Proplatí pojišťovna škodnou událost při zahoření zbastleného napájení antény?

<< < (2/3) > >>

Jirka Dobrovolný:
Myslím, že z tohoto pohledu by byla "nejzajímavější" instalace té zásuvky. Je to věc, která je k něčemu určena, CYKY je určen pro nějaké použití (pevnou instalaci),  jedná se o část, která má být instalována v souladu s nějakou legislativou a to kvalifikovanou osobou a podléhá revizi.

To o části pracující na malém napětí až tak neplatí.

Další aspekt je ten, zda je vůbec prokazatelné, kdo to tak udělal. Není-li dokumentace a/nebo není podle této dokumentace postupováno a dílo je takto převzato bez výhrad, pak asi bude složité prokázat, že za to může ten konkrétní člověk.

Karel Svob:
Citace: Pavel Horský  03.03.2026, 07:49

Která by ale nebyla na co připojit. Samostatná zem tam asi dotažena nebude.

Jinak je to tedy ale hodně veliká prasárna  (zle)

Pane Horský, jaký by měl být průřez vodiče CYA od přepěťové ochrany koaxiálu do svorkovnice HOP u rozvaděče ? Většina přepětových KOAXIÁL ochran má poměnrně malou svorkovnici na průřez vodiče max. cca 2.5 mm2
https://shop.atoselektro.cz/prepetova-ochrana-bleskojistka-profi-spko-f75-sat-tv-b-f-f_d12333.html

Nebo mě napadla možnost koupit venkovní přepětovou ochranu na KOAXIÁL a propojit to s HOP venkem po fasádě? Nebylo by to bezpečnější?

Karel Svob:
Případně můžete mě nasměrovat na materiály které tuto problematiku řeší?

Pavel Horský:
Citace: Karel Svob  03.03.2026, 12:48

Pane Horský, jaký by měl být průřez vodiče CYA od přepěťové ochrany koaxiálu do svorkovnice HOP u rozvaděče ?

Vždyť máte v textu vámi uvedeného odkazu doporučení výrobce/dodavatele na min. průřez onoho vodiče i s tím, na jakou svorkovnici má být napojen.

Karel Svob:
Ano, pane Horský, je tam uveden průřez minimálně žlutozeleného 2.5mm2. Ale třeba svodič přepětí v rozvaděči potřebuje do HOPky dle normy 16mm2. Proto se mi zdá, že těch minimálně 2.5mm2 je nějak málo. Přeci jenom to má pochytat bleskový výboj o velké energii. Proto si říkám, jestli by ne byla lepší externí přepěťová ochrana, kde by se to svezlo po žlutozeleném silném vodiči uloženém ve fasádě (musela by se udělat drážka do fasády, s tím počítám)

Těch 2.5mm2 se mi zdá fakt málo na pochycení bleskového výboje, co může mít velkou energii

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana