Také jsi vyráběl své Wágnerovo kladívko?
Milan Hudec:
Dřevěný prozváněč mám a nenechám na něj dopustit.
Zejména po zkušenostech s plastovým provedením Tesla.
(Šedá skříňka, plochá baterie, bzučák, žárovka, tři zdířky pro banánky).
Jakýmkoli nárazem se bzučák odlomil, baterie ztratila kontakt atd.
Petr Matuška:
Jako dítě jsem postavil Wagnerovo kladívko z Merkuru Elektro. A spoustu dalších zařízení jako elektromagneti cký ampérmetr, galvanometr, motorky etc. Skvělá stavebnice.
Miroslav Minařík:
Skoro bych řekl, že dnešní generace je ochuzena běhání "po strništi bos". Ale z hlediska historie má dnešní dítě jiné "ohromující hračky". Zpravidla virtuální. Ale i takové jsou předzvěstí něčeho, co v jejich pozdějším věku budou považovat za pravěkou relikvii.
K tomu "kladívku". V tomto vlákně stěží popíšu můj chlapecký pokoj. Dalo se to přirovnat prostoru rozvaděče, ke byly rozmístěny určité přístroje k mým výzkumným účelům. Bez jakékoliv bezpečností ochrany. To jsem byl na základce a ověřoval si své domněnky. Uvedená místnost stále existuje a dodnes je v nulování v hliníku, tedy žádné fíčko, nic.
Tak nějak náhodou jsem přežil své dětství.
Myslím, tedy spíš znám hodně mých přátel, kteří měli také svou badatelnu, která ovlivnila jejich životní směr. A chápu bastlíře (kterým jsem byl a do jisté míry stále jsem). Není nad to si to udělat sám. Ovšem jedna věc dělat pokusy pro sebe, pro svou radost a potěšení a druhá to dělat pro druhé a svým hraním ohrožovat cizí zdraví.
Pokusům zdar! No to ne!
Jiří Kantner:
Každá doba má své,pokaždé je takové kutilství odrazem toho, co se dá efektivně zvládnout doma a vytvořit řešení na míru, s minimálními náklady a s rozumným ekonomickým přínosem. To že za bolševika panoval nedostatek spotřebního zboží a nářadí vedlo lidi k opravdu obdivuhodným výkonům.
Já jako malý kluk objevil v knihovně dva díly knížek Malý Edison od A. Schneidera. a začal jsem zkoušet vyrábět doma co se dalo. Třeba i malý komutátorový motorek, kde jsem vystřihoval ze zbytků i plechy na rotor.
V mém dětství se jednalo o knížky skoro 40 let staré a z dnešního pohledu je těžko představitelné i to, že by člověk někde nakoupil potřebný materiál na některé výrobky.
Dnes je široký prostor pro 3D tisk, bastlení všemožné domácí automatizace s arduinem. To jsou věci o kterých se nám dříve ani nesnilo a dnes na ně vedle práce už nemáme většinou ani čas.
Navigace
[0] Index zpráv
[*] Předchozí strana