Máte pro projektanta a montážní firmu hromosvodu u FVE nějaký vzkaz?
František Šohajda:
Citace: Honza Ryšánek 24.01.2026, 15:12
To je Brno a instalace od SAKO, resp. Columbus Energy, ne?
Ne, je to na menším městečku....
A to jsem si naivně myslel,že starosta jako(dříve parťák elektroúdržby větší firmy) bude regovat?? (zle)
Jiří_Hrubý:
Proč by reagoval? Je to typický příklad dotační stavby. Nějak se to namaluje, schválí, a podle těch podkladů je nárok na dotaci. Když se něco udělá jinak, dotace se nevyplácí a starosta bude odejit s hanbou.
Znám dost podivných staveb, kde v zájmu obdržení slíbený dotace, šel rozum stranou. A ty stavby stojí, nehoří, nejsou vyplavené, zkrátka to nějak prochází. Ten průser může přijít zítra, ale taky se nemusí nic stát příštích sto let. A na to se tak nějak hraje a statistika je na jejich straně.
Jinak to, že byl vedoucím údržby, není zárukou odbornosti, jednak na téhle pozici se vesměs akorát papíruje a po dosažení dobrého pelechu se vytrácí chuť ke zdokonalování.
Jiří Kantner:
Vím o podobně zprasené instalaci, kupodivu také na škole. Hromosvod na škole je původní, ze 60.let, a přežil i výměnu střešní krytiny kde pálené tašky byly vyměněny za hliníkový plech, při zateplení fasády polystyrénem se podařilo všechny svody "elegantně" vetknout do polystyrénu. FVE je na škole asi už 16let a její instlace si nevyžádala žádne změny instlace hromosvodu.
Škola střechu provozovateli FVE jen pronajímá, za kým jde riziko je otázka protože nedokážu odhadnout co je ve smlouvě.
Zkusil jsem se podívat na rizikovost FVE u pojišťoven a není to asi téma co by je pálilo:
„V drtivé většině případů jde o škody vzniklé v souvislosti s přepětím či zkratem na elektrických součástech systému fotovoltaické elektrárny. Zejména jde o poškozené střídače, občas se objevují i škody vzniklé vichřicí, kdy panely opustí své původní místo. To se stává převážně na plochých střechách,“
zdroj: rozhovor HN: tisková mluvčí České podnikatelské pojišťovny.
„Z pohledu počtu škod, které ročně řešíme, jsou pojistné události spojené s fotovoltaickým i elektrárnami na domech spíše výjimečnou událostí. Nejčastěji jde o následky po krupobití, přepětí nebo požáru,“
zdroj: rozhovor HN: tiskový mluvčí pojišťovny Generali.
„Požární škody jsou velmi řídké, dle dlouhodobých statistik je každý cca tisící požár způsoben fotovoltaickou elektrárnou. Pokud již k takové škodě dochází, jsou příčiny vzniku na rozvaděčích či měničích,“ „Panelům hrozí nejčastěji kroupy. Moderní panely odolají i kroupám s průměrem 3,5 centimetru, ale občas se objeví i větší,“
zdroj: rozhovor HN: tiskový mluvčí pojišťovny Kooperativa.
Jedna věc je teorie, druhá reálná praxe.
František Šohajda:
Citace
Proč by reagoval? Je to typický příklad dotační stavby.
Mě je to vcelku jedno, mám už dospělé děti ,VRZ vystavil zhotovitel,ale pravidelnou mu již nechce udělat,
já samozdřejmě se od toho distancuji.... .(Elektro dělám)...Sepsal jsem mu zákony a normy podle níž to nemůže u nás být....(aby si oživil nové nařízení )...pojištěná škola je,tak jsem zvědav když k něčemu dojde, jak se bude třeba s pojišťovnou dohadovat!
Byl klasický hrom. sundán z důvodu zateplení celé velké školy.(Dříve míval cca 17 svodů)
To není o dotacích, peníze na klasický hrom. byli,ale dali se jiné,méně závažné věci! (zle)
Jan Franěk:
JO, všem je to jedno protože má děti už starší, nebo jinde. Taky názor
NIkomu nevadí zjevně špatné provedení a ignorace norem i dalších zákonných předpisů. Nevadí absence dokumentace vnější ochrany.
Jediná dobrá zpráva je, že firma se snaží některé zjevné závady opravit. Třeba ta místa připojení CY vodičů. Ale vnější ochranu jako celek předělávat nechce a nebude. Nejsou na to prachy a čas. Já jsem alespoň upozornil na zjevné neshody (i písemně) a dál to neřeším. Není to už dál v mé odpovědnosti.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana