Jak stanovit ztráty ve vedení?
Martin Kurka:
Asi takhle pane Doležale? Ještě nějaká chyba? :)
Ono to vypadá, jako kdybych měl v kapse akcie měděných dolů, nebo alespoň nějakého Kabla, ale asi začnu nakupovat. :D
Petr Doležal:
Jak to vidím, tak jsem vás mystifikoval s tím předchozím řádkem, chtělo by to vše vztáhnout k referenčnímu kabelu. A taky dát životnost kabelu, čím delší životnost, tím se jednorázová investice více vrátí.
Ale inspiroval jste mě, až budu mít čas, zkusím taky něco vymyslet, bude to jednodušší o úbytky a možná pro 3fáz.
S vaší tabulkou jsem si pohrál a zjistil, že pro trvalý proud 10A po dobu 30let je ta 16 nejlepší a to ještě jen proto, že větší kabely tam nemáte. To jsou paradoxy !! Kdo by na 10A dal 16 ? :D
Ale líbí se mi, co se z nevinného dotazu dá vykřesat, třeba tyto jednoduché prográmky.
Martin Kurka:
Citace: Petr Doležal 25.05.2007, 21:44
S vaší tabulkou jsem si pohrál a zjistil, že pro trvalý proud 10A po dobu 30let je ta 16 nejlepší a to ještě jen proto, že větší kabely tam nemáte.
Průřezy kabelů a jejich ceny tam můžete editovat- jsou v modrém poli- já to dal tak bajvok, aby tam něco bylo. Klidně si 10A porovnávejte s 35mm2.
Jenže ono pro klid duše, 10A trvale 24hodin denně u rodinného domku - to je už taková soudobost snad jen pro elektrokotel.
Jediné co z toho by si ostatní mohli uvědomit, že když váháte jestli už tam dát silnější kabel, tak že se to vždy vyplatí neváhat, volit silnější a prakticky do roka se investice zaplatí. A že na průřezu kabelů s vyšší soudobostí a s vyšším zatížením - přívodní, přípojkové - se nikdy nevyplatí šetřit, pokud také nepomáhají vytápění (vytápí vnitřní zdi když jede elektrootop). Ale jak jde kabel zemí, nebo venkovní zdí, tak tam jsou to zaručené ztráty.
On si málokdo uvědomí, že když dá na přívod z pilíře do domu 30m kabel 6mm2 na 20A trvale tak za rok zaplatí na ztrátách asi 2500Kč a když tam dá 10mm2, tak se mu to do 2 let i u rodinného domku zaplatí a ještě má rezervu pro případné navýšení příkonu.
A na takové ty dotazy, jestli se může dát na 10 A 50m CYKY 3Cx1.5 je asi nejlépe odpovědět, že jestli je investor hodně prachatý a bude prachatý i v důchodu, tak že klidně může - jestl je to k bojleru s 8 hodinovým nabíjením je to 600kWh ročně zatím za cca 1200Kč ročně na příhřev planety...
S průřezy kabelů to bude jako s tloušťkou zateplení - při stále stoupající ceně energií se nám naše děti budou smát, jaké tenké kabely jsme dávali, jak jsme neuměli hospodařit. Neboť jak můj táta mi říkával "šetřit umí každý blbec, ale hospodařit málokdo".
Citace: Petr Doležal 25.05.2007, 21:44
Ale líbí se mi, co se z nevinného dotazu dá vykřesat, třeba tyto jednoduché prográmky.
To je výhoda odborného fóra když se na něm jde k věci.
Dvořák Václav:
To: Martin Kurka, Petr Doležal
Velmi pěkné, patří vám velký dík. Ještě byste mohli započítat investici do barevného kovu, jehož cena stoupá :-).
Třeba se v těch 10-20 letech začne místo mědi používat něco nového, něco jako vysokoteplotní supravodič nebo něco z uhlíkových nanovláken. Možná také dojde ke snížení příkonu spotřebičů, navdory přání obchodníků s energií. Ale to jen tak na okraj...
Petr Doležal:
Uf a hotovo.
Nakonec jsem tam nacpal skrytou tabulku, která otrocky počítá každý rok s navýšenou cenou kWh a nakonec všechny roky sečte.
Kdo si stáhl verzi 26.5.07. ať si ji smaže a stáhne tuto.
To Dvořák: Ta investice ze začátku do většího kabelu tam je a je zohledněna úrokovou sazbou, viz komentář v záhlaví. Jak ten kabel jednou položíte, tak rostoucí cena Cu na to už nemá žádný vliv. Jedině by to bylo zajímavé pro "sběrače kovů". ;)
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana