Proč mi problikávají, bzučí a jiskří žárovky?
Václav Třetí:
Setkal jsem se s problémem přímo v žárovkách. Středový kontakt patice byl pájený, tam potíž nebyla, vodič připojený k závitové části byl pouze skřípnutý mezi kovový závit a plastový kryt elektroniky. Žárovek měli majitelé více kusů, některé byly v pořádku, některé vykazovaly začínající problém a na dvou kusech byla vypálená díra, ta větší měla zhruba průměr 3mm. "Značku" si nepamatuji, nebylo to nic známého - no name. Doba používání asi dva roky v různých místnostech domu s různými potřebami svícení i frekvencí zapínání. Lustry a svítidla vesměs starší československé výroby, objímky bakelitové i elektroporcelá n, bez problémů na kontaktech. Problém stejný jako tazatel, bzučení, prskání a jiskření při provozu.
Jan Franěk:
Zkuste vyměnit LEDky. Často zlobí právě ony. IDeálně všechny najednou a za úplně jiného výrobce. POkud se blikání bude přesto opakovat, zkuste jednu z nich povolit. Pokud problém zmizí, máme jasno. Pak si řekneme víc.
Pokud tedy nejde o problém v samotných objímkách jak naznačují kolegové
František Šohajda:
Citace
Zkuste vyměnit LEDky.
Před dobou jsem kupoval (za doby žárovek) ticíce žárovek ve velkoobchodě.Z a tu dobu jsem měl nějakou várku špatných (třeba ihned nasáli vzduch),nebo i přehozenou várku 230V za 24V a to se pak děli věci, zejména když někdo nějakou si půjčil domů... (dance)
Chci tím říci, že může být várka LED horší jakosti.(Mě se to u LED nestalo)....
Žárovky mají mini měnič a ten může toto způsobovat.
U objímek, jak píší kolegové tam bych to moc neviděl, mají celkem silné kontakty a na 9W to stačí jen malý tlak, to není 100W žárovka která se zahřeje a vyžíhá kontakty....
Jiří_Hrubý:
Citace: Václav Třetí 22.03.2026, 05:38
Setkal jsem se s problémem přímo v žárovkách. Středový kontakt patice….
Se středovým kontaktem jedněch zdrojů jsem řešil pro změnu to, že kontakt vyčníval jen v jeho středu a okraje byly vmáčknuty pod plastový kužel. To se projevovalo tak, že za studena to svítilo, pak začlo blikání a sršeni a tma. Pomohlo oříznutí plastového kuželu na spodním kontaktu, aby se spodní plíšek v objímce mohl dotknout ve větší ploše.
Obecně je s kvalitou objímek a zdrojů některých výrobců poslední léta samý problém.
Jan Yossarian:
Když problikávají, bzučí a jiskří žárovky jde o signál, že na dveře nějakou dobu buší paní rekonstrukce. :-)
Navigace
[0] Index zpráv
[*] Předchozí strana