Jak se vám daří praktikovat novou ČSN EN 62 305 o hromosvodech?

<< < (2/9) > >>

Josef Křemen:
K té statistice. Pokud si dobře vzpomínám tak jeden případ byl u OBI v Ruzyni a druhý na Řepích. Pracuji v PRE a museli se tam měnit elměry. Neukazuje, že hromosvod je na nic, ale na chybějící přepěťovky.
Místo nové normy stačilo přepracovat vzhledem k ochraně proti přepětí.
A pro p. Schwarce. Přirovnání je to dobré, až na to, že pravděpodobnos t u obojího je úplně někde jinde a poskytovaná ochrana také.
Dal by jste 5% ceny za připojištění případu pokud vás někdo nabourá a nebude mít pojistku? Pravděpodobnos t stejná. Na rozdíl od hromosvodu 99,99% jistota.
Pane Novák, Vy jste snad neslyšel názory RT po přednášce p. Kutáče? ;)
(připomínalo mi to telešoping) Ale když toto pominu, tak opravdu kvalitní přednáška kterou lze jenom doporučit.
A myslím si, že  100 000,- je částka přiměřená na hromosvod dle EN 62 305 včetně ochrany proti přepětí.

Kamil Novák:
Citace: Josef Křemen  21.05.2007, 14:07

K té statistice. Pokud si dobře vzpomínám tak jeden případ byl u OBI v Ruzyni a druhý na Řepích. Pracuji v PRE a museli se tam měnit elměry. Neukazuje, že hromosvod je na nic, ale na chybějící přepěťovky.

Takže tady nejde o počet zjištěných úderů blesku, ale o počet, který eviduje PRE (protože se jí to nějak týkalo)?  (doh)
To jste ale mohl uvést v prvním příspěvku. Takhle to vyznělo, že jsou Dejvice a okolí nějaká oáza, odpuzující blesky.  ;)

Citace: Josef Křemen  21.05.2007, 14:07

Pane Novák, Vy jste snad neslyšel názory RT po přednášce _ Kutáče?
(připomínalo mi to telešoping) Ale když toto pominu, tak opravdu kvalitní přednáška kterou lze jenom doporučit.
Ačkoli jsem v Panoramě také byl, na tohle si opravdu nevzpomínám.  (no)
Ale je jen logické, že se jednotlivý zástupci firem snaží propagovat svoji produkci.  ;)

Je jen otázka jestli je to podepřeno věcnými argumenty a jistou mírou serióznosti, ale to je na jinou debatu.

Josef Křemen:
Ano měl jsem to uvést, ale vzal jsem v úvahu jen oblast od Liboce po Řepy, což je rozloha většího města. PRE to neeviduje, ale elektroměr to při přepětí odnese stejně jako jakákoliv jiná elektronika. A když jste to nakous tak opravdu za posledních 10 let si nevzpomínám v Dejvicích, Bubenči na nějakou větší škodu po úderu blesku. Určitě větší škody páchá uvolněný vodiš PEN.
Princip valící se koule a principy nové normy někteří RT pochopily až po přednášce a jejich první názor na tuto normu nebyl zrovna nejlichotivějš í  ;). Myslím si, že stejně oni jako Vy, já nebo kdokoli jiný se s tím musíme smířit, investor to musí zaplatit a až nadejde čas pravidelných revizí dle EN 62 305 tak pravidelné revize na hromosvodech už nebude to nejlevnější.
Ale vraťme se od pravděpodobnos ti zásahu a škod z5 k otázce.

Milan Selezan:
Z dôvodu že stále platí STN - ČSN 34 1390, tak sa ešte aj projektujú podľa mojích skúseností bleskozvody "na doraz" podľa nej. Na riešenia prevzaté podľa  rady EN 62 305 zatiaľ mám asi rovnaký naázor ako na aktívne bleskozvody, je to vyťahovanie peňazí z kapies. Spracovatelia STN, resp. ČSN, však za to nemôžu nakoľko sa preberá nová norma v rámci medzištátnych záväzkov. Na margo, nespájajme preto v rámci názorov k norme spojitosti normy a firiem na bleskozvodný materiál z hľadiska osôb.
Skôr by ma zaujímal aj názor na to, že projektovať máte podľa vyhlášky v úradnom jazyku a normy v SR STN EN 62305-1 až 3 vyšli len v EN jazyku s cenou niekoľko tisíc SK a platia. Preto aspoň v SR patrí vďaka "nemenovanej" firme za informácie čo nám dáva česky.

Jaroslav Ratiborský:
Vzhledem k tomu,že nemám k dispozici ČSN 62 305 a vzhledem k její ceně nemám důvod si ji zatím pořizovat  mohu využít pouze propagačních materiálů různých výrobců přepěťových ochran a jiných výrobků pro realizaci požadavků ČSN 62 305.
Až do prosince 2006 jsem měl zato,že využití této normy bude nezávazné a bude záležet jen na investorovi zda se rpzhodne zda bude požadavky na ochranu objektu před bleskem a přepětí dle tétof normy realizovat .
Byl jsem účastníkem konference v Olomouci kde jsem viděl na vlastní oči p.Kutáče při přednášce a plně souhlasím s panem Jaroslavem Miklíkem je to jenom legalizovaný způsob jak vytáhnout z kapes daňových poplatníků peníze.
Ratiborský Jaroslav   

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana