Elektrické instalace v koupelnách a prostorech s vanou nebo sprchou, v saunách, bazénech a fontánách
Jiří Macháček:
Elektrické instalace v koupelnách a prostorech s vanou nebo sprchou, v saunách, bazénech a fontánách
Tam, kde se potká voda, teplo a elektřina, už nestačí „udělat to jako minule“. Tato publikace převádí normy a právní požadavky do montážní, projekční i revizní praxe a ukazuje, jak správně navrhnout, zhotovit a posoudit instalace v koupelnách, saunách, bazénech i u fontán. Kolik závad vzniká jen proto, že se podcení zóny, vnější vlivy, nebo ochrana před úrazem elektrickým proudem? Kniha nestraší paragrafy, ale vysvětluje, co je ještě bezpečné a co už je za hranou.
Související ...
... článek k tomuto diskusnímu vláknu zde!
Co pozitivního a konstruktivníh o byste doplnili k této informaci?
Milan Hudec:
Je tu jisté riziko, že než knihu dočtu objeví se zas nějaká nová edice normy, a bude vše jinak.
Zrovna u koupelen jsou normotvůrci velice aktivní.
Jiří Schwarz:
Já jsem u podobných publikací trochu rozpačitý jestli to chválit.
Pro odborníka to může být dobré nasměrování, ale odborník by si měl umět najít co potřebuje vědět. A pro laika to může být něco podobného jako kdyby vyšla knížka pro "amatéry" jak řídit auto bez řidičáku
Pavel Horský:
Pro mě je to celkem slušné "záchodové" čtení. Nic ohromujícího, ale tak nějak bez hlubšího ponoření do celé problematiky to celkem stačí. Jde o takové shrnutí hlavních bodů určité problematiky v oboru.
Před lety se mě ptal kamarád Štefan Beláň "proč ten červený brak kupuješ?"
No prostě kupuji, protože to rád čtu (dance)
Nedávno jsem si pořídil díl "Projektování a dokumentace elektrických instalací podle nové legislativy". Tato je pro mě parádní publikace, kde je vše nádherně shrnuto, aniž bych musel sáhodlouze procházet NET.
Jan Bocek:
Citace: Jiří Schwarz 07.04.2026, 13:03
Já jsem u podobných publikací trochu rozpačitý jestli to chválit.
Pro odborníka to může být dobré nasměrování, ale odborník by si měl umět najít co potřebuje vědět.
Červená knihovna zaplnila za posledních
30 roků velkou část prostoru v knihovně.
Kromě norem jsem to bral jako "komentáře" k problematice.
Když jsme ve firmě začali pro jednu stavební firmu spolupráci na elektrické instalaci bytových jáder, udělal jsem vlastní Manuál pro koupelny a bytové jádra.
A tento princip jsem realizoval pro každou novou situaci. Do 90tek jsem měl praxi v průmyslu ale pak přišly nové výzvy jak v projektech, montážích a revizích. A to vyžadovalo manuály.
A tak přibývaly "šanony" s mnohou tematikou a i s odkazy na červenou knihovnu a hlavně na ČSN. A tak téma koupelny, bytové jádra, kuchyně ale i bazeny a sauny je velké téma.
A tak je občas dobré vzpomenout na Jana Lojkaska, jak založil červenou knihovnu. A to měl v roce 1986 jen Manuál na rozvaděče. V tom roce jsme spolu odevzdávali diplomovou práci na Energetickém institutu, kde jsme studovali MaR.
Červené koupelny.....p rvní vydání 2011, další 2021 a třetí 2026. Doba se zkracuje.
"Kniha nestraší paragrafy, ale vysvětluje, co je ještě bezpečné a co už je za hranou."
Kéž by.....
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana