Jak stanovit ztráty ve vedení?

(1/6) > >>

Pavel Wolf:
,  poradí mi někdo ve které normě najdu výpočet pro ztráty v podzemním kabelovém vedení.

Hynek Bureš:
Mám takové obavy, že normotvůrci dosud nevymysleli nic lepšího než fyzikální zákony. Odpověď bych hledal spíš v učebnicích fyziky (Ohmův zákon),  fyzikálních tabulkách apod. Oteplením vedení způsobeným těmito ztrátymi se zabývá např. ČSN 33 2000-5-523 ed.2 Pokud vás zajímájí konkrétní výsledky, pak zkuste program Sichr od OEZ Letohrad.

Georgis Fasulis:
To Wolf: Doplním ještě kolegu Bureše v tomto:
Je úplně jedno, zda je kabel pod zemí nebo nad zemí a je dokonce úplně jedno, jakou má izolaci nebo dokonce, zda ji vůbec má! Ztráty ve vodiči na tom nezávisí! (Kousalové mi snad odpustí, že jsem změnu odporu v závislosti na teplotě vodiče zanedbal  :) )
Ztráty ve vedení (nepočítám speciality jako korona na vedení VVN) jsou ty, které se průchodem el. energie nebo chcete -li průchodem el. proudu přes vedení změní na Jouleovo teplo. Spočítají se starým dobrým Ohmovým zákonem.

W = P*t= U*I*t = R*I*I*t = R*Ina2*t

Výsledek ve Watthodinách, pokud dosadíte za "I" (proud přes vodič) A-ampéry a za "R" (činný el. odpor vodiče) ohmy a za čas "t" (čas po který teče proud) hodiny.

Samozřejmě musíte počítat každý vodič zvlášť (U 3 fázových soustav 3 až 4 vodiče, u 1-f. soustav 2 vodiče). A samozřejmě u střídavého proudu dosazujete efektivní hodnotu proudu.
Pokud se proud v čase mění, pak je to složitější. Obecně je to pak Integrál funkce (P) v závislosti na čase.

mel:
Ztráty na vedení jsou mimo jiné závislé na úbytku napětí na příslušném úseku vedení. Výpočtové vzorce pro ztráty na vedení s jedním odběrem, pro  stejnosměrné, strídavé jednofázové a trojfázové, jsou k nalezení např. na
http://www.moeller.cz/priruckazapojeni/norm055.html

Georgis Fasulis:
To Mel: Ztráty na vedení jsou závislé jen a pouze na proudu protékajícím přes rezistenci vedení. Stačí mi tedy znát el. proud v (A) a odpor vedení v Ohmech. Tyto dvě hodnoty stoprocentně determinují jouleovo teplo (ztráty)  na vedení. Tzn.: Změřím -li el. proud ve vedení, a předpokládáme -li, že tento je stálý v čase, pak ztráty v tomto vedení jsou determinovány jen a pouze vztahem W=R*Ina2*t.
Žádný úbytek napětí s tímto vztahem nemá nic společného. Respektive je už v tom obsažen R*I je právě ten váš úbytek a je vytvořen právě na tom vedení tím proudem, který tvoří ty ztráty - prostě pořád tentýž vztah! váš příspěvek proto považuji za zbytečně zavádějící - resp. naprosto redundantní, který jen tazatele zmate!
Z praktického hlediska je  při výpočtu ztrát na vedení mluvit o závislosti na úbytku napětí totiž naprostý NESMYSL! Jinými slovy - u klasického obvodu (vedení-spotřebič) předpokládám, že vedení má mnohonásobně menší rezistenci než spotřebič -je to jen vedení. Tzn. pro potřeby zběžného výpočtu s úbytkem napětí při výpočtu ztrát na vedení vůbec nepočítám! Nemaťte prosím svými příspěvky lidi!  :) :o

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana