Jak dlouho vydrží běžný spotřebič a má ho cenu opravovat?
Jiří Schwarz:
Někdy je to "zajímavě načasované"
Pračka necelý rok po konci záruky "zhasla".
Deska elektroniky za 2400 Kč
Tak jsem se v tom povrtal
Na řídící desce vadný integrovaný obvod ve zdroji, kondenzátor, odpor...
Poštovné za IO stálo nejvíc...
Fungovala pár týdnů a začala vydávat divné zvuky.
Nechtělo se mi do toho, zavolal jsem servis
"...Vadné ložisko. Ale je tam další problém. ten odlitek, co drží buben, má praskliny, to se u této značky stává, není jednoduché to vyměnit, správně nanýtovat... Mění se to i s celým bubnem..."
A nabídnul nám cenu jak za půl pračky...
Jiří Macháček:
Od uživatele po servis #2: Technika a ekonomika opravy
Kdy opravovat, kdy vyměnit? Technika i ekonomika oprav. Diagnostika závad začíná znalostí správné funkce zařízení a porovnáním s aktuálním stavem. Postup zahrnuje bezpečné spuštění přes regulační transformátor, sledování proudu na ampérmetru a okamžité přerušení při nadproudu. Kde se projeví odchylka napětí, proudu nebo teploty? Následuje vizuální kontrola a cílené měření napětí, proudu, spojitosti a izolačních odporů od přívodu přes filtr, vypínač, pojistky, zdroj až po zátěž. Typické příčiny tvoří ...
Související ...
... článek k tomuto diskusnímu vláknu zde!
Co pozitivního a konstruktivníh o byste doplnili k této informaci?
Od uživatele po servis #2: Technika a ekonomika opravy
Jan Yossarian:
Soused se mě ptal jaký je rozdíl mezi čínským produktem koupeným u nás a koupeným na aliexpressu. Na aliexpessu ho nevyreklamuju. Resp. možná ano ale za hrozných podmínek. Dnes v době konzumní spotřeby je opravdu mnohdy lepší spotřebič vyhodit a koupit nový. Když si vzpomenu, co všechno jsme kdysi zachraňovali a dnes vše vyhazujeme, tak mi to připadá naprosto příšerné. Ale pokud použijeme jednoduchý odhad nákladů na opravu nebo reklamaci, tak je rozhodnutí často rychlé. Jen by chom neměli zapomínat na cenu vlastního času!
Jan Bocek:
Je to téma více o příbězích, než o analýze problému.
Při letním pobytu na chalupě v České Kanadě
mi donesla sousedka tři staré radia ze 70-80 let, zdá bych nezprovoznil aspoň jedno.
Zajel jsem do okresního města a v Lidlu koupil FM radio Silver Crest za pětistovku.
A protože jsme ve vesnici v radiovém stínu a se špatným signálem telefonních operátorů,
tak jsem na Aliexpresu koupil anténu K-180WLA.
Je to širokopásmová loop anténa s "low-noise gain" cca 20 dB a rozsahem 0,1-180 MHz.
Při montáži do starého kredence v kuchyni se mne sousedka ptala, kolik by stala oprava těch starých radií. A protože je zvěrolékařka v důchodu a má ještě klientelu v OE, tak jsem ji odpověděl jinak. Zednící v této oblasti momentálně berou 33 euro na hodinu práce. To radio stalo 20 e a anténa 50 e. Myslíte, že bych to za 2 hodiny opravil?
Zapomeňme na 80. a 90. léta, kdy se kde co ještě opravovalo.
Mám kolegu, který se zbavuje auta v případě, kdy do servisu vkládá prvních 20 KKč.
Téma Technika a ekonomika opravy má svá pravidla.
Ta závislost je ve tvaru "V" křivky, kde se prolínají technické a znalostní paramatry s ekonomikou. To ale většinou platí v průmyslu pro stroje, pro spotřebiče ....je to spotřební zboží.
Ale nedá se to jednoznačně určit.
Nedávno jsem dal do opravy 35 roků používaný malý mixer firmy Ronic. Kotvičky se samostatně nemění, jen jako celek s převodovkou. Oprava stala okolo 3 KKč, ale nový stojí 20 KKč. Souhlasil jsem s cenou, protože jsem na něj zvyklý. A servis mne překvapil, protože vyměnil i některé plasty za nové bez navýšení ceny.
A jsem vděčen za to, že na spotřební zboží ještě existují i nějaké servisy.
Jiří Schwarz:
Když na to půjdeme tvrdě z ekonomické stránky, těch oprav se moc nevyplatí.
Někdy je to spíše o jakési profesní cti, že sobě i okolí dokážou co dokážu
Někdy je to i jakýsi dobrý skutek, když má někdo k přístroji nostalgický vztah
A někdy je to i smutné, třeba když jsem starší paní zachraňoval oblíbené rádio a nakonec to nebylo nic platné, protože jí vypnuli oblíbený SV vysílač...
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana