Která učebnice naučila základy elektrotechniky nejlépe?

<< < (2/2)

Jan Bocek:
Posledních 40. roků se u mne v knihovně zabydlela
Příručka silnoproudé elektrotechnik y
autor ing.Josef Heřman a kolektiv.

Obsahuje 20 kapitol a také 20 autorů, v 80. létech špičkoví odborníci pro každou kapitolu.
Přitom ing.Heřman si ponechal matematiku pro elektrikáře a průmyslovou elektroniku.
Bylo to v době, kdy nebyly Windousy, InterNet a mobílní telefony......

Pro aplikaci průmyslové elektriky a elektroniky byla kniha velkým přínosem.
Při mohutném nasazení tyristorových a frekvenčních měničů v osmdesátých létech jsme museli zavést pro elektro údržbu roční doškolení v oblasti průmyslové elektroniky a tuto knihu dostal každý absolvent. A podařilo se dát dohromady učitelský tým. Zavedli jsme předmět matematika pro elektrikáře a vybudovali zkušebnu pro regulované pohony. ....to byly
počátky "digitalizace" v průmyslu. 

Dnes by taková příručka byla rozšířená alespoň o 10 kapitol.
Anebo spíše 3 knihy pro elektrotechnik u. Nůžky oboru se značně rozevřely.....

Jan Franěk:
Jsa vyučen jako elektrotechnik pro rozvodná zařízení, byly v začátcích skvělou pomůckou dílenské příručky s postupy jednotlivých úkonů. Oba dva díly mám od vyučení ve své knihovně. Také jsem čerpal ze svých vlastních sešitů z učení, kde se dbalo na úpravu a obrázky. Už jsem je neotevřel víc jak 25 let a vlastně ani nevím jestli je ještě mám. Musím se podívat.  (norm)

Další knihy pak samozřejmě následovaly, stejně jako Xté kopie norem které jsme si mezi sebou kopírovaly. Každý koupil tři normy a vzájemně jsme si je nakopírovaly. Bylo to v té době opravdu dost peněz. Jinak mezi nimi je i ing. Josef Heřman s kolektivem  O0

Občas ještě otevřu Elektrotechnic ká měření I a II když si nejsem něčím úplně jistý. Hlava občas něco prostě zapomene

Jaromír Táborský:
Souhlasím s Heřmanem, mám ho ještě někde jako vzpomínku. Ale mám vzpomínek plnou skříň, ovšem reálně použitelná je už možná tak desetina.

Navigace

[0] Index zpráv

[*] Předchozí strana