Mohou být dvě fáze v zásuvkové dvoukrabici se dvěma zásuvkami?

<< < (6/8) > >>

Jan Franěk:
Citace: Martin Kluvánek  25.02.2026, 21:46

Apropos, čo hovoríte na doporučené zapojenie varnej dosky (2 obrázky)

Nic, jeden z běžných standardů. Nejde přece o sdružený obvod, ale o spotřebič napájený dvěma, nebo třemi fázemi. O tom se zde přece nebavíme. To přece zásadní rozdíl.
Nebo je dle vás sdružený obvod i napájení RD, bytu a tak dál? Co stoupačky pro bytový dům/panelák za jedním deonem? To je dle vás taky sdružení obvod? Nikde u zde jmenovaných není prakticky možné dodržet souměrnou zátěž. Ale to nejsou koncové obvody, které by se vlastnostmi vešly do definice sdruženého obvodu. Kolikrát to ještě musím vysvětlovat? Proč sem vkládám, odkaz na normu a podmínky které sdružený obvod má splňovat?

Jinými slovy. Nesplňuje podmínky sdruženého obvodu - není to sdružený obvod
                       Nemá to výrobní štítek a dokumentaci - není to rozvaděč
               nectí barvy vodičů, ignoruje normy a tak dál- není to elektrikář, ale ......

Martin Kluvánek:
Ale ja som netvrdil že to je združený obvod (sporák)...Bavili sme sa o zásuvkách a myčke.
Ja sa len pýtam čo hovoríte na podivné zapojenie prívodného káblu a svorkovnice indukčky...
Ste nejaký jízlivý. :-(

Jan Franěk:
Citace: Martin Kluvánek  25.02.2026, 22:24

Ale ja som netvrdil že to je združený obvod (sporák)...Bavili sme sa o zásuvkách a myčke.
Ja sa len pýtam čo hovoríte na podivné zapojenie prívodného káblu a svorkovnice indukčky...
Ste nejaký jízlivý. :-(

Nechtěl jsem aby to vyznělo jízlivě, ale už jsem z podobných debat trochu unavený. To že musím čím dál tím častěji vysvětlovat laikům proč řešení které připravil jejich řemeslník vydávající se za elektrikáře není správné, vede často k tomu že z některých instalací prostě odcházím. Je to z důvodu že se snaží přesvědčit mne o tom že se to nějak udělá, já se pod to podepíšu (za odměnu) a všichni budeme spokojeni. Namísto toho aby se řemeslník vrátil a na své náklady provedl opravu. Je to příliš obsáhlé téma a ano, občas i plné emocí.

Jak jsem psal. Na zapojení varné desky mohu říci jen to, že jde o jeden ze standardních způsobu zapojení. Není na tom vůbec nic podivného a některé volně stojící sporáky jsou vnitřně zapojené úplně stejně a z té "volné" fáze se pak napájí trouba (ještě jednou - vnitřní zapojení  (norm) ). Zpravidla zapojujeme v rozvaděčích troubu na tu fázi, která není u varné desky tohoto způsobu zapojení využita, abychom dosáhli co nejlepšího rozfázování a tedy nejsouměrnější ho způsobu zatížení zákazníkovi instalace. Tedy píši o skutečných elektrikářích a ne o těch co se za ně pouze vydávají.

U mé strany téma si opravdu vyčerpané  (poklona)

Jan Palička:
Citace: Martin Kluvánek  25.02.2026, 22:24

Možná vás spletl ten nápis GY. Ne, není to fáze, je to využití "volného" vodiče na posílení nulového. Pochopitelně se přeznačnit a stejně zapojit musí i na druhé straně.

Martin Kluvánek:
Ja som sa divil že na prípojnom kábli (to je ten gumový ca 1m) strane zdroja je podľa doporučeného zapojenia spojená (aspoň že krimpovaním) modrá so sivou(GY- normálne sa používa pre L3) a pritom sivá nieje preznačená(ale tá sa myslím nesmie preznačiť keď tam juž je modrá). A na strane sporáka sú modrá a sivá (zas nepreznačená) rozpojené ,  privedené na samostatné svorky a znovu sa spoja až na vnútornej prepojke. Mne to teda príde mätúce. Ano posilnii N ale mätúcim spôsobom čo pôsobí podobne nejasno ako veci okolo 2 fáz v 1 dvojkrabici...

Ďalej: Takže na KOMPLETE sporák+trouba je 5xCYKY OK a pri oddelenej varnej doske a trúbe tam má byť 3xCYKY (trouba) + 2x3xCYKY dvojitá varná deska?
Naozaj sa to tak robí? Kôli tomu že sa na 6m 5xCYKY kábli môžu biť vyššie harmonické alebo jalové zložky(ktoré by stejne mala indukcia potlačiť sama o sebe)? A keď je to v 1 pixli tak je to OK?

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana