Jaký je rozdíl mezi nulováním a zemněním ?
Petr Moravec:
To: Fuksa :o No jo ono to nejde ;D ;D.
Moje poznámka byla míněna dobře, jen jsem použil chybný termín odstávka.
Pod napětím ano, ale ne za normálního provozu, chtěl jsem tím jen zdůraznit koeficient Km. (vychladlé vodiče) / (oteplené vodiče).
Impedanci v beznapěťovém stavu neumím měřit, nejsem na to vybaven ;).
To: Novák už nemůžu. :-X.
Vladimír Huba:
To Novák (a spol.)
Dal som vám radu, aby ste nehľadal všetko len v normách, ale aj vo vyššej legislatíve. Na tomto stále trvám, aj napriek irónii p.Fuksu.
Posledný môj argument:
Česká republika sa vo svojich základných listinách deklaruje ako právny štát. A v každom právnom štáte nesmiete robiť úkony podľa neplatných predpisov. Právnici majú na to svoj výraz. Nie som právnik - nepoviem vám ho. Ale viem (a určite aj vy) že neznalosť zákona neospravedlňuj e (neomlouvá). Pochopili ste?
Ešte v dobe keď sa začínal zavádzať súbor 33 2000 a nastali prvé problémy so starou a novou inštaláciou (a starými a novými normami), pýtal som sa známeho, ktorý je právnik, na jeho názor. Povedal asi toto:
Ak pri svojej práci používaš predpisy, ktoré vydal štátny orgán, musíš vždy použiť verziu, ktorá je v platnom znení. Ak sa táto verzia odvoláva na staršie znenia, môžeš ich použiť, no len v rozsahu, ktorý stanovuje platná verzia. Ak je nejaký odkaz (v platnej verzii) písaný pod čiarou, veľmi si ho nevšímaj. Nie je súčasťou predpisu a slúži len ako informácia. Záväzným by sa stal, len keby bol uvedený priamo v texte.
Skúste v textoch nových ČSN pohľadať odkaz na ČSN 34 1010. Ak ho nájdete, smelo ju používajte a citujte. Ak nie...(dopovedzte si sám).
Záhyna Lubomír:
Bude novelizována ČSN 33 2000-7-702 - Plavecké bazény a jiné nádrže (platí i pro fontány). V této změně zřejmě bude uvedeno, že pokud je fontána volně přístupná, musí být el. instalace provedena SELV - 12V. Bude novelizována ČSN 33 2000-7-701 - Prostory s vanou nebo sprchou a umývací prostory - pod vanou bude zóna 1 a v celém prostoru koupelny bez rozdílu zón budou obvody přes proudový chránič 30mA, umývací prostor se zřejmě přesune do novelizace ČSN 33 2130. Bude vydána novelizace ČSN 33 2000-4-41 a v ní doporučeny proudové chrániče u obvodů přístupných laikům apod...... Takže vše se bude také předělávat po pravidelné revizi? Myslím, že klíčem by měla být novelizace NV 378/2001, která byla sice koncem roku 2003 slíbena (prý vyjde do poloviny roku 2004 nám říkal zástupce ministerstva, a nikoliv novelizace, ale úplně nové znění), a nedodrženo (politické hrátky jsou přednější). V té, jak nám bylo tenkrát „slíbeno“, měla být klauzule podobná té z ČSN 33 2000-1 - elektrická zařízení provedená a provozovaná podle předpisů a norem platných v době, kdy byla tato zařízení zřizována, lze ponechat v provozu beze změny (odpovídající i nadále předpisům podle kterých byla tato zařízení zřizována a provozována), jestliže namají závady, jež by ohrožovaly zdraví, ani nejsou nebezpečné životu a neohrožují bezpečnost věcí, jinak je nutno zařízení upravit podle nových předpisů a norem.
Kamil Novák:
Citace: Vladimír Huba 24.05.2007, 01:11
A v každom právnom štáte nesmiete robiť úkony podľa neplatných predpisov.
V našem právním řádu je jedním ze základnícj principů nepřípustnost retroaktivity, tedy zpětné platnosti.
To znamená, že každá právní skutečnost může platit až od doby své účinnosti. (doh)
Ak je nejaký odkaz (v platnej verzii) písaný pod čiarou, veľmi si ho nevšímaj. Nie je súčasťou predpisu a slúži len ako informácia. Záväzným by sa stal, len keby bol uvedený priamo v texte.
¨
Ale vždyť zde již několikrát uváděná citace z ČSN 33 2000-1 není pod žádnou čárou ! To je běžný text normy jako každý jiný. (fool)
Skúste v textoch nových ČSN pohľadať odkaz na ČSN 34 1010. Ak ho nájdete, smelo ju používajte a citujte. Ak nie...(dopovedzte si sám).
V citaci z ČSN 33 2000-1 je uvedeno ... podle předpisů, to znamená, že těch původních, podle kterých se mají ona zařízení posuzovat je více! Takže hledat odkazy na konkrétní staré normy je absurdní, nemyslíte?
V této diskusi byla uváděna ČSN 34 1010 jen jako nejmarkantnějš í příklad. ;)
Miroš Jan:
TO Novák.
Velice správně Pane kolego. Plně souhlasím. (jednicka)
Četl jsem velice pozorně všechny příspěvky, ale ani jeden mne nepřesvědčil o tom že můj postup při periodických revizí je špatný. Já mám takový názor prostě zažitý již z dob kdy jsem začínal dělat revize s tátou. Ten totiž postupoval stejným způsobem. Zařízení revidoval dle norem platných v době zřízení revidovaného zařízení. Podle mě je to´tak správně. :)
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana