Na co vše se vztahuje dostatečná vzdálenost u jímací soustavy?
Miroslav Revús:
Citace: Ivo Hnízdo 20.08.2025, 08:14
Mohou být vodivé části objektu, které jímací soustava míjí, u kterých není vzhledem k jejich umístění dodržena přeskoková vzdálenost a které se nepodílejí na svedení proudu vnitřkem objektu být použity jako náhodné části a spojeny s jímací soustavou?
Pravdepodobne ste buď súbor noriem ČSN EN 62305 nečítal alebo nepochopil.
Pokiaľ máte na škridľovej (taškové) streche plechové odkvapy, tak na streche navrhnete hrebeňovú sústavu a normálne ich spojíte so zberacou sústavou v mieste prechodu do zvodov.
Na zberaciu sústavu sa ale nepripájajú antény a kovové komínové rúry, lebo sú zvedené do vnútra domu. Tie sa dávajú do ochranného priestoru.
Použitie izolovaného bleskozvodu/hromosvodu (napr. DEHN HVI) vám iba zjednodušuje prácu.
Jan Hájek:
Na téma připojení okapů jsem před lety něco napsal: JAN HÁJEK: Blesková válka č. 5 - Okapy, čekající zabijáci
Ivo Hnízdo:
Pane Révus, mockrát vám (poklona) za upřesnění.
Normu jsem si prohlížel, onu dostatečnou vzdálenost či přístup samotný jsem zřejmě nepochopil.
Ivo Hnízdo:
(poklona) Všem! =)
Pavel Horský:
Citace: Miroslav Revús 21.08.2025, 13:45
Pravdepodobne ste buď súbor noriem ČSN EN 62305 nečítal alebo nepochopil.
Pokiaľ máte na škridľovej (taškové) streche plechové odkvapy, tak na streche navrhnete hrebeňovú sústavu a normálne ich spojíte so zberacou sústavou v mieste prechodu do zvodov.
Na zberaciu sústavu sa ale nepripájajú antény a kovové komínové rúry, lebo sú zvedené do vnútra domu. Tie sa dávajú do ochranného priestoru.
Použitie izolovaného bleskozvodu/hromosvodu (napr. DEHN HVI) vám iba zjednodušuje prácu.
U střechy pokryté nevodivou krytinou je návrh jímací soustavy paráda, ale co s dnes hojně instalovaným plechem? Kouká z něj anténní stožár, sedí na něm klimajednotka, pak přijdou borci a dle PD vytvořené před lednem 2025 tam připlácnou FVE.
To je pak paráda.
Spousta projektantů ještě dnes vykřikuje, že je HVI předražení záležitost a že v pohodě stačí klasika. Pak jaksi veškeré oddálení při použití klasiky pozbývá smysl. Když tedy nebude provedena instalace na izolačních podpěrách, ale už to někdo viděl? To by si na dům nikdo nedal.
Instalace na plechu nejde bez HVI pořádně kulturně ochránit.
Nebo tu máte někdo jiný názor?
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana