Spolehneme se při hlídání linek vysokého napětí na systémy Ai?
Tým Elektrika:
Indická KSEB testuje systémy pro automatické vypnutí distribuční vedení pomocí Ai
Indická KSEB testuje systémy pro automatické vypnutí distribuční vedení pomocí Ai. Cílem je zlepšit bezpečnost elektrických sítí. Zavedení systémů s umělou inteligencí, které umí automaticky vypnout obvod při poruše vedení, může pomoci rychleji reagovat a zabránit úrazům. Situace, kdy vodič po přetržení zůstane pod napětím, jsou ...
Související ...
... elektrovinka k tomuto diskusnímu vláknu zde!
Jak byste reagovali na tuto související otázku vy?
Spolehneme se při hlídání linek vysokého napětí na systémy Ai?
Jiří_Hrubý:
Nějak mi uniká smysl používat věc, která ani neumí nakreslit stožár, místo spolehlivých ochran. Možná by byl zajímavý článek na téma co vše dokáže dispečer vyčíst z výstupu ochran a co asi tak navíc může doplnit AI.
Pozná typ poruchy, vzdálenost a zpřesnění místa, automaticky vymezit úsek s poruchou a další. Asi jsem moc konzervativní, ale AI ještě pořádně nezvládla řídit auto, nečekám, že by zvládla drobné nuance různých typů závad. Dal by se do systému vložit záznam průběhu různých poruch a následně srovnávat, to ale není AI, ale prostá komparace vstupu s databází.
Václav Třetí:
AI umí prozatím vyrábět pouze různá fiktivní videa. Těch je plný YT a při pozorném sledování se najde mnoho nedokonalostí.
Jan Yossarian:
Citace: Václav Třetí 01.10.2025, 07:00
AI umí prozatím vyrábět pouze různá fiktivní videa. Těch je plný YT a při pozorném sledování se najde mnoho nedokonalostí.
Pánové asi se mýlíte. Pokud mluvíte o veřejném ai, to nemá nicspolečného s tím průmyslovým ai. To je jak se domnívat, že se na Temelín využívá služeb a produktů z Aliexpresu.
Petr Matuška:
Využít brutální výpočetní výkon a propojení databází poskytované AI k optimalizaci řízení energetické soustavy se mně zdá jako dobrý nápad.
Nechat AI přímo řídit energetickou soustavu je je nejkratší cesta do pekel. Všechny kritické části moderní infrastruktury by měly být oddělené od veřejných datových sítí, ideálně by měly mít vlastní síť propojenou výhradně optickými kabely, aby nebyly napadnutelné zvenčí.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana