Jak řešíte IK zásuvek a spínačů ve školních tělocvičnách?
Pavel Horský:
(poklona) za postřehy.
Obložení nebude. Pak mi tedy nezbývá než doporučit osazení do výklenku ve zdi. Dnes mají vše na povrchu a údajně se nikdy nic nestalo. Já v PD doporučím a jak si to pak nechají udělat bude jen a jen na nich.
Jan Palička:
Tuším, že Mureva Styl (IP55) má výrobcem deklarováno IK08. Ale je to trochu vyšší cena.
Jozef BABJAK:
Keď vravíte, že to majú na povrchu, myslíte tým, že majú celý pristroj na povrchu steny, alebo je v zapustenej krabici, len rámik vyčnieva nad povrch?
Tak alebo onak, ono osadenie do výklenku má dvojaký účel:
1. Chráni samotný el. prístroj pred dopadom najrozličnejší ch predmetov, mäkkých i tvrdých. A koľko šlamastiky dokáže narobiť i taká kultúrne prihraná medicimbalová lopta, viem z vlastnej skúsenosti: kvôli jednému incidentu na základnej škole nosím dodnes svadobnú obrúčku na prostredníku.
2. Chráni človeka pred nárazom na vystupujúci a pre ľudské telo tvrdý a ostrý predmet, keď sa v zápale hry hodí o stenu.
Ak nie je zbytia a prístroje sú inštalované na porchu, zvážil by som vytvorenie akéhosi bezpečnostného goliera výšky prístroja, alebo lepšie o trochu vyššieho, z výrazne zaoblenými alebo zošikmenými vonkajšími hranami. V prípade, že sú na povrchu iba rámčeky, bavíme sa o výške rámu 2-3 cm, ak sú na porchu celé prístroje, je to signifikantne viac a príslušne musí byť väčšia aj šírka rámu.
Prístroje inštalované na povrchu v školskej telocvični mi prídu "krajne nevhodné", slušne povedané. A nepotrebujem na to žiadnu normu, stačí zdravý sedliacky rozum.
Pavel Horský:
Citace: Jozef BABJAK 14.01.2026, 19:51
Keď vravíte, že to majú na povrchu, myslíte tým, že majú celý pristroj na povrchu steny, alebo je v zapustenej krabici, len rámik vyčnieva nad povrch?.............. .........
Toto není vůbec důležité.
O nevýhodách povrchové montáže je snad vše jasné od samého začátku založení dotazu.
V prvotním příspěvku jsem uváděl...
"A já se ptám, zda na toto existuje již nějaká krabice/ vzhledný výrobek s rámečkem. Máte s tímto někdo zkušenost?"
Samozřejmě je tím myšleno zapuštění do zdiva tělocvičny, což je z příspěvku rovněž patrno.
Do dokumentace uvedu požadavek na zapuštění do niky.
Navigace
[0] Index zpráv
[*] Předchozí strana