Máte pro projektanta a montážní firmu hromosvodu u FVE nějaký vzkaz?

<< < (4/6) > >>

Jan Franěk:
Jasně, blesk nemá rád ostré úhly a kličkovanou nahoru/dolu pořád dokola.

Navíc podle všeho nakonec není projekt ani výpočty.

Pavel Horský:
Citace: Jan Franěk  19.01.2026, 20:09

Vzkažte dodavateli (projektantovi, revizákovi) co je na jejich práci špatně. Pak ještě sám doplním pár postřehů.

Nejprve bych rád viděl zmiňovanou dokumentaci.
Pak se jistě vyjádřím.

Jan Franěk:
Jak jsem psal. Ve finále to navzdory prvním tvrzením vypadá tak:
- projektová dokumentace k vnější ochraně - není
- analýza rizik - není
- výpočet dostatečné vzdálenosti S - není
- zařazení LPS není

Ne že by mne to úplně zaskočilo, to je bohužel standard dnešních montáží FVE. Nejčastěji se potkávám s tím, že jim někdo řekl že stačí 60cm (prý na nějakém školení) a tak proč se zdržovat výpočty a projektem. když se podíváte na fotky, tak vidíte že zde ani nebyli na podobném školení a o 60cm se jim tak může leda zdát. ALe podobné "slavobrány" pro žlaby a kabely, nebo tak pravoúhlé ohyby jsem ještě nepotkal.
Obávám se že ani vzduchotechnik a není dostatečně ochráněna před vlivy blesku. Co se týká přímého úderu i případné indukce a možných přeskoků.
Co svorky? Zvládnou ustát předpokládaný potenciál blesku, na úrovni předpokládanéh o LPS?

Jedná se o mateřskou školu, pro cca 50 dětí.

František Šohajda:
Citace

Jedná se o mateřskou školu, pro cca 50 dětí.

Už jsem viděl i FVE na ZŠ (cca 200 žáků) kde byl "hromosvod" ESE a od něj cca 130m panely FVE.Nebyli ani přizeměné!! Řekl jsem starostovi (dříve povolání elektrotechnik) že bych do té školy nedal své potomky? Divil se, že je vše v pořádku.Škola ještě na nejvyšším bodě městečka!! (zle)
Vůbec na to nereagoval dodnes!

Honza Ryšánek:
To je Brno a instalace od SAKO, resp. Columbus Energy, ne?

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana