Jak se vám daří praktikovat novou ČSN EN 62 305 o hromosvodech?
Štěpán Valenta:
Zkusím hypoteticky rozvinout myšlenky pana Hájka.
Budu-li projíždět nově postavenou řadovou zástavbou, budu si podobně jako on připadat jako B...... Na objektech budou hromosvody provedené dle staré ČSN. Budu mít velmi hořký pocit, protože jsem zde prohrál cenovou nabídku s konkurencí, která se ani příliš nenamáhala dodržet všechny ustanovení staré normy. ...
Míjím však poslední dům a mé znavené srdce pookřává. U domu stojí orgán dozoru a vítězný dodavatel a o něčem vášnivě diskutují.
Snad již další cenovou nabídku podle nového souboru norem, jemuž jsem věnoval tolik času vyhraji i já.........
Zdeněk Kiška:
Jsem rád, že zatím toto téma nevyšumělo ..... ikdyž jsem se nic moc nedověděl. Maximálně, že údaje pro výpočet hromosvodu dle ČSN EN 62305 si mohu koupit .......
Viz : Wolfgang Marks z 29.V.2007.
Co Vy na to? (jupi)
Milan Kaucký:
Pánové, příjměte prosím mou omluvu, pokud se někoho dotkla má poznámka o "bolestivém přemýšlení". Opravdu jsem to neadresoval vám. Je bohužel smutnou pravdou, že adresáti mé poznámky tento web nesledují. Chtěl jsem k diskusi také vyprovokovat pana Miklíka. Ale to se evidentně nepovedlo.
Chápu Vaše stesky na malou konkurencescho pnosti firem, které dodržují nové technické poznatky a normy proti firmám, které na vše kašlou a dělají co nejlevněji, bez ohledu na kvalitu a funkčnost. Věřte, mám stejné problémy. Ale uvědomte si, že když bez dalšího provedete ochranu proti blesku a přepětí podle staré normy, budete i po letech odpovídat za případné škody. A náhrady mohou někdy i mnohonásobně převýšit zisk ze získané zakázky.
Proto vám vřele doporučuji postup, který se mi (ne ve všech případech) osvědčil. Vypracujte si pro laiky písemné poučení o možných škodách a nechte si jeho předání potvrdit. Pokud investor nechce do ochrany vkládat finance, nechte si toto rovněž písemně potvrdit. Vpodstatě pak investor v "souladu" s kalkulovaným rizikem z druhé části nové normy přebírá veškeré riziko na sebe. Tento postup můžete bezproblémů a hlavně případných následků praktikovat hlavně u rodiných domů a podobných objektů, zařazovaných do tříd LPS III,IV případně II.
Podle mého názoru jediný, kdo s touto situací může opravdu pohnout k lepšímu, jsou pojišťovny požadováním řádné ochrany a řádnou kontrolou v případě škody včetně neplacení. Výhodou by samozřejmě byly i bonusy v pojištění. Podle mne je to jen otázka času. ČEZ ochranu již ve svých podmínkách nějakou dobu požaduje. Pak budou ve výhodě právě firmy, které nový soubor dobře ovládají...
Radek Červený:
Tak jsem si se zájmem přečetl více než rok starou diskuzi o nové 62305. Musím říct, že tato diskuze byla plná emocí a snad i obav z něčeho nového, na první pohled složitého a nelogického a také nepoznaného.
Během toho roku si spousta z nás již určitě šáhla i na jiný materiál, než klasický pozink, který koupím mnohdy už rezavý ve velkoobchodě, určitě se už i mnohým z nás podařilo dostat k zakázce, která se projektovala už podle 62305 a máme proto možnost zpětně hodnotit.
Proto mě napadlo zaslat sem tento příspěvek a tuto diskuzi obnovit.
Pokud budu mluvit za sebe, tak z praxe uvedu toto. Cena běžného RD se díky nové 62305 ani nezdvojnásobil a, ani není pěti či deseti násobná. Pokud zákazníkovi nabídnu provedení v materiálu slitina hliníku, plast a nerez, rozpočet za materiál se navýšil o cca 7-8 tis., což v součtu při stejné ceně za montáž nedělá nakonec ani ten dvojnásobek, pouze s tím rozdílem, že zákazník nemá za pár let černou krytinu střechy od rzi.
Pokud budu chtít i nadále pracovat s levnějším pozinkem, tak nová 62305 mi to nijak nezakazuje, pouze mohu narazit na absenci materiálu u tradičních výrobců v případě, kdy budu muset řešit izolované uložení. Zde použiji klidně kombinaci materiálu tradičního výrobce s materiálem pro izolované provedení od zahraničního výrobce. Ale mohu také přesunout například anténní stožár do chráněného prostoru a mimo určenou přeskokovou vzdálenost a dostávám se ještě na levnější variantu.
Když jsem novou 62305 viděl poprvé, také jsem šílel, ovšem pokud člověk jednou překoná nějaký ten vnitřní odpor a ponoří se do problematiky, tak zjistí, že spousta věcí do sebe nějak zapadá a začíná v tom vidět nějakou logiku. Jediné, co je smutné v naší společnosti je to, že projektanti, místo aby šli jako první příkladem a projektovaly už více než dva roky v 62305, tak jedou postaru až do konce přechodného období. Pak se stalo například i to, že když jsem zákazníkovi vysvětlil základní rozdíly, a zákazník nakonec chtěl provedení hromosvodu už podle nové 62305, tak byl ještě oheň na střeše, jak si může montážník dovolit zpřipomínkovat práci projektanta. No nic, to jen na okraj.
Zkrátka nám přechodné období cca za půl roku končí, tak pojďme obnovit diskuzi o tom, jak jsme pokročily.
Jan Hájek:
Možná je to tím, že kvalitně řešená ochrana před bleskem je vždy nad úrovní normy, ať je sebenovější, nebo je to okruhem lidí se kterými se stýkám, ale pokud si v hlavě zkombinuji slovo ČSN EN 62305 a slovo Problém, vyjde mi pouze , ,Problém pochopit,, .
Nemohu si pomoci, ale nejvíce škody nadělali Ti, kteří ji vůbec nečetli a z ČSN 34 1390 si moc nepamatovali a to co si pamatovali, tomu nerozuměli. Spíše v poslední době při realizaci akcí zjišťuji, že nová norma je zbytečně moc benevolentní a tolerantní k líným lajdákům ( že by hrál roli její středomořský původ ? ::) ).
Například v takzv. Analýze rizika mi chybí časový údaj předpokládanéh o používání stavby, tím roste i riziko a např. u RD, kde očekávám jeho obydlení min. 50 let, by měla být ochraná opatření tvrději vyžadována oproti stavbám komerčním, které se po desetiletí kompletně repasují.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana