Lze zapojit motor 3x220 jako 3x380?

<< < (4/7) > >>

Miloslav Janoušek:
Zmizela mi možnost editace, za hodnotami napětí patří  "V"

Ján Karabinoš:
Citace: L. Vaněk  06.05.2007, 22:48

V žádném případě motor pro spouštění YD pro síť 220 / 380 V (230 / 400 V) nemůže mít na štítku tato napětí. To by bylo možné jen pro síť 127 / 220 V.
Teraz som nerozumel. Aké napätie nemôže byť na štítku?

L. Vaněk:
to Ján Karabinoš
Asi jsem to formuloval nesrozumitelně .
Je jistě obecně známo, že spojení Y je pro vyšší napětí, D pro nižší. Jestli k motoru 230 / 400 V dáme přepínač YD,  motor připojíme na 400 V, ve spojení Y dostává jmenovité napětí, pro které je navinut a má plný výkon, vlastně jsme motor připojili  tzv. přímo. Pak přepneme do D a tím připojíme vinutí každé fáze, které je navinuto na napětí 230 V (to je ten údaj na štítku pro spojení D) na napětí 1,73 krát větší, tedy na 400 V. Takový motor pak má životnost i při chodu naprázdno několik minut.
Nejlépe je si obě zapojení nakreslit.
Lituji, ale pan Karvánek se mýlí.     

Ján Karabinoš:
To Vaněk
Pán Karvánek sa nemýli, ani hosť elektrotech.
Pokiaľ je na štítku Y/D 230/400V, alebo na starších Y/D 220/380V a spustíme ho prepínačom hviezda-trojuholník a trvale pôjde do D( trojuholníka),  veselo bude cirkulárka rezať. Aspoň mne tak funguje 20 rokov...Iná situácia by bola pokiaľ by na štítku bolo :
Y/D 400/230 V, alebo Y/D 380/220V...vtedy by pri dlhšom chode zhorelo vynutie.

Ján Karabinoš:
Na doplnenie môjho predošlého príspevku: motor so štítkom Y/D 400/230V, alebo Y/D 380/220V u starších typoch, môžme spustiť iba do hviezdy.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana