REAL: Upálený N za proudovým chráničem

<< < (5/6) > >>

Jiří Kantner:
Citace: Jan Franěk  22.12.2025, 09:49

Ale řešení přece je. Bezšroubové svorkovnice.

Například použitá svorkovnice má pro větší průřezy třmenovou svorku, tak do průměru 4mm bezšroubové svorky. Nicméně na trhu je více svorkovnic, které považuji za mnohem lepší řešení než upálenou svorkovnici z příspěvku.

NA trhu je vše možné... jenže tyhle svorkovnice  se dávají i do rozvaděčů které považuju za docela kvalitní (např EATON, celoplechové.. ..)
pravda zrovna EATON dělá tyhle ementálské pásky docela kvalitní.
A pokud k tomu přistoupím jako "správný hospodář -   koupím takový rozvaděč kde jsou  2 nebo 3 tyto svorkovnice tak je mám zahodit a vyměnit hned za jiné ? Který elektrikář tohle obhájí u zákazníka ?

Milan Hudec:
Tak zrovna případ kol.Fraňka by vyřešila s přehledem 8nás krabicovka od Waga.

Jan Franěk:
Citace: Jiří Kantner  22.12.2025, 10:03

NA trhu je vše možné... jenže tyhle svorkovnice  se dávají i do rozvaděčů které považuju za docela kvalitní (např EATON, celoplechové.. ..)
pravda zrovna EATON dělá tyhle ementálské pásky docela kvalitní.
A pokud k tomu přistoupím jako "správný hospodář -   koupím takový rozvaděč kde jsou  2 nebo 3 tyto svorkovnice tak je mám zahodit a vyměnit hned za jiné ? Který elektrikář tohle obhájí u zákazníka ?

Tak znovu. Je velký rozdíl v kvalitě šroubových svorkovnic. Opravdu si troufnu říci že šance na kvalitnější provedení stoupá s kvalitou výrobce a tedy i cenou.
Už zde bylo zmiňováno, některé svorkovnice při utahování i praskají, jiné mají šroubky s ostrou hranou a při utažení náštípnou vodič, který se tak často časem ulomí nebo zeslaben uhoří.
Osobně se domnívám, že kvalitnější rozvaděč je prostě ve finále levnější variantou. Jednak co se týká rychlosti a kvality zapojování, tak následného servisu a oprav. Jasně, laik to nedokáže většinou včas ocenit. Přesně podle hesla - nikdy není dost peněz a času to udělat pořádně, ale vždy je dost času a peněz to předělat. ALe k práci řemeslníka krom jiného patří i správná argumentace a vysvětlení proč má smysl zaplatit za rozvaděč o 500kč více. Pokud mu dáte vysvětlení a na výběr, jen zřídka a ve velké nouzi si vybere levnou křapku. Pokud ano, je odpovědnost na něm. Ohánět se tím že zákazník to nezaplatí je podle mne lenost a hledání alibi, či neochota zapojit investora do spoluvytváření jeho elektroinstala ce tak ,aby mu sloužila dobře, dlouho a bezpečně. Většinou se svými zákazníky na tato témata diskutuji, ukazuji možnou cestu a nechávám některá rozhodnutí na jejich uvážení.

Jiří Kantner:
Citace: Jan Franěk  22.12.2025, 10:44

Tak znovu....

Nemám pocit že bychom to oba chápali jinak.

František Šohajda:
Citace

Už zde bylo zmiňováno, některé svorkovnice při utahování i praskají, jiné mají šroubky s ostrou hranou a při utažení náštípnou vodič

Mám starší zkušenost s materiálem od ABB. V jedné sérii zásuvek pro zdravotnictví ,    když jsem zásuvku instaloval na 2,5mm  Cy drát, tak při běžném dotažení se každému druhému šroubu ucvakla hlavička....Za slal jsem dopis ABB (email) že se stalo toto popisované.... Za chvíli došla odpověď, že posílají expresem krabičku (300 ks) nových šroubů.Že děkují za informaci ,    že je brali z Číny a už budou s ní končit a šrouby budouod nás...... (poklona)
Ono záleží,odkud i "dobré" firmy berou součástky.A jejich důvod beru!

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana