Proč elektrický topný žebřík vydává kovové hlasité zvuky?

<< < (3/4) > >>

Shortyx:
Já vám všem moc děkuju za detailní informace. Některé jsou na mě až moc technické....

Takže vlastně nevím, co mám teď dělat?

Doplnit 1dl vody a počítat, že se nic nestane?
Odsát část aktuální vody s nemrznoucí směsí a doplnit čistou destilku?

Ono fakt stačí, abych té destilky dolil trošku, a už to zvuky nedělá. Stále tam je nějaká vzduchová mezera. Ale asi ne dostatečně velká. Prostě při horkém topení jde trošku ven

Jiří Kantner:
Píšete že voda  jde při horkém topení ven?  to má žebříček nějaký  pojistný ventil? Myslel jsem že jste při pokusech vodu upouštěl vy a ne že sama začala odkapávat.Já znám jen odvzdušňováky se šroubem a s kuželovou dosedací plochou,  které těsní kov na kov a tam žádný únik nehrozí a automatické odvzdušňováky  na samotný žebříček jsou nesmysl. Možná, ,že pokud jsou  zátky  těsněné na o-kroužek, může  ten sloužit jako  pojistka proti nadměrnému tlaku. Asi by  bylo zajímavé  dát na horní zátku žebříčku manometr aby měl člověk představu o tlaku uvniř ( samozřejmě  ne trvale - i když takové provedení manometru a teploměru z první poloviny minulého století -  to by mohl být  pěný designový prvek  (dance) )

Shortyx:
Omlouvám se, bylo to špatně napsané.

Sama voda nikde neuníká. Pouze když doplním  trošku vody (jak jsem psal) a topení zehřeju naplno, a povolím odvzdušnění, už šla nějaká voda ven. Ale jen maličko. Hned jak to málo vody odteklo, zvuky to začalo opět vydávat. Jinak po tom dolití to bylo krásně tiché.

Jan Palička:
Proč jste těleso naplnil glykolem? Sapho Moa má podle návodu Anti-Freeze ochranu, takže zamrznutí nehrozí (tedy pokud je zapojeno). V na webu dostupném montážním návod má sapho k etyleglykolu výhrady, doporučuje plnit vodou nebo olejem (viz 2. a 3. sloupec návodu nahoře)

https://www.topenilevne.cz/sapho-moa-topna-tyc-s-termostatem-a-bluetooth-800-w-cerna-p277644/

Jiří Kantner:
No on výrobce doporučuje plnění nemrznoucí směsí Sapho Likido, což je vlastně předražený propylenglykol .  V normální neobývané budově se málokdy podaří v zimě dosahnout nižší teploty než - 5 stupňů.  V návodu jsem si žádných výhrad výrobce k použití ethylenglykolu nevšiml, nehledě na to že z pohledu chemie a interakce s použitými materiály je to blbost. Chemicky čistý ethylenglykol nikdo asi kupovat nebude ,  vždy to bude nějaká směs s inhibitory koroze pro topení nebo chlazení. Jen to množství, které se zákazníkovi nepřímo vnucuje je nesmyslné. proti zamrznuté stačí 5 max 10 procent. Co jiného než směs glykolů je třeba Friterm používaný do topných systémů?
Když čtu takovéhle návody výrobců, tak to co se tam píše, je sice nevyvratitelná pravda ale návod silně indukuje nákup dalšího specializované ho příslušenstí nebo prostředků od téhož výrobce  které zvyšují ziskovost prodávaného produktu.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana