Jiří Macháček

|
 |
« kdy: 05.08.2026, 08:02 » |
|
Správný návod k rozvaděči a přesto špatně Návod k rozvaděči může být podle předpisů, a přesto neříct obsluze, co má udělat při poruše, výměně pojistky nebo úpravě vývodu. Obecná varování sice chrání výrobce, ale elektrikáři nepomohou rozhodnout, kdy zařízení odpojit a kde ještě může zůstat napětí. Jak má údržbář bezpečně zasáhnout, když dokument nepopisuje konkrétní provedení rozvaděče? Slabý návod přitom často nevzniká špatným psaním, ale už při neúplném zadání. Co se nedohodne před výrobou, to se po dokončení nahrazuje zákazem, odkazem na předpis nebo telefonem na výrobce. Lze tedy kvalitu návodu ověřit dřív, než se s rozvaděčem předá i nejistota? Související ... ... článek k tomuto diskusnímu vláknu zde! Jak byste reagovali na tuto související otázku vy? Jaké návody k rozvaděči dodáváš ty?
|
|
|
|
|
Zaznamenáno
|
|
|
|
|
|
Jan Franěk
Český elektrikář - živnostník

váš elektrikář a revizní technik
|
 |
« Odpověď #2 kdy: 05.08.2026, 22:23 » |
|
.............d ošli jsme k tomu, že je to divné, ke každé blbince za pár desetikaček musí výrobce nebo prodejce dodat český návod, k bytu v ceně řádově milionů to jasně řešené není
ALe to je omyl. Například rozvaděč je řešen poměrně podrobně a potřebuje nejen návod k obsluze, ale i návod k sestavení nebo zapojení. DOkonce norma pro DBO definuje co přesně musí návod obsahovat  třeba Článek 6.2.2, DOst toho je právě nyní v edici 2 , ale nemálo toho bylo i v předchozí edici Jiná věc je co elektrikář (výrobce) k rozvaděči skutečně dodá.
|
|
|
|
|
Zaznamenáno
|
Kamerové a bezpečnostní systémy, od návrhu po realizaci. Systémové a MaR instalace, od návrhu po realizaci. Revize el. a hromosvodů do 1000V Topné kabely k vytápění i ochraně majetku. www.fraja.cz , revize@fraja.cz , tel: 728171585
|
|
|
| |
Pavel Horský
ČESKÝ ŽIVNOSTNÍK

Podbořany - projekční a revizní činnost E2A, E2B
|
 |
« Odpověď #3 kdy: Včera v 08:18 » |
|
Návod k rozvaděči jsem za svých 37 let v oboru opravdu neviděl. Dodnes se s montážníky peru alespoň o dodání výrobního štítku, oteplení, zkoušky a prohlášení o shodě. Papíry nás jednou zabijí.
|
|
|
|
|
Zaznamenáno
|
Projekce vyhrazených el. zařízení v objektech tř. A + B Bytová a občanská výstavba, průmysl, zdravotnictví Návrhy a výpočty umělého osvětlení Návrhy ochrany před bleskem a přepětím Revizní technik E2A, E2B http://www.severocech.cz/ mob. 721 141 602 email: horac@podborany.cz
|
|
|
Milan Hudec

|
 |
« Odpověď #4 kdy: Včera v 08:38 » |
|
Návod k rozvaděči jsem za svých 37 let v oboru opravdu neviděl. Dodnes se s montážníky peru alespoň o dodání výrobního štítku, oteplení, zkoušky a prohlášení o shodě. Papíry nás jednou zabijí.
Coby laika mne potěší návod ve smyslu: Když bude padat tento jistič, vypneš tento chránič a půlka chalupy pojede dál, nemusíš hned všechno vypnout hlavním vypínačem..... . Připojíš centrálu, tohle přepneš doprava a shodíš si ty a ty jističe, protože malá kočička ti celý dům neutáhne..... Prostě návod psaný lidsky bez normativních opičáren, kterým stejně rozumět nebudu.
|
|
|
|
|
Zaznamenáno
|
|
|
|
Pavel Horský
ČESKÝ ŽIVNOSTNÍK

|
 |
« Odpověď #5 kdy: Včera v 09:21 » |
|
Ona stačí situace, kdy laik neumí natáhnout po výpadku jistič J7K a nebo zjistit výpadek starého černého bakeliťáku od SEZ v elektroměrovém rozvaděči. Mě by zajímalo, kolik z aktivních kolegů zde na diskusích vidělo výše zmiňovaný návod. Tím netvrdím, že by to nebyla parádní a mnohdy prospěšná záležitost. Krásný důvod uvedl Milan.
|
|
|
|
|
Zaznamenáno
|
Projekce vyhrazených el. zařízení v objektech tř. A + B Bytová a občanská výstavba, průmysl, zdravotnictví Návrhy a výpočty umělého osvětlení Návrhy ochrany před bleskem a přepětím Revizní technik E2A, E2B http://www.severocech.cz/ mob. 721 141 602 email: horac@podborany.cz
|
|
|
Karel Bělohlávek

|
 |
« Odpověď #6 kdy: Včera v 09:47 » |
|
ALe to je omyl. Například rozvaděč je řešen poměrně podrobně a potřebuje nejen návod k obsluze, ale i návod k sestavení nebo zapojení. Dokonce norma pro DBO definuje co přesně musí návod obsahovat třeba Článek 6.2.2, DOst toho je právě nyní v edici 2 , ale nemálo toho bylo i v předchozí edici čl. 6.2.2 Do prvního odstavce se doplňuje: Původní výrobce rozvaděče nebo výrobce rozvaděče musí ve své dokumentaci uvést všechna výrobní ověřování, které musí provést instalatér, aby DBO byl ve shodě s IEC 61439-1.Když vezmu v úvahu, že výrobce rozvaděče je často zároveň tím instalatérem, tak mi ten požadavek zní poněkud formálně. V části jedna jsou potom také poměrně obecné informace. V minulé edici tam dokonce bylo něco v tom smyslu, že když je uspořádání obvodů zřejmé z rozmístění instalovaných přístrojů, nemusí být dodány příslušné informace, např. schémata zapojení nebo tabulky. Návod k rozvaděči jsem za svých 37 let v oboru opravdu neviděl. Dodnes se s montážníky peru alespoň o dodání výrobního štítku, oteplení, zkoušky a prohlášení o shodě. Papíry nás jednou zabijí.
Ono ty návody je vhodné řešit pomocí bezpečnostních nápisů přímo v rozvaděči. Např. požadavek na testování chrániče.
|
|
|
|
|
Zaznamenáno
|
Elektrikář
|
|
|
|
|
Pavel Horský
ČESKÝ ŽIVNOSTNÍK

|
 |
« Odpověď #8 kdy: Včera v 11:43 » |
|
Daleko důležitější se mi jeví přítomnost štítku, kde se dá vystopovat výrobce (tedy v dynamickém světě výrobce pár let existuje a pak třeba zavře krám a byznys skončí. )
Přesně tak. Např. u nás se starší OCEP rozvaděče honosí výrobními štítky dávno zaniklého podniku OSP Louny - STAS Podbořany, Ocelové konstrukce n.p. Žilina, Stavokonstrukc e n.p. Uhříněves, závod Luby - Plesná........ . V pořádku, byl to tedy výrobek s uvedením výrobce. Tím to však končí. Od doby výroby bylo do výrobku mnohokrát zasahováno v podobě jeho rozšíření. A co teď? Nic. Přijde RT, provede kontrolu, měření, štítek vepíše do revizní zprávy a svět se točí dál.
|
|
|
|
|
Zaznamenáno
|
|
|
|
|
|
František Šohajda

RT E2-A
|
 |
« Odpověď #10 kdy: Včera v 12:38 » |
|
Návod k rozvaděči jsem za svých 37 let v oboru opravdu neviděl. Pavle, já mám v oboru o málo více let, návod k rozvaděči jsem viděl poprvé,když dávali nový (rozvaděč) pro nový Mamograf, cca 10 lez nazpět...To jsem přímo "čučel" asi 2 stránkový elaborát , nějaké firmy z Prahy-výrobce rozvaděče. Do doby, než jsem odešel (důchod), jsem ještě viděl snad 3x návod k rozvaděči ...(bylo to zdravotnictví)...Jinde jsem nic takového neviděl! 
|
|
|
|
|
Zaznamenáno
|
RT -EZ - elektroinstala ce domovní, specializace na zdravotnické rozvody... revize ve zdravotnictví ...už přes 40 let praxe RT....
|
|
|
Jan Palička

|
 |
« Odpověď #11 kdy: Včera v 13:55 » |
|
Proboha opusťme tohle téma, nebo se toho ještě nějaký normativec chytí. Návod je povinně pro spotřebitele, takže by ho měl asi mít např. staveništní rozvadeč, který je vybaven připojovací sňůrou s vidlicí - takový rozvaděč si může koupit každý a laicky ho uvést do provozu
Ale jakýkoliv jiný (včetně toho staveništního bez vidlice) není výrobkem určeným k prodeji koncovému spotřebiteli. Spotřebitel, i kdyby si ho koupil, ho nesmí uvést do provozu, nesmí ho ani připojit. Veškeré informace, které musí být dodány společně s rozvadečem, nejsou určeny pro spotřebitele - laika.
Když pak rozvaděč uvede odborně způsobilá osoba do provozu, je povinna seznámit uživatele s obsluhou v rozsahu, který uživatel potřebuje a ke kterému je oprávněn. To je jen a pouze který jistič je k čemu, který RCD co vypíná, případně co se má kdy a jak testovat. Což jsou informace, které jsou běžně na vlepených štítcích a v seznamu okruhů umístěném na vnitřní straně dveří.
|
|
|
|
|
Zaznamenáno
|
|
|
|