Jak si představit schopnosti a dovednosti projektanta?

<< < (2/2)

Jiří_Hrubý:
Citace: PavelK67  07.05.2026, 10:51

Dávno jsem si zvyknul na to, že "největší blbec na stavbě je projektant, řemeslník to vymyslí lépe a jednodušeji"  a   taky to že "nejvíc tomu rozumí Franta, co s ním chodím na pivo"
....jsem s tím v míru a je mi podstatně líp  (dance)

Bohužel ona je to až příliš často trpká pravda, včetně té bohorovnosti lempla s mokrým razítkem na papírech.
Ani se mi nechce vypisovat všechny ty blbosti, co padají ze studovaných blbců, kteří realitu viděli možná na nějakém tom slejdu při přednášce.
Ale zachraňuje to naštěstí pár veteránů a sem tam nějaká vločka, co se v projektování vzhlédla a chce být na úrovni zkušených předchůdců.
Vážím si projektantů, kteří jsou schopni udělat PD jako návod pro idioty, že nad tím člověk nemusí přemýšlet a prostě to sedí, stejně tak těch, kteří snesou konstruktivní kritiku a nemají problém změnit PD a poučit se z chyb.
Naopak už při pohledu na PD, kde je spousta růžových a fialových popisů, aby se to co nejhůř četlo a technická je jedno velké ctrl+c ctrl+v o odpadech, záborech a BOZP a jedna stránka o vlastním díle, z níž půlku zabírá seznámení s tím o jakou že se to jedná soustavu a že to musí montovat kvalifikovaný osoby, nabývám velmi silných pochybností o kvalifikovanos ti autora toho paskvilu.
Obecně nemám vyloženě odpor vůči barvám ve výkresech, ale vždycky si vzpomenu, jak krásně se četly ty, kde si projektant vystačil s černou a různými variantami čar. A samozřejmě je mi jasné, že dobře použité barvy v rozumných kombinacích mohou dokumentaci udělat přehlednější, ale funguje to i naopak.

M S:
Citace: Jiří_Hrubý  07.05.2026, 17:01

...
Obecně nemám vyloženě odpor vůči barvám ve výkresech, ale vždycky si vzpomenu, jak krásně se četly ty, kde si projektant vystačil s černou a různými variantami čar. A samozřejmě je mi jasné, že dobře použité barvy v rozumných kombinacích mohou dokumentaci udělat přehlednější, ale funguje to i naopak.

Ked sa toto skombinuje s niekym, kto by mal mat uradny zakaz byt blizsie, ako 25m k PC s Autocadom, je to skvele. Vykres hra vsetkymi farbami, casto nahodne. Chcete ich zmenit nech sa v tom da vyznat alebo skryt vrstvy? Naserte si. Vsetko je na Layer 0, vsetky ciary maju hardcoded farbu, nic nie je blok. Ze by som si zapol len vrstvu so stenami a ethernetom? HA, vsetko je na jednej vrstve a exploded, smola. Pekne QSELECT a dufat, ze ten debil aspon pouzil Cyan len na Ethernet. Vacsinou nie.

Lázeňská Veverka:
Projektování je komplexní činnost, jejímž výsledkům rozumí velmi málo zainteresovaný ch a to vytváří prostor pro lajdáctví, kterého řada projektantů využívá.

Důležitá schopnost projektanta je proto jeho osobní morálka, protože rozdíl finančního ohodnocení za propracovaný projekt a ctr-c ctr-v blábol je pro něho z výše uvedených důvodů 0Kč.

Jan Franěk:
Projektant je také jenom člověk, stejně jako každý montér nebo RT. Tedy jsou dobří projektanti a i ti špatní.

Rozhodně je velmi dobře poznat pokud projektant prošel montážní praxí. Návrh bývá komplexnější s výrazně méně chybami. Pro mne je důležité aby projektant neměl nějaký komplex nadčlověka a normálně se mnou komunikoval. Ideálně aby se "nebál" přijet za mnou na stavbu. Vlastně velmi pozitivně vnímám situaci, kdy si projektant domluví i autorský dozor a řešíme případné rozpory přímo v místě. Zpravidla jsou v této skupině právě ti co už drželi "šroubovák v ruce" na některé ze staveb.
Občas se také setkám s "kresličem" který je v telefonu arogantní a já jsem blbec který neumí technickou dokumentaci číst. On je nemylný a moje dotazy jej zdržují až obtěžují, protože zas tolik peněz za ten projekt nedostal.

Tak schválně? Do které skupiny patříte vy?  (drinks)

Jaromír Táborský:
Podlé mého letmého  pohledu, projektant elektro musí být kombinací odborníka, koordinátora a odpovědného autora technického řešení.

Nestačí kreslit schémata, musí znát platné ČSN, právní požadavky, provozní souvislosti, montážní realitu a umět své řešení spočítat, vysvětlit, obhájit a podle potřeby upravit. A o kvalitní projektové dokumentaci nemluvě! Má být čitelná, jednoznačná, koordinovaná s ostatními profesemi, použitelná pro montáž i revizi a nemá být slepým ctrl+c/ctrl+v starších zakázek. Což mi mnohdy připadá. 
Praktická zkušenost ze stavby je bezsporu velkou výhodou, nikoli však náhradou znalosti norem, výpočtů a odpovědnosti autorizované osoby. Bohužel takových osob spíš ubývá.

Navigace

[0] Index zpráv

[*] Předchozí strana