|
|
|
|
Jiří_Hrubý
Neverifikovaný uživatel @7

|
 |
« Odpověď #2 kdy: 13.11.2025, 12:51 » |
|
Tohle už jste řešil před nějakou dobou, jen jste nenapsal, zda máte klasiku s HDO, nebo AMM elektroměr. Podle toho se pak dá zkontrolovat spínání relé a jestli spíná správný stykač. Ono se taky stává, že má někdo bojler, 8 hodin NT a po úpravách v okruhovém rozvaděči má i na topení 8 hodin, protože to někdo zapojil tak, aby to běželo, ale už to neupravil po změně sazby. Ale klidně se může stát, že při výměně spínače sazby někdo přehodil neoznačený vodič. To zjistíte úplně snadno po rozplombování a kontrolou zapojení, které se liší u HDO a AMM.
|
|
|
|
|
| |
Václav Třetí

|
 |
« Odpověď #3 kdy: 13.11.2025, 13:16 » |
|
Chyba zapojení se dá zjistit i porovnáním činnosti boileru, kotle a spínání HDO (elměru) bez rozplombování.
|
Václav 3
Stejně jako u kol. Jiřího Schwarze jsou příspěvky psané kurzivou myšleny ironicky.
Řidič tvrdej život má... , stejně tak vesnickej elektrikář
|
|
|
|
|
Václav Třetí

|
 |
« Odpověď #5 kdy: 13.11.2025, 13:35 » |
|
Já se domnívám, že tam je chyba v zapojení ovládání kotle, jako by tam nebyla demontovaná propojka pro provoz bez HDO. Kotel zřejmě naopak topí stále, bez blokace ve VT
|
Václav 3
Stejně jako u kol. Jiřího Schwarze jsou příspěvky psané kurzivou myšleny ironicky.
|
|
|
|
|
|
|
Václav Třetí

|
 |
« Odpověď #8 kdy: 13.11.2025, 17:27 » |
|
Já bych začal kontrolou, zda je demontována propojka pro trvalý provoz přímo v kotli.
|
Václav 3
|
|
|
Richard Šurek
Neverifikovaný uživatel @5

E1A, E1B
|
 |
« Odpověď #9 kdy: 13.11.2025, 18:26 » |
|
Měl jsem v RD sazbu D25d, ale při montáži elektrokotle jsem požádal o změnu sazby na D75d. Pracovník ČEZu mi vyměnil HDO spínací hodiny ve kterých jsou nyní 3 relátka. Zhruba po 3 měsících provozu elektrokotle který je připojen na HDO a zapojoval to autorizovaný technik Prothermu jsem kontrolním odečtem elektroměru zjistil, že mám velmi neúměrně překročenou spotřebu ve vysokém tarifu. Je možné, že technik ČEZ zapojil špatně nové spínací hodiny HDO a elektroměr načítá převážně čas ve vysokém tarifu? Elektroměr je 2 sazbový.
(Je možná chyba zapojení?)
1. Sazba D75 neexistuje, nejspíš máte D57d. 2. Samotný fakt, že se vám zvýšila spotřeba el.energie po instalaci el.kotle je v pořádku. Je otázkou proč právě ve vysokém tarifu? To nemusí být špatným zapojením výstupu HDO pro elektroměr. Technici ČEZ a EGD si to po sobě kontrolují. Takže začal bych hledat v instalaci, pokud je vše OK, pak napsat na info ČEZ. Mohl vám nechal kotelník v kotli klemu pro trvalý provoz. Navíc mnohdy není rozdíl ve VT a NT vůbec žádnýviz zde: https://www.kurzy.cz/elektrina/d57d
|
|
|
|
|
|
|
Václav Třetí

|
 |
« Odpověď #11 kdy: 14.11.2025, 06:11 » |
|
Kdo zná zapojení elektrokotlů nebude mít problém najít případnou chybu nebo zapojení zkontrolovat a zhodnotit jeho správnost poměrně rychle. Ještě bych si dovolil poznamenat, že dost často zdánlivý nárůst spotřeby je způsoben výměnou elektromechani ckého elměru za statický (digitální). Elektronický elměr započítává různé malé odběry (nabíječky, stand-by stavy přístrojů, chod hodin v přístrojích) již asi od 2W, které nebyl klasický elměr schopen zaznamenat.
|
Václav 3
|
|
|
|
|
David Hruda

|
 |
« Odpověď #13 kdy: 14.11.2025, 22:57 » |
|
no já jsem taky řešil že nejde sazba došel jsem tak daleko že technici čezu vyměnili spínačky a i po reklamaci a oni v žadném případě chybu neměli až jsem ne kříži zdemotoval spínačky a on ten propoj s plompovacího drátu se asi přehodil sám a u nich zase chyba nebyla tak jsem si to nakonec i sám spravil
Mohl bych požádat o vysvětlení, co jste nám vlastně chtěl sdělit?
|
Revize E2/A, montáže, projekty, alarmy... Smluvní partner společnosti EG.D Znalec v oboru ELEKTROTECHNIK A: rozvody a instalace, spotřebiče, hromosvody a ochrana proti přepětí, revize el. zařízení a hromosvodů. ELEKTRONIKA: zabezpečovací systémy, spotřební elektronika Jih ČR www.elektro-hruda.cz
|
|
|
Václav Třetí

|
 |
« Odpověď #14 kdy: Včera v 05:13 » |
|
Pokud je odběrné místo řádně připraveno na montáž dvojtarifu podle připojovacích podmínek, nemůže v principu technik udělat chybu.
Pro p. Veselku: na foto nevidím písmenné označení vodičů, jak má technik zapojit čtyři a více modrých vodičů bez popisu na HDO správně?
|
Václav 3
|
|
|
|
|
|
|