Jak moc věříš bezpečnosti cizích, neznámých elektroinstalací?

(1/1)

Miroslav Minařík:
Sprchovat se za bouřky nebo ne?
    Jan Hájek by v domě s aktivním hromosvodem spal za určitých okolností klidně, ale určitě ne pod střechou. Zdeněk Rous by se za bouřky v cizím domě nesprchoval, dokud by neznal skutečné provedení pospojování. Obě odpovědi nejsou anekdoty, jsou to řemeslné reflexy lidí, kteří vědí, kudy proud poteče, když se mu dá příležitost. Článek připomíná, co dělá z technika technika. Ne to, že vidí katastrofu, ale že si umí představit cestu poruchy dřív než k ní dojde.

Související ...
    ... článek k tomuto diskusnímu vláknu zde!
    ... zdroj s podrobnostmi videoklipu zde!

Jak byste reagovali na tuto související otázku vy?
   Jak moc věříš bezpečnosti cizích, neznámých elektroinstala cí?

Jan Bocek:

Téma: Jak moc věříš bezpečnosti cizích, neznámých elektroinstala cí?
Zůstanu u tématu v nadpisu.
Ä to z pozice revizního technika a vykonání výchozí revize.
Z počátku našeho podnikání jsme začali dělat VRZ pro různé agentury.
Agentura řídila rekonstrukci bytů a rekonstrukci rodinných domů.
Nás najali na VRZ.
Neznámé provedení EI, dokumentace mizerná nebo žádná, kontakt s tvůrci velice obtížný.
Obvykle jsme se nedostali k prověření EI během montáže.
Na základě hrubého porušení smlouvy, jsme tuto činnost brzy opustili.

Zůstalo poučení:
výchozí revizi provedu jedině po montáži firmy kterou znám a která je vycvičená a zvykla na naše požadavky. Na příklad pospojování : chci od montéra protokol měření se zakreslením a ještě to chci fyzicky vidět v průběhu montáže.

Věřit a mít důvěru ve správné provedení trvá určitou dobu doladování  a vzájemné úcty.
Až tak, že již není elkektroinstal ace pro mne jako RT neznámá.

Proto VRZ jsme léta prováděli jen pro několik dobře známých firem, kde jsme měli zkušenosti se spolupráci. Občas někdo zavolá a chce rychle VRZ a dokonce je ochoten nadstandardně zaplatit. Je to vždy varování před průserem. Dokonce vám investor řekne, že již dva RT odešli
a přitom, že je EI perfektně provedená.
Již se ani  nesnažím, abych odpověděl, zatím, ještě jsem to neviděl. Je to ztráta času.....
a je jedno zdá se jedná o EI v bytové nebo admin. sféře ale i v průmyslu.
Ten princip je pořád stejný.
Jako RT musím v ledačem věřit montážní firmě i přes ujištění v protokolu shody a dodání
dokumentace skutečného stavu i protokolu o měření. A to je otázka vztahů.
Pokud jsem neměl možnost posoudit práci montéra, vidět jeho wercajk a jeho edukaciu v oblasti EI, tak provedení VRZ je obtížné až nemožné.

Ono to zdánlivě s tou koupelnou a bouřkou nesouvisí, ale vede to k počátku te cesty.
Pokud se montáž neprovede řádně a VRZ se papírově ošetří, tak zůstává skryte riziko pro uživatele, které ale vidí jen odborník. To riziko je skryté v "čase".

Jan Yossarian:

Popravdě, nevěřím, ale nehroutím se z toho. Švagr je kutil. Zbytečné cokoliv říkat. Osazenstvo tohoto portálu řadí mezi prudiče kteří vymýšlí blbosti. Jemu to funguje! Chudák sestra. Mám o ni strach a nejen za bouřky!

Navigace

[0] Index zpráv