The Living Light, Světlo v praxi na Light+Building 2026

(1/2) > >>

Slávek Patera:
    „The Living Light“ na Light+Building 2026 ukáže světlo jako technický nástroj pro reálný provoz. Nejde o design, ale o funkční propojení svítidel, senzorů a řídicích systémů budov. Jak může světelně řízený koridor „Green Spine“ sloužit současně k osvětlení, navigaci i orientaci? Expozice předvádí dynamiku: řízení intenzity a teploty chromatičnosti, scénování a kombinaci přímého a nepřímého toku světla. V domácnosti, škole i kanceláři podporuje soustředění, omezuje oslnění a respektuje cirkadiánní rytmus. Co si odnese elektrikář? Jak bezpečně zapojit scény, integrovat čidla a sladit vše se smart home či BMS.

Související ...
    ... článek k tomuto diskusnímu vláknu zde!

Co pozitivního a konstruktivníh o byste doplnili k této informaci?

Jaromír Táborský:
Docela by mě zajímalo zda i tento vyhlášený veletrh jde tak dolů jako podobné v této branži.  Byl jsem tam dvakrát a to byla opravdu skvělá šou. Ale ta rozloha, ty vzdálenosti. Všechno obrovské. Nechci to srovnávat s Českem, na to jsme přiliš malá země. Ale je pravdou, že svítidla která jsou tam u nás nejsou na veletrzích ani omylem! Byla! Vzpomínám si, že kdysi na Amperu na Strahově byla jedn celá hala vlevo o osvětlení. A pak tuším i na PVA byla hala úplně vzadu kolmo plná výrobců světel. Teď? nula. Tedy Frankfurt, pokud ano tak na lampičky! Ale zase ta vzdálenost.  (zle)

Jan Franěk:
Ohledně osvětlení spolupracuji s šikovnou firmou, kde se kolega dost zajímá o různá disajnová řešení. S tím souvisí i jeho pravidelné návštěvy tohoto veletrhu. Když mám dobrého klienta který nehledá to nejlevnější co se dá na webu sehnat, tak jej posílám právě k němu. I v jeho showroomu se nechá pár zajímavých světel vidět. Baví mě i Gorila u něj doma  (poklona)

ElektroLight v Karlíně  O0 kdyby měl někdo zájem

Občas jedu s ním a já si procházím elektro, především vše okolo KNX a pak za ním "vlaju" v několika patrech haly plné světel. Ale i on říkal že toho za poslední desetiletí znatelně ubylo. Určitě ví o čem mluví, protože se v tomto obru pohybuje desítky roků.

Miroslav Minařík:
Jsem zvědavý na letošní stav osvětlení ve Frankfurtu. Absentoval jsem tři ročníky. Vzpomínám, že pozorně projít jen "lampičky",   na to mi jeden den opravdu nestačil. A v Miláně to bylo ještě náročnější. Kdo chápe svítidlo jen v části zapojení, tak je relativně rychle hotov, ale jak jdete o potom, co vyzařované světlo vytváří, tak to je už jiná  disciplína.

Citace: Jan Franěk  05.03.2026, 20:05

Když mám dobrého klienta který nehledá to nejlevnější co se dá na webu sehnat, tak jej posílám právě k němu. I v jeho showroomu se nechá pár zajímavých světel vidět. Baví mě i Gorila u něj doma  (poklona)

ElektroLight v Karlíně  O0 kdyby měl někdo zájem

Ano, to je jeden z posledních poctivých kamenných obchodů, showroomů, kde ještě uvidíme něco extra. Jinak se svět ubírá ke klikání v e-shopech a pachtění o nejlepší cenu. ElektroLight v Karlíně navštíví rád každý, kdo nechce tuctové výlisky ze stavebních supermarketů.

Honzo myslím, že bychom se té prodejně, respektive znalostem toho chlapíka, co to provozuje, mohli věnovat trošku naší pozornosti :-)

Milan Hudec:
Ta gorila je super, nemá pán někde fotky dalších předmětů?

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana