|
|
|
|
|
|
| |
František Šohajda

RT E2-A
|
 |
« Odpověď #3 kdy: 17.05.2026, 20:52 » |
|
Dále by mne celkem zajímalo proč výrobci svorek nepoužívají dnes běžné pojistné matice. Ze školení je poznatek, že jejich svorky jsou testovány a vyhověli? Proč tam vrtat děr jak v cedníku?? 
|
RT -EZ - elektroinstala ce domovní, specializace na zdravotnické rozvody... revize ve zdravotnictví ...už přes 40 let praxe RT....
|
|
|
|
|
Pavel Horský
ČESKÝ ŽIVNOSTNÍK

Podbořany - projekční a revizní činnost E2A, E2B
|
 |
« Odpověď #5 kdy: 18.05.2026, 07:33 » |
|
Dále by mne celkem zajímalo proč výrobci svorek nepoužívají dnes běžné pojistné matice.
Proč by to měli dělat? Myslíš, že je na části jímací soustavy v místě osazení zkušební svorky (a nejen jí) takové mechanické namáhání v podobě otřesů, které jsou schopny uvolnit matice na šroubech svorky? Nebo, že je jsou tam takové rozdíly teplot, které by matice časem povolily? Milane, já snad začnu věřit tomu, že si po koupi bot do nich přidáváš ještě jedny dírky pro protažení dabl tkaniček. No přece "co kdyby" 
|
Projekce vyhrazených el. zařízení v objektech tř. A + B Bytová a občanská výstavba, průmysl, zdravotnictví Návrhy a výpočty umělého osvětlení Návrhy ochrany před bleskem a přepětím Revizní technik E2A, E2B http://www.severocech.cz/ mob. 721 141 602 email: horac@podborany.cz
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Pavel Horský
ČESKÝ ŽIVNOSTNÍK

Podbořany - projekční a revizní činnost E2A, E2B
|
 |
« Odpověď #10 kdy: 18.05.2026, 12:06 » |
|
Z praxe - stává se, že šroub nejde povolit, ale nevzpomínám si, že bych někdy našel spoj, co se "povolil sám" "rozpadlou" svorku už jsem viděl, ale to bylo z nějaké podivné slitiny
Mám to naprosto stejně.
|
Projekce vyhrazených el. zařízení v objektech tř. A + B Bytová a občanská výstavba, průmysl, zdravotnictví Návrhy a výpočty umělého osvětlení Návrhy ochrany před bleskem a přepětím Revizní technik E2A, E2B http://www.severocech.cz/ mob. 721 141 602 email: horac@podborany.cz
|
|
|
Milan Hudec

|
 |
« Odpověď #11 kdy: 20.05.2026, 09:09 » |
|
Poměrně dost svorek je s pérovou podložkou.
U klasických svorek po zašroubování velmi často na šroubu zůstane dost volných závitů, abych v případě, že mám starost o trvalost spoje, doplnil kontramatku.
U spojů, kde se počítá s vibracemi je třeba u podpůrných trubek pro HVI použito lepidlo.
Pravda, ještě jsem si vzpoměl, že lepidlo používáte u spojováku 16mm jímacích tyčí a koncovek HVI.
|
|
|
|
|