Jak často narážíte na stopy černého odběru?

<< < (2/3) > >>

František Šohajda:
Je to vidět často při předělání elektroměrovéh o rozvaděč ať z důvodu energetiky - hrozný stav,nebo z důvodu dvousazby nebo montáže FVE....
Vždy se jako první snažím domluvit s majitelm ,jeho vědomím a napravit to!Bez ohlášení na distribuci.

Ale ani montéři ditribuce nejsou 100% na všechno.Co jsem viděl pod plombou, třeba: dvousazby bez odvodního vodiče pro spínání třeba boileru, HDO plombováno ale ovládací vodič očividně chyběl při plombování a podobné případy.....

Václav Třetí:
Citace: Rozvodak  05.02.2026, 01:07

Jako dnes již bývalý zaměstnanec energetiky, bych vám mohl na tohle téma napsat knihu  ...   ... obávám se, že většina těch příběhů a technických detailů by nebyla na veřejnou rozpravu. 

Pane kolego plně souhlasím, není vhodné poskytovat dalším individuím rady, jak to nejlépe provést.

Citace: František Šohajda  05.02.2026, 10:41

Ale ani montéři ditribuce nejsou 100% na všechno.Co jsem viděl pod plombou, třeba: dvousazby bez odvodního vodiče pro spínání třeba boileru, HDO plombováno ale ovládací vodič očividně chyběl při plombování a podobné případy.....

V 90. létech existovala nějakou dobu sazba D24, kde se ovládací vodič nevyžadoval. Jaká byla prapůvodní myšlenka autora tohoto zapojení akumulační sazby se mohu jen domnívat, obecně se tvrdilo, že spotřebič si zapíná a vypíná odběratel sám. Jediné rozumné využití bylo v případě, že situace pro natažení ovládacího vodiče byla extrémně složitá. Setkal jsem se s tímto řešením jen jednou a asi po půlroce jsem v domovním rozvaděči doplňoval druhé, stejně naprogramované HDO.

Jan Franěk:
Tento týden jsem dělal revizi odběrného místa nedaleko Prahy (ČEZ) ,  kvůli změně sazby. To si vyžádala montáž TČ a FVE na objektu. Velký rodinný dům s hlavním jističem 50A, kde je nabíječka  eauta a tak dál.
Vše vzniklo z důvodu vysokých plateb za energie. Překvapením bylo že od HDO nevedl vodič k elektroměru, který by přepínal sazbu. Nikomu to nebylo divné. Ani technikovi ČEZ co to plomboval, ani těm kdo se starají o vyúčtování. Jeden tarif zcela bez spotřeby a to pod dobu minimálně tří let. Technologie tam jsou cca 2 roky, ale o správný tarif se nikdo nestaral.

Pavel Mužík_:
Řešil jsem i případ, kdy NO byl proveden tak fikaně, že by i běžný revizní technik měl problém to najít. Otázka byla, zda RTE musí při revizi zjišťovat i to, zda tam není NO. Můj závěr byl, že to není cílem revize. I když samozřejmě, kdyby se to vzalo důsledně, tak pokud by měl dokumentaci skutečného stavu, tak by na to samozřejmě snadno přišel. Ale přiznejme, že při revizi starších rodiných domů, kolikrát máte k dispozici dokumentaci?

Pavel Mužík_:
Smůla je, že se poměrně často setkávám is  černými odběry, o kterých vlastník neměl ani tušení. A energetiky jsou při vymáhání náhrady škody neúprosné. Pak záleží na tom, jak k tomu přistoupí soud.

Za velkou nehoráznost považuji stav, kdy černý odběr ze sítě distributora je posuzován zcela jinak, než černý odběr od souseda, nebo z fabriky. To není zrovna rovnost před zákonem (někdo si je holt rovnější).
Také se mo nelíbí to, že se při neoprávněném odběru od distributora nemusí zkoumat zavinění. Stanovisko nejvyššího soudu, že je to proto, že černý odběr by mohl způsobit rozpad soustavy musíme jako odborníci považovat za směšné.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana