Je bílá měkká podložka v rozvaděči azbest?

<< < (3/3)

František Šohajda:
Citace: Rozmahel Vladimír  02.12.2025, 09:53

Když s tou vatou pracujete v létě pod střechou v příšeří a někde vám zasvítí plné slunce, uvidíte úžasný třpyt nejjemnějšího skleněného prachu, který se tetelí v celém prostoru. Nemyslím si, že je to proti azbestu něco lepšího...

Jsem to dával nad podkroví jako zateplení v létě a i s respirátorem jsem byl rád že jsem utekl pryč z půdy!! (zle) Proti světlu LED jak píše kolega ,je vidět mikročásti ve vzduchu,asi pro dýchací cesty dobrý karcinom.
Ještě bylo horší,sundávat starou izolaci z potrubí topení,taková skelná vata!! To bylo ještě několkrát horší!! :(
Z toho azbestu (azbestových výrobků) to tak moc vidět není.....

Jiří Kantner:
Lidstvo azbest zná přes 3000 let, těžil se už ve starověku  a už tehdy bylo známo, že lidé co ho těží, mívají zdravotní potíže a nedožívají se vysokého věku. Nicméně donedávna existovalo nehořlavé oblečení z azbestových vláken a také nízkohořlavé tkaniny s velkým procentem azbestu používané jako požární zábrana - např druhá opna v divadlech.
K tomu, aby se rozvinulo nádorové onemocnění je potřeba delší expozice a stejně se jedná o pravděpodobnos tní jev. Ono je to podobné jako rizikovost kouření. Po pár ktabičkách cigaret se z vás nestane onkologický pacient. Na co jiného se má dnes ve velkém umírat, když  s většinou donedávna smrtelných neduhů si moderní medicína už nějak umí poradit.
Z jedné desky pod rozvaděčem bych nedělal vědu. Normální člověk tam denně neleze a nešňupe lajnu z azbestového prachu. Při manipulaci s azbestem je dobré používat ochranné pomůcky a mateiál kropit vodou.
O škodlivosti azbestu není pochyb ale zároveň říkám že nehorší je smrt z vyděšení a nejlepší byznys se dělá prodejem strachu.

Juraj Rojko:
Citace: František Šohajda  02.12.2025, 16:08

Jsem to dával nad podkroví jako zateplení v létě a i s respirátorem jsem byl rád že jsem utekl pryč z půdy!! (zle) Proti světlu LED jak píše kolega ,je vidět mikročásti ve vzduchu,asi pro dýchací cesty dobrý karcinom.
Ještě bylo horší,sundávat starou izolaci z potrubí topení,taková skelná vata!! To bylo ještě několkrát horší!! :(
Z toho azbestu (azbestových výrobků) to tak moc vidět není.....

A v tom je právě ten rozdíl. Vlákna asbestu byste tak dobře neviděl. Navíc to co z nich případně vidíte se ještě dál podélně dělí. A v tomto případě na velikosti záleží - nepřímo uměrně. A také na tvaru. Minerální vlákna nejsou karcinogenní, nebo alespoň ne prokazatelně. Že vás z toho nějaký čas budou pálit ruce, oči, a budete kašlat je téměř jisté. Ale je nepravděpodobn é, že umřete kvůli tomu bídnou smrtí. U asbestu si tím už tak jistý být nemůžete. Samozřejmě platí to co napsal pan Kantner. Jednou něchtěně zlomit desku pod rozvaděčem, nebo i rozebrat eternitouvou střechu, je něco jiného než několik let kouřit cigarety s asbestovým filtrem. (Skutečně se vyráběly.) Nicmémě je to hra s pravděpodobnos tí, tak proč tu pravděpodobnos t vědomě zvyšovat, když riziko je známé.

Václav Třetí:
Pro ochranu před všemi těmito materiály doporučuji použít celoobličejové dýchací masky. Dnes jsou k mání kvalitní masky s panoramatickým výhledem jak tuzemské výroby (CM6, GUZU Zubří),   tak různých světových firem (3M, Scott, MSA) a při použití výborných filtrů typu P3+ od firmy Sigma, s velice malým dýchacím odporem, není použití masky ani unavující. Jedinou potíž představuje potřeba brýlí při korekci krátkozrakosti . Na to existují tzv. brýlové vložky, které dodávají všichni tito výrobci a nebo je možné používat kontaktní čočky.

P.S. Velice kvalitní a přitom výrazně levnější než typy cizích výrobců je česká maska typu CM6, která existuje v řadě variant a které nakupuje i federální vláda USA pro své zaměstnance.

P.P.S. Při výběru masky je dobré dát  přednost typům, které používají standardní typ filtrů se závitem NATO 40mm x 1/7" (též značeno STANAG),   které jsou dostupné  všude a v mnoha provedeních, proti čemu chrání. Filtry P3 a P3+(snížený dýchací odpor) chrání proti prachu, biologickým látkám (viry a bakterie),   pevným a tekutým aerosolům (slzné a dráždivé prostředky, rozprášené průmyslové látky) a radioaktivním částicím. Je třeba dát pozor na záměnu s velice podobně vypadajícími filtry se staršími závity 40 x 4mm dle normy GOST (používané na maskách v rámci RVHP),   které nejdou našroubovat na nové masky tak, aby byla zajištěna plynotěsnost a prachotěsnost.

Navigace

[0] Index zpráv

[*] Předchozí strana