Jak u HDO poznám, že sepnul vývod pro kotel a kdy pro bojler?
Kastner Lubomír:
Dnes mi namontovali nový spínač HDO, který má 3 relé. Z nového spínače je vyvedeno několik vývodů např. pro elektrický kotel a bojler. Na webu ČEZU sice najdu časy spínání, ale jak poznám, že sepnul vývod pro kotel a kdy pro bojler? Z HDD mám jeden kabel k bojleru a teď i ke kotli. Dalo by se to nějak vyřešit když nemohu zatím natáhnout druhý kabel?
Moderátor: Původní nesmysl zněl: "Kdy je nízký tarif?".
Jiří_Hrubý:
A máte HDO nebo relé box? U HDO to poznáte podle padáčku relé a u relé boxu podle signalizační LED, případně i na AMM elektroměru. Záleží co máte namontováno a jakou sazbu.
Václav Třetí:
Také se dá namontovat kontrolka(y) nebo použít instalační stykače s kontrolkou.
Jiří Schwarz:
Pokud jde o "kontrolky", dnes už to není tak výrazný cenový rozdíl, ale v minulosti jsem jich pár montoval, když někdo chtěl např. za levnější tarif řezat dříví, žehlit,...
Dokonce jsem se setkal se spínací krabičkou, která byla napájená z běžné zásuvky, ale měla ještě druhý přívod z bojleru...
Když se sepnulo napájení pro bojler, znamenalo to NT a zapnulo to pračku, a když NT skončil, pračka doprala, ale předpokládalo se, že největší odběr je na začátku, když to ohřívalo vodu a to bylo v NT...
Jiří_Hrubý:
U nejčastější bojlerové sazby, je ten rozdíl pořád výrazný, u topných pravda pod korunu za kWh.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana