Nechybí nám v Česku odborníci?

<< < (3/4) > >>

Martin Novák:
Citace: Jiří Kantner  26.01.2026, 10:06

Jenže studium něco stojí nelze jen natahovat o nějaké další roky navíc a každý den má jen pouhých 24hodin a není reálné aby se studenti trávili vetší a větší část dne studiem. Je třeba pečlivě vybrat co je nezbytné a co už ne.

Mám v širší rodině kluka, co aktuálně studuje elektro průmyslovku. Při pohledu na jeho rozvrh musím se zděšením konstatovat, že z času stráveného ve škole je výuce odborných předmětů věnováno něco mezi třetinou a polovinou vyučovacích hodin v závislosti od ročníku. 
Možná by stačilo přehodnotit tento poměr ve prospěch odborné výuky místo různých "výchov"  a 4 hodin češtiny týdně...

Jan Yossarian:
Citace: Martin Novák  26.01.2026, 15:13

Možná by stačilo přehodnotit tento poměr ve prospěch odborné výuky místo různých "výchov"  a 4 hodin češtiny týdně...

Od toho jsou snad učiliště, ne? Průmyslovka je předstupeň dalšího studia. A nezlobte se, omezit češtinu a další jazyky? To snad nemyslíte vážně! Když čtu některé "revyzní správy",  tak to degraduje dotyčného na nulu. A skutečnost, že je na něco opravdu odborník, zanikne. Za mne jsou školy jen k prvotnímu naformátování a zbytek musí absolvent sám. Tak to bylo a bude.

Martin Novák:
Citace: Jan Yossarian  26.01.2026, 16:56

A nezlobte se, omezit češtinu a další jazyky? To snad nemyslíte vážně! Když čtu některé "revyzní správy",   tak to degraduje dotyčného na nulu.

Jo, možná si nerozumíme. Z některých písemných projevů mladých lidí, a i absolventů VŠ mi je taky mírně nevolno. Ale fakt nevidím smysl v tom, aby měl absolvent průmyslovky encyklopedicko u znalost vývoje Českého divadla od roku 1918, nebo Charakteru literární tvorby ruchovců a lumírovců. Aby psal jako maturitní práci životopis fiktívní literární postavy a přitom si neuměl napsat svůj vlastní. Asi bych omezil ty naroky na encyklopedicko u znalost díla Olbrachta, Čapka nebo Vančury ve prospěch schopnosti exaktne definovat své myšlenky a číst s porozuměním...

Jan Yossarian:
Citace: Martin Novák  26.01.2026, 22:24

Ale fakt nevidím smysl v tom, aby měl absolvent průmyslovky encyklopedicko u znalost vývoje Českého divadla od roku 1918, nebo Charakteru literární tvorby ruchovců a lumírovců. Aby psal jako maturitní práci životopis fiktívní literární postavy a přitom si neuměl napsat svůj vlastní. Asi bych omezil ty naroky na encyklopedicko u znalost díla Olbrachta, Čapka nebo Vančury ...

Souhlasím, ta témata bych čekal na gymnázium.

Citace

... ve prospěch schopnosti exaktně definovat své myšlenky a číst s porozuměním...
... a umět je správně interpretovat, dodává vedle mne manželka.

Svět se mění neustále. Měnil se už za nás. I my jsme vyrůstali s informacemi "ze záhrobí". Když to otočíme, kdo vznáší požadavky na ministerstvo školství o změnu osnov? Je tu nějaký tlak? Hospodářská komora tímto směrem působí ale dál netuším. Do těchto sfér se nemíchám.

Jan Hájek:
Citace: Jan Yossarian  27.01.2026, 06:35

Souhlasím, ta témata bych čekal na gymnázium.

Nedá mi to!

No, i skladník ve šroubárně si může přečísti Vergilia v originále!

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana