Jaký je počet RCD za 300mA chráničem A/S?
Milan Hudec:
Naprosto souhlasím s kol.Fraňkem.
Nedokáži pochopit z jakého důvodu normotvůrci přehlíží riziko od kontaktu v N.
Pavel Horský:
Citace: Jan Franěk 14.02.2026, 17:19
Celá citace v normě mi často nedává smysl :
7.6.17 Je-li konstrukce rodinného domku či bytu zcela či částečně z hořlavého materiálu, pak přívod musí mít doplňkovou ochranu tvořenou proudovým chráničem s vybavovacím residuálním proudem nepřekročující m 300 mA v analogickém souladu s ČSN 33 2000-4-42 ed. 2. Tento proudový chránič se obvykle umísťuje do bytové rozvodnice.
Ano, naprostý souhlas.
Pokud nepovedu rozvody elektroinstala ce v hořlavých hmotách a nebudu do nich instalovat ani koncové prvky, pak je tento výplod normotvůrců jaksi zcela mimo mísu.
Jsme technici, měli bysme při práci používat mozek a umět vyhodnotit text a jeho smysl/nesmysl.
A o centrálních FI a nechtěnému odpojení vodiče N se už snad ani bavit nemusíme. To je prostě průšvih. Cca 4 měsíce nazpět byl u mě v kanceláři elektrikář, který se strašně divil, že mu po úpravě elektroinstala ce klienta a po nahození centrálního FI odešlo pár spotřebičů do křemíkového nebe. Věřím, že ho od té doby již nikdy nikde nenainstaluje.
Jozef BABJAK:
Citace: Jan Franěk 14.02.2026, 17:19
Jsem ochoten připustit asi jen ten plynový kotel, co se bytové výstavby týká.
Z akého dôvodu uvažujete o "výnimke" pre plynový kotol?
Jan Franěk:
Plynový kotel má samostatný přívod, jištěný maximálně 6A jističem. Jedná se čistě o zásuvku pro speciální určení a ne všeobecné použití. Navíc při poruše na tomto obvodu může opravdu dojít ke značným škodám na objektu. Pokud zamrzne a a praskne třeba podlahové topení, nebo i radiátor, může opravdu dojít ke značným škodám na objektu. Osobně tuto zásuvku i označuji že je pouze pro plynový kotel a nic jiného. Na rozdíl od pár tisícovek za to co máme v lednici v mase, může v případě poruchy dojít ke skutečné škodě. A ano, lze provést řadu dalších opatření k tomu, aby se tak nestalo. A ano vím že u dnešních staveb by trvalo celkem dlouho, než by k takovému promrznutí objektu došlo, pokud by neselhalo ještě něco jiného. ALe o tom se nebavíme.
U PC to zase vnímám tak, že pokud mi výpadek může u PC zavinit velkou ekonomickou škodu, tak jsem debil pokud nemám záložní zdroj, který mi zahrání cenná data. Jen připomínám že se bavíme o bytové výstavbě a ne o obchodech s velkokapacitní mi mrazáky, o velké firmě, kde ztráta dat může způsobit skutečné i milionové škody.
Navigace
[0] Index zpráv
[*] Předchozí strana