Domů Nápověda Vyhledávání Přihlásit Registrovat
Novinky:               PROSÍME VŠECHNY UŽIVATELE, PŘED POUŽITÍM DISKUSÍ ČTĚTE MÍSTNÍ PRAVIDLA! ZDE ...!

+  Diskuse Elektrika.cz
|-+  VEŘEJNÁ ZÓNA
| |-+  Témata ještě nezařazená do příslušných rubrik
| | |-+  Co si myslíte o proutkaření pro vyhledání kabelu pod napětím?
0 uživatelů a 1 Host prohlíží toto téma. « předchozí další »
Stran: [1] Dolů Poslední příspěvky Tisk

Upozornění!
Odpovědi na témata nejsou právně závazné!
Na elektrickém zařízení smí pracovat pouze osoba s příslušnou kvalifikací dle nařízení vlády 194/2022 Sb. Podrobnosti zde!

Autor Téma: Co si myslíte o proutkaření pro vyhledání kabelu pod napětím?  (Přečteno 1356 krát)
Milan Hudec
*

« kdy: 14.08.2026, 07:44 »

Snad to nebude téma úplně mimo obor tanecek
Nějak si dokáži představit, že pomocí virgule najdu kabel pod napětím, možná i kovovou rouru do níž se nějaké napětí dostane (např.bludné proudy),   ale vodu a ještě s určením hloubky pramene?
Chtěl bych slyšet názory zdejších kolegů, ono na internetu je toho dost, ale..........
Pravidla diskusí   Nahlásit moderátorovi   Stěžovat si na moderátora   Zaznamenáno
Jan Yossarian
*

« Odpověď #1 kdy: 15.08.2026, 21:26 »

Zeptal bych se zda jde o kvalifikovanéh o proutkaře. Zda má platnou živnost a svá zjištění uvádí do schválených formulářů. A pak bych ještě rád věděl, zda jeho sensibilita je nějak zpřesňována výpočty umělé inteligence. Hlavně, že to nedělá podle ČSN protože by to byla odvozenina za účelem zisku. A Přestupek dle §47 do 1. mil korun. Ale o tom nám zde určitě dají přednášku Ryba a Barták, předkladatelé problematiky perfektně znalí. podivej
Pravidla diskusí   Nahlásit moderátorovi   Stěžovat si na moderátora   Zaznamenáno

Marketing ti kreslí svou mapu ke štěstí na celý život, ale co když chceš jít vlastní cestou?
Milan Hudec
*

« Odpověď #2 kdy: 15.08.2026, 21:32 »

Ti poslanci za to nemohou, nepředpokládám že vědí co předkládají.
Ale z5, zkoušel jste to někdy někdo, případně zkušenost proutkař vs špičkový měřák.......
Juraj Rojko
*

« Odpověď #3 kdy: 16.08.2026, 13:01 »

Měl jsem to štěstí, že jsem byl v docela blízkém kontaktu se svým strýcem zrovna v době, kdy se těmito jevy intenzivně zabýval. Doteď si pamatuji, jak mi nadšeně líčil různé pokusy a zážitky, které prováděl se "senzibily",  kteří neprozřetelně souhlasili s vědecky provedeným experimentem. Měl doma i různé proutky a předváděl mi na nich princip jejich fungování. Následně na toto téma společně s kolegou publikovali i článek, který se mi povedlo dohledat:

https://dml.cz/bitstream/handle/10338.dmlcz/138816/PokrokyMFA_36-1991-1_3.pdf

Z něj si dovolím dva odstavce citovat:

Pokusy prováděné dvojnásob slepou metodou, při kterých proutkař hledá předmět,
který si sám vybral (například ukrytý minerál, brož, radioaktivní preparát, mosaznou
tyč, kabel, vodu v nádobě, miny) nebo jev, o němž je přesvědčen, že na něj proutkem
reaguje (napětí v síťové šňůře, svítící, ale zakrytou obrazovku televizoru, magnetické
pole permanentního magnetu nebo elektromagnetu) vycházejí však pro proutkaře
naprosto neúspěšně: údaje proutku zůstávají v mezích pravděpodobnos ti pouhého náhodného hádání přesto, že si proutkař před pokusem reakci na vybraný předmět či jev
vyzkoušel
. Pokud věděl, kde předmět je (nebo zda indikovaný jev je přítomen či nikoli —
například že síťová šňůra je připojena na síť),     reakce se dostavovala správně. Následující
pokus prováděný ve stejné situaci, ale dvojnásob slepou metodou, tj. tak, že ani osoba,
která doprovází proutkaře a zapisuje jeho údaje, neví, kde je hledaný předmět uložen,
vyjde neúspěšně, tj. s výsledkem stejným, jaký lze očekávat při náhodném hádání. Jeden
z mnoha takových pokusů prováděných u nás je popsán i s podrobným vylíčením použité
metody v [29],     několik dalších s jinými senzibily v [30]. Velké množství dalších je
možné najít -například v [12, 31]. Z nich je možné jednoznačně usoudit, že proutek
neposkytuje proutkaři žádné informace o podzemní vodě, dutinách, kabelech a vůbec
o jakýchkoli jiných předmětech nebo jevech.

Chování napruženého proutku je nečekané a patří k málo známým fyzikálním
paradoxům. I mnozí fyzikové podlehnou pocitu, že proutek se pohybuje v jejich rukou
sám, proti jejich vůli, ačkoli je naprosto jasné, že nečekaně velký moment síly vzniká
v důsledku lability rovnovážné polohy proutku při malé výchylce úhlu, v kterém proutkař
proutek drží, od této rovnovážné polohy.
František Šohajda
*

RT E2-A

« Odpověď #4 kdy: 16.08.2026, 16:16 »

Ono ty "proutky" donedávna používal kolega a skoro 99% to našel....Chodi l jak páv, že mu to jde...
Nedávno jsem to vyzkoušel i já ze zajímavosti, našlo to co jsem hledal (potom jsem to v tom samém místě našel i drahou hledačkou)...(ohnul jsem svářecí dráty na acetylén a byli virgule ) na zdravi

Myslím si že to bude fungovat u velkého procenta lidí!! Afro

RT -EZ   - elektroinstala ce domovní, specializace na zdravotnické rozvody... revize ve zdravotnictví ...už přes 40 let praxe RT....
Václav Třetí
*

« Odpověď #5 kdy: Včera v 07:33 »

Je to zvláštní, ale jak by hledali vhodná místa pro studnu lidé dříve, když nebyly elektronické přístroje ani hydrogeologick ý průzkum?

Jaké procento osob v populaci má tyto schopnosti netuším, ale můj otec vzpomínal na rok 1947, kdy bylo obrovské sucho po dlouhou dobu (podobně jako letos) a byly problémy s vodou ve studních. Doma měli hospodářská zvířata, voda byla potřeba pro domácnost a studna suchá. Otec se rozhodl, že najde vodu a proutkařil. Místo, kde by měla být voda našel a spolu s bratrem studnu vykopali. Studna je dodnes funkční, ta původní, kterou využívali před tím, je už dávno zasypaná.

Vloni jsem pozoroval proutkaře, jak na stavbě chodníků v jedné obci hledal nebo ověřoval uložení sítí. Neměl jsem možnost s ním pohovořit, ale nějakou dobu jsem ho sledoval. Čekal jsem delší dobu ve frontě na semafor, který řídil střídavě dopravu v místě stavby. Fungovalo mu to. Bylo to zajímavé pozorování.

Také jsem znal jednoho člověka, který našel více studní, byl s tím známý v širokém okolí. Měl jsem myšlenku, že si s ním pohovořím, jak při proutkaření vnímá činnost virgule. A také jak určuje hloubku pramenů, protože se obvykle trefil, asi tak v rozsahu metru, jaká bude hloubka studně. Také jsem se ho chtěl zeptat, jak přišel na to, že to umí. Bohužel jsem to nestihl, zemřel dříve, než jsem se k tomu dostal.

Během psaní těchto řádků si říkám, zda bych to neměl zkusit. Třeba se tato schopnost dědí.

Václav 3

Stejně jako u kol. Jiřího Schwarze jsou příspěvky psané kurzivou myšleny ironicky.

Řidič tvrdej život má... ,  stejně tak vesnickej elektrikář
Pavel Ryšavý
*

« Odpověď #6 kdy: Včera v 09:45 »

Je to zvláštní, ale jak by hledali vhodná místa pro studnu lidé dříve, když nebyly elektronické přístroje ani hydrogeologick ý průzkum?

Vesnice, u každého domu je studna. Jaká je pravděpodobnos t, že nenajdu vodu, když začnu kopat na náhodně zvoleném místě (bez využití služeb proutkaře)?

Smysl pro humor - znak ducha bystrého
.45 ACP; 7,62x39; 7,62x54R; 9x19; 12/70
Jirka Š. Svejkovský
*

Chomutov, projekty, revize E1A, E1B, E1-C2

« Odpověď #7 kdy: Včera v 10:08 »

Ještě jako mladý kluk jsem byl na čtyřdenním školení elektrotechnik ů v Hradci Králové. Režim se mílovými kroky blížil do svého konce, tak jsme po přednáškách chodili s trikolórou na náměstí zvonit klíčema.
Jedna z posledních přednášek měla název "Biotronika v praxi projektanta". Docela jsem koukal, že to prošlo. Soudruzi asi neuměli rozklíčovat "vědecký" název.
Přednášející (před tím přednášel o trafostanicích) popisoval, jak najít kabel pomocí proutku. I s takovými detaily, jako je napětí nebo dokonce průřez. Bohužel, bylo to bez reálných ukázek.

Osobně jsem k tomu hodně skeptický. Pokud vím, nikdo dosud nepublikoval dvojitě zaslepený test s dostatečným počtem opakování, který by nějakou úspěšnost potvrdil.

Projektant (strojní zařízení/energetika/TZ budov),  revizní technik E1A, E1B, E1-C2
Jiří Schwarz
*

« Odpověď #8 kdy: Včera v 10:42 »

...
Myslím si že to bude fungovat u velkého procenta lidí!! Afro
Na začátku 90. let jsem dostal za úkol naučit 2 kolegy, co se vrátili z vojny, hledat kabely hledačkou.
Ukázali jsme si to kus za nádražím, vyzkoušeli a jeden z nich se smál proč tak složitě.
Vzal 2 kousky drátu, ohnul do L a krásně to nad kabelem reagovalo.
Podezříval jsem ho, že podvádí, když o tom kabelu ví
Tak jsme to cestou zpět zkusili na jiném místě.
Našel.
A pak ty dráty dal do rukou nám a ono to fungovalo také...
Pak jsme v jednom prostoru, kde neměl být žádný kabel, zkoušeli co to udělá a v jenom místě to také výrazně reagovalo.
Přemýšleli jsme jestli tam nezůstalo něco starého, již nevyužívaného
Po pár měsících se ukázalo co to bylo -  v zimě tam prasklo vedení vody...
Takže kovové trubky jsme také "našli"

-----
Tohle asi zkoušet na "Spojce" nebudeme... Nebo ano?

Jako tvrdá Chodská palice nemám rád přísloví o tom, že moudřejší ustoupí. Když moudřejší ustoupí, hlupák si prosadí nesmysl!
Příspěvky psané kurzívou berte s velkou rezervou a nadhledem :-)
Miroslav Zuna
Neverifikovaný uživatel @6

« Odpověď #9 kdy: Včera v 13:52 »

Byl jsem u toho a opravdu to fungovalo. Když řekl "kde je kabel" našlo to kabel. Když řekl " kde je kanál .Plyn.vodovod" ,  vždy to ukázalo na správném místě to co bylo aktuálně hledáno.
Michal Šenkýř
*

« Odpověď #10 kdy: Dnes v 11:33 »

Kdysi dávno na Elektrické spojce jsem pořádal soutěž v poznávání předmětů. Jedním z těchto předmětů byla i "Turecká mávátka". Tedy proutky, které mám po svém dědovi a se kterými jsme napřed s dědem a potom už sám hledali vodu. Měli jsme a mám téměř 100% úspěch. Vím jen o jednom případu ze stovek, kdy se nezadařilo.
Na jedné velké stavbě jsem zkoušel najít i vodovodní potrubí. Bylo vybudováno v akci Zet narychlo, bez pípacího drátu a bylo z HDPE. I to se zadařilo, ale voda musela protékat. Napřed to nešlo, až pak mi došlo, že voda protéká jen tehdy, když se doplňuje vodojem. Kabely jsem zkoušel také, ale tam to moc nešlo, spíše vůbec.
Když jsem koupil starší dům, změřil jsem si prameny do studny. Při čištění po vyčerpání, se moje měření potvrdilo.
A jak "Turecká mávátka" vypadají? Představte si svařovací drát a na konci jsou naletované půlměsíčky z mosazi. Celkem 4 kusy. Dva lidé se postaví proti sobě, zaklesnou půlměsíce do sebe a pak se dějí věci. Doprava, doleva, překřížit, nahoru, dolů, podle toho, co pod námi zrovna je. Jo a jako protiosoba je nejlepší ženská a ještě když je těhotná, to je síla. Děda říkal, že to je v podstatě dva v jednom (někdy i více).

Drážní energetika, vedení vn.
Stran: [1] Nahoru Poslední příspěvky Tisk 
« předchozí další »
SLEDUJTE PODOBNÁ TÉMATA ZDE!

Příbuzné diskuse a články z Elektrika.cz

Čím nejlépe sledovat vedení pod omítkou?
 Má někdo z vás zkušenost s digitálním detektorem kovu BOSCH DMF10?
 Může mi někdo doporučit vyhledávač vedení?
 Máte prosím někdo praktickou zkušenost s detektorem kovu DMF 10 Zoom Professional?
 Nemáte zkušenosti a manuál k hledačce kovů pod omítku BOSCH DMO10?
 Mohli by jste mi prosím někdo poradit nějaký levný a spolehlivý detektor kabelů?
 Jaké máte skušenosti s detektorem Bosch - PDO 6?
 Jak fungují detektory vodičů pod napětím?
 Existují i jiní výrobci podhledových detektorů pohybu ?
 Který prístroj na vyhladávanie káblov stene kúpiť?
 Znáte zaměřovače poruch BAUR?
 Jaký byste navrhli snímač pohybu (přiblížení) psa?
 Má někdo zkušenosti (návod) z hledačem kabelů MELID SG-1?
 Jaký doporučíte přístroj pro detekci kabelů pod omítkou?
 OM KOMPLEX: Detektor hořlavých plynů
 Jak nalézt kabel HDO vedoucí do podružného rozvaděče?
 B.E.G.: Venkovní detektor pohybu KNX/EIB
 Jak detekovat kontakt brusky s materiálem?
 Ma tu nekdo zkusenost s detektorem vedeni LA-1012?
 ----- Aké skúsenosti máte s detektormi káblov a vodičov pod omietkou??
 Kto predáva detektor zaparkovaného auta v garáži?
 Lokátor Radiodetection PCMx
 Dá se koupit autonomní hlásič požáru s vlastní sirénou s napájením ze zdroje?
 Ako pripojiť centrálny vysávač k domácej automatizácii?
 Detektor úniku vody Solight
 Kdo půjčí detektor nebo detekuje na Strakonicku místo poškození kabelu nn?
 Hlásiče kouře Schrack
 Jaký vybrat generátor tónu se sondou k detekci vedení?
 Jakou zabezpečovací techniku doporučujete klientům pro jejich rodinné domy?
 Znáte někdo spolehlivý bezkontaktní detektor kabelů?
 Dá se někde sehnat infra simulátor pohybu?
 Existuje zkousecka poradi zil jako u ethernet kabelu ale pro vetsi pocet zil?
 Existuje autonomní detektor kouře/teploty, který pravidelně nebliká?
 Tip na akustický detektor vedení
 Čím hlídat funkci oběhového čerpadla?
 Neexistuje sonda s mikro usb na vyhľadávanie káblov pomocí mobilu?
 LSG-3 detektor vyhledá vedení i ve zdi
 TIP na snímače teploty s digitálním výstupem
 Rozšíření produktové řady MTC o nové typy termoelektrických snímačů teploty
 Bezpečná senzorika PSEN
 Kdo zná reflektometr CABLESCOUT 90 ze své praxe?
 Tip na výběrový datasheet detektorů pohybu a přítomnosti ESYLUX
 Jak identifikovat fázový vodič mezi objekty na stejném pozemku?
 Znáte kouřový nasávací hlásič VESDA VLF?
 Kde nachází relé přítomnosti napětí typické uplatnění?
 Kde se naučit trasování, vyhledávání poruch na kabelech v zemi?
 Čím detekovat přítomnost napětí v zaplombované části před elektroměrem?
 Digitální manometr BAROLI 05 s bateriovým napájením
 Existuje zařízení pro detekci kovů v textilních výrobcích?
 Oceníte u snímače teploty možnost volby různých typů čidel a výstupních signálů?
 Jak pod napětím detekujete obvody aniž byste je rozpojovali?
 Jak vytrasovat ve zdi staré telefonní rozvody?
 Jak dohledat, určit správný kabel ve svazku i pod napětím?
 Proč nevěřit bezdrátovému IoT systému měření plynů?
 Je praktická ukázka využití produktů LUXOMAT to, co pomáhá?
 Čím prověřit v zemi možná uložená cizí vedení?
 Jaké znáte alternativy detektoru DM50/60 PARADOX?
 Umí hledačka najít hliník i měď bez napětí?

Příbuzné diskuse a články z Kutil.elektrika.cz

Aktuální slova (1)

Poháněno MySQL Poháněno PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006, Simple Machines Validní XHTML 1.0! Validní CSS!
+420 910 100 100
Stránka vytvořena za 0.035 sekund, 19 dotazů.