Jaký máte názor na použití PU 195 Metra Blansko při revizích v současné době?
Jan Franěk:
Citace: Jiří_Hrubý 23.01.2026, 17:24
Optám se, kde se vzalo tvrzení, že měří od 0,4? Že by byl horší, než 190? Znám ty měřáky oba, ale tohle je pro mně nová informace.
Že by v návodu výrobce? o:-) O0
Radim Strycharski:
Citace: Jiří_Hrubý 23.01.2026, 17:24
Optám se, kde se vzalo tvrzení, že měří od 0,4? Že by byl horší, než 190? Znám ty měřáky oba, ale tohle je pro mně nová informace.
V návodu je uvedeno, že hodnota pod 0,4 ohmu je pouze informativní. Jinak dále je tam napsáno, že přístroj odpovídá normě 61557-6, což je základní podmínka pro splnění požadavku čl. 6.4.3.8 ČSN 33 2000-6 ed.2. Přístroj tedy vyhovuje pro chrániče v režimu doplňkové ochrany, i kdyby neuměl měřit typ A. Navíc v návodu čtu, že A umí.
Jiří_Hrubý:
Nerozporuji nepoužitelnost pro současné RCD, jen tu smyčku počítal dobře i ve spodním rozsahu a přesnost byla “nějaká” ve všech, což při rozptylu opakovaných měření ani moc nevadí.
Jan Franěk:
V dohledaném návodu jsem našel pouze měření chráničů AC. Pokud zveřejněná tabulka opravdu patří k dotazovanému přístroji, potom to vypadá jako OK.
František Šohajda:
Citace
Spíše nepřesný poznatek z praxe, ale o trendu vypovídá:
Tam kde jsem před 20 lety měřil 0,6 je dnes 0,4, soustava prostě posiluje.
Je to tak...Co měřím nové rozvody pro RD (elektroměr) tak i daleko od trafa je 0,30 Ohm celkem často...Někdy i menší hodnoty v ulicích kde jsou trafa blízko.
Dříve to začínalo 0,50 a výšše i u traf.Nemluvím tu o podnicích.
Tady asi starší a "hrubší" MP moc slávy neudělají?
Je poznat posílení. O0
Navigace
[0] Index zpráv
[*] Předchozí strana