Jak se vám daří praktikovat novou ČSN EN 62 305 o hromosvodech?
Kamil Novák:
Citace: Zdeněk Kiška 29.05.2007, 21:58
(Prosím, uveďte zastaralý zdroj poskytnuté keraudické mapy).
Když si tu mapu lépe prohlédnete, tak zdroj lehce objevíte. ;)
Citace: Zdeněk Kiška 29.05.2007, 21:58
b) Vámi uvedená keraudická mapa není uvedena v podkladech Fa Dehnn (ing.Kutáč, p.Hájek) ani OBO (Ing.Burant) jak jsem psal! váš poskytnutý dokument je zastaralý
Ale je tam! (dabel)
Jenomže těch materiálů je tolik, že si přeci nemůžete myslet, že máte všechny. Já jich mám poměrně dost, ale rozhodně bych si netroufal tvrdit, že mám (a znám) všechny.
Souhlasím, mapa je již poněkud vousatá, ale pokud vím, tak žádná novější není. (no)
Mohl byste prosím upřesnit, kde se lze seznámit s onou studií O vlivu nárustu zpevněných ploch a intenzivní zástavby na množství bouřkových události v různých lokalitách? To by mne docela zajímalo.
Jan Hájek:
Uvedená mapka, je z mé přednášky ILPC - První seminář. mohu vám ji zaslat, ale pozor přednáška pochází z roku 2002 Mapka vznikla v sedmdesátých letech a spolupodílel se na ní kolega Rous s F. Popolanským a jedná se o výřez z isokeraunické mapy zemí RVHP. Údaje pro mapu by měly pocházet z 50 a 60 let, kdy se jako bouřkový den bral každý, kdy byl slyšet hrom. V roce 2004 jsem měl možnost nahlédnout (neoficiálně) do výsledků sledování ČHMU http://www.chmu.cz/meteo/rad/blesk/ a oblasti tak zhruba odpovídají té staré, ale intervaly na mapce by měly být zhruba o interval vyšší. Oblasti bouřkové činnosti jsou na severu republiky větší (ty s vyšší bouř. činností). Jinak když vám do objektu udeří blesk, není problém za cca 3-5 tis. Kč si od ČHMU mapku pro určený den zakoupit a podpořit tím žádost na pojišťovně.
Pro relevantní výsledky (ale stále pouze orientační) je třeba vytvářet statistiku cca 15-20 let, meziročně se bouřková činnost dle F.Popolanského liší až o cca 60%, což mohu dle toho co jsem viděl potvrdit.
Vliv zastavěných oblastí a stoupající frekvence bouřek nad urbanizovanou krajinou je v poslední době zkoumaným jevem. Není problém, aby jste podrobnou práci, pokud máte zájem vypracoval.
Kdyby, ale i tento vliv byl zanesen v normě, byla by o dost tlustější. Toto je námět na další diskuzi, doporučuji referáty ICLP, vše na webu a v AJ.
Zdeněk Kiška:
:)Jdu spát. Snad zítra.
Dobrou noc! :-[
Jan Hájek:
Komukoliv kdo čte tuto dikuzi jsem ochoten poskytnout konzultace na níže uvedených kontaktech, stačí mi cinknout >:D. Samozřejmě jako Jan Hájek pracující pro firmu DEHN + SÖHNE, což mne zavazuje k serioznosti.
Mirek Karel:
To: Kaucký Milan
Vážený pane,sleduji tento portál s přestávkami od jeho založení.Disku ze je zde od toho,aby se diskutovalo.Na prostá většina příspěvků svědčí o tom,že se zde přemýšlí a radí nikoliv jak píšete cituji :Nechte práci odborníkům, kteří nelení a sledují nové poznatky, i když to vyžaduje duševní námahu ...
Zřejmě jste sem zavítal omylem,nicméně i váš příspěvek respektuji, ale v žádném případě se s ním nestotožňuji.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana