Poradíte typ zásuvky s možností připojení 4mm Cu?

(1/2) > >>

Milan Hudec:
IP44 do instalační podomítkové krabice (použity KPR).
Cyky 3x4 použity kvůli zatížení ve svazku a úbytku U.
Nechce se mě pod zásuvkou vytvářet další spoj na 2,5mm.

Jozef BABJAK:
Krabicové svorky pod zásuvkou mi naopak prídu ako elegantné a praktické riešenie problému, obzvlášť ak zásuvka nie je koncová a vedenie pokračuje ďalej. Predstava, že do krabičky vtláčam zásuvku, na ktorej je pripevnených 6ks vodičov prierezu 4mm2 ma desí. Ak je zásuvka koncová tak je to na diskusiu: 4mm2 vodič tam:

1. Pripojiť fyzicky nejde?
2. Pripojiť fyzicky ide, ale viditeľne niečo nie je v poriadku?
3. Pripojiť fyzicky ide, viditeľne je všetko v poriadku, ale papierovo to výrobca nepodporuje ... lebo prečo by aj mal, že áno?

Milan Hudec:
Každá ze zásuvek má svůj přívod, v případě smyčkování bych použil Wago pod zásuvkami.
Fyzicky do svorky 4mm strčím, ale návod výrobce bych chtěl respektovat, takže 2,5max.
(Resp.u bezšroubových svorek by to byla montážní chyba, ideální napnelismus pérka je právě do 2,5, u zásuvek s třmenem zas šroubek M3 či M3,5 nevytvoří dostatečný přítlak bez strhnutí závitu a u hlavičkového připojení bych byl asi pro sebe spokojen, ale není to pro mne, takže také ne.

Václav Třetí:
Citace: Milan Hudec  19.04.2026, 06:48

Každá ze zásuvek má svůj přívod, v případě smyčkování bych použil Wago pod zásuvkami.
Fyzicky do svorky 4mm strčím, ale návod výrobce bych chtěl respektovat, takže 2,5max.
(Resp.u bezšroubových svorek by to byla montážní chyba, ideální napnelismus pérka je právě do 2,5, u zásuvek s třmenem zas šroubek M3 či M3,5 nevytvoří dostatečný přítlak bez strhnutí závitu a u hlavičkového připojení bych byl asi pro sebe spokojen, ale není to pro mne, takže také ne.

Můžete nám prozradit, proč je třeba použití průřezu 4mm2?

Milan Hudec:
Svazek kabelů v chráničce v zemi, vzdálenost mezi rozvaděčem a zásuvkami přes 100m, při použití 2,5 nevychází zatížení ve svazku ani úbytek napětí.
Rozvaděč nemůže být blíž (normálně by se natáhl 100m přívod asi cca 70AYKY a pak pár metrů CYKY 3x2,5),  prostě si to tak majitel vymyslel, a bude to tak at to stojí co to stojí......... .....

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana