Vzpomenete si na starý dobrý Nikobus? Proč asi zemřel?
(1/1)
Jiří Macháček:
Katalog Niko Home Control, vypínače, zásuvky a detekční techniku
Niko se u nás často vybaví jako starý Nikobus, jenže pod známým jménem dnes běží mnohem širší a techničtější svět. Katalog ukazuje, že nejde jen o vypínače a rámečky, ale o promyšlený systém s dvouvodičovou sběrnicí, moduly v rozvaděči a řízením světel, žaluzií i vytápění. Není právě tady vidět, jak se z běžné elektroinstala ce stává funkční automatizace domu? Současně je zřejmé, že Niko sází na vlastní ekosystém, centralizaci a snadnou montáž. A právě to může být pro montéra výhoda i otázka do budoucna. K čemu je chytrý systém, když za ním nestojí místní podpora a dostupný servis?
Související ...
... článek k tomuto diskusnímu vláknu zde!
Jak byste reagovali na tuto související otázku vy?
Vzpomenete si na starý dobrý Nikobus? Proč asi zemřel?
Miroslav Minařík:
Vzpomínám na dobu,kdy byli na trhu dva lidé soupeřící o pozornost domovní automatizace. Josef Kunc (KNX) a Jaromír Pávek (Nikobus). To se psal rok cca 2000. Oba do mě hustili své výhody a já to statečně ignoroval i přes to, že to bylo lákavé a oba byli mí přátelé. Jenže Josef bydlel o 3km ode mne dál a tak se u nás usadilo KNX. Pak mi najednou Nikobus zmizel z obzoru a po nějaké době se Jaromír Pávek objevil s xComfortem. O Nikobus jsem se už nezajímal, protože jsem prakticky srovnávan KNX, Foxtro a xComfort. Pochopil jsem, že Moeller, který měl Niukobus tehdy v distribuci, jej opustil a vyvinul jakýsi bezdrátový spin-off KNX s názvem xComfort. A belgické Niko tak přišlo o významného distributora. Ale teď už nevím, zda už Niko mělo vyvinutý nový systém Niko Home Control. Myslím, že Nikobus nezabili. Nikobus odložili. Umřel po přeslici. Tak nějak podobně jako E.gon. Ale to je zase jiné story.
Jde o typický příklad toho, proč nechtít proprietární systém a raději KNX. But no system is perfect. (box)
Navigace
[0] Index zpráv