Tazatel je verifikovaný, takže laik asi nebude, jen používá v daném případě nevhodnou terminologii.
Vyměnit hlavní jistič před elměrem za vyšší hodnotu bude zřejmě možné, je to ale otázka doplatku rozdílu za jeho hodnotu. Prosadit změnu charakteristik y HJ je u všech distributorů čím dále složitější.
Bylo by užitečné, kdyby tazatel prozradil více detailů problému. Jaká je hodnota HJ a jaká by byla třeba, aby se problém odstranil. Kolik je tam bytů? Jak časté jsou výpadky sítě a padá HJ pokaždé? O jaké spotřebiče se jedná, jsou tam ve větším množství spínané zdroje a počítačová technika?
HDV je pojem vztahovaný k distribučnímu neměřenému vedení ve stoupačce bytového domu, schované za plombovanými kryty, aby byl znesnadněn neoprávněný odběr. Jak chcete nazvat tentýž materiál, který ale už není napojen na distribuci, ale je oddělen od distribuce jediným HJ a jediným společným elektroměrem..
..a pak rozvětven na dvě stupačky, které mají samostatné jištění a na jednotlivých patrech jsou odbočky přes jistič a podružný elektroměr směrem do bytů ? Dle mě je to stále HDV, tentokrát ale už neměřené (neměřené v terminologie připojovacích podmínek), nicméně měřené z pohledu toho bytového družstva/SVJ v objektu (tím jediným elektroměrem) a rozúčtované dle podružných elektroměrů.
Jak jsem už psal, změna HJ za vyšší hodnotu je až ta poslední možnost.
Měření fázové zátěže na jedno i druhé HDV je možné, je to ale krapet z ruky a nechci posílat montéry nepřipravené tj. s prázdnýma rukama.HJ drží za běžného provozu a není přetížen, je dimenzován vhodně.
Výpadek HJ nastane ve chvíli, kdy obě větve HDV jsou připojeny (jističe nevybavily) a po výpadku distribuce je obnovena dodávka. Domnívám se (prozatím nepodpořeno měřením), že náběhový proud je tak velký, že HJ s charakteristik
ou "B" vybaví.
Můj dotaz zněl "existuje zpožďovač připojení ?" ...nechci to řešit přes stykač+zpožďovací relé
@František Šohajda - jak byste zajistil odstavení jedné větve HDV při výpadku distribuce, aby se dalo využít zpožděné motorové nahození zase zpět do funkčního připojení ?

za nakopnutí