Jak má vystupovat skutečně odpovědný elektrotechnik na veřejnosti?

<< < (6/7) > >>

Jan Franěk:
Jo, jsme zase u toho. Nechci řešit a vůbec neřeším jak se to dělalo před xx lety, nebo jak se to dělá někde na Balkáně. To sem přece vůbec nepatří a s tématem vůbec nesouvisí. Nechápu proč bych řešil předpisy dle kterých se dělalo před 50 lety, nebo které platí nebo se nedodržují na Balkáně. Je to úplně mimo probírané téma. Argumenty o ničem.

Nejsem Mirek Dušín (mám své vrtochy a chyby jako každej druhej) a žiju v reálném světě. Přesto si dovolím tvrdit a dál budu prosazovat, že na barvách vodičů záleží (nové instalace) a když potkám kabel 3J ve vypínačové kombinaci, nebo k ventilátoru kde se po zelenožlutém pošle fáze, považuji to za bezpečnostní závadu a budu k tomu v revizní zprávě i takto přistupovat. Bez ohledu na to že měď pod tou izolací vede stejně. Jak to investor bude řešit, je jeho problém, ne můj. Mohu mu poradit a pomoci zatlačit na prováděcí firmu, ale nic víc. Pokud nemá smlouvu o dílo a vybral firmu pouze podle ceny, je to taky jeho problém, ne můj a jeho částečná vina.

Dále je moje právo si o lidech kteří toto nejen provádějí ale i omlouvají, myslet něco nepěkného. Stejně jako si oni o mě mají právo myslet že jsem kretén který bazíruje z jejich pohledu na kravinách, nebo pitomec (či citovaný BLB)  s malou praxí který se bojí vybočit mimo ta pravidla. Nemá cenu se o tom dál bavit, protože je to o různém pohledu na předpisy a pravidla. Stejně si každý budeme dál myslet a dělat vše "po svém". Nicméně přiznávám že na odborném fóru jsem nečekal mezi techniky tak velký odpor vůči dodržování pravidel a norem. Jsme nemile překvapen, ba docela zklamán. Pokud to totiž vždy těm "zvířátkům" projde protože je to nesnadné opravit a RT "není BLB" (nevadí mu špatné barevné značení dle citace) tak se se nedivme že ubývá skutečných řemeslníků a přibývá těch zvířátek.

No nic, alespoň se něčím odliším  (drinks) o:-) a vybočím tak z "šedivého středu"  (drinks) o:-)

Jiří_Hrubý:
Zase vedle. Uberte s tou nemístnou vztahovačností . vás právě považuji za jednoho ze zdejších zkušených praktiků a nikterak nenapadám váš přístup k fázi po žluto zeleném. Sám jsem toho odpůrce, ale zároveň jsem si vědom, že nejsem bůh, aby bylo vždy jak já řeknu.
A s tím blbem o kterém píšu, jste si to vztáhl opravdu úplně špatně. Ten člověk měl zakódováno hněda černá šedá a jinak to být nesmí a na tom stavěl celý svůj trucpodnik a prezentoval to tak i před investory. Že mu ale ze země lezl hromodrát bez jakékoliv ochrany, to už ho netrápilo.
Už víte, co jsem tím myslel? Blb se naučí jednoduchou věc, o které dokáže poutavě vyprávět, aby udělal dojem, ale tím jeho schopnosti končí.
A ne, po Balkánu netoužím, jen se obavám, že to tam časem dojede samospádem  (drinks)

Pavel Mužík_:
Dobrá diskuze! Mám taky pár zkušeností.
Jak si můžete u mé vizitky přečíst, nepovažuji normy za zákon, ale za pomůcku. Ve smyslu: když to uděláš podle normy, tak to nejspíš bude dobře. Za základ ale považuji odborná vzdělání a přemýšlení o své práci. Jak to myslím: zkoušel jsem kandidáta na revizního technika. Ještě podle 34 1010. A na otázku, kde se vzaly ty násobky jmenovitých proudů u výpočtu požadované impedance smyčky mi odpověděl, že to po něm nemůžu chtít, protože to v normě není. Dalo mi hodně práce vysvětlit mu, že jako revizní technik musí chápat proč který požadavek v normě je, aby byl schopen vyhodnotit nebezpečnost závady a možnosti stanovení nějakých náhradních opatření.
A jiný příklad: přišel nám na šachtu polský kombajn. A přívodní kabel - nehořlavá guma, průřez cca 95, dlouhý cca 200 m měl ochranný vodič černý. Co s tím? Ten kabel stál malé jmění! A můj tehdejší učitel, ing. Jetleb vydal výjimku z normy že to tak může zůstat. Ale taky to náležitě zdůvodnil: V podzemí je tak málo světla (a taky se všechno rychle od uhelného prachu zašpiní),  že bazírovat na nějakých barvách je blbost. A protože ten ochranný vodič měl na povrchu takové výrazné vrubování (na rozdíl od vodičů fázových),  byl snadno identifikovate lný a nezaměnitelný s fází. To bylo něco! Tak to byla škola!

Jan Palička:
Citace: Jan Franěk  13.08.2025, 06:07

Nevidím žádné zachování bezpečnosti na tom, když je třeba zeleno/žlutý vodič použit coby vodič fázový například v kombinaci 6-5-6 vypínačů, nebo ve ventilátoru v koupelně či WC.

Citace: Jiří_Hrubý  13.08.2025, 18:22

3C ve vypínači je dílo dobytka,  ale když ve vypínači najdu AGY se zeleným na odvodu, neprohlásím to za život ohrožující.
3C ve vypínači obhájit nejde, ale zpravidla ani opravit, takže v takovém případě utéct a hodit na provozovatele zajištění nápravy.

Citace: Jan Franěk  13.08.2025, 19:12

.... a když potkám kabel 3J ve vypínačové kombinaci, nebo k ventilátoru kde se po zelenožlutém pošle fáze,  považuji to za bezpečnostní závadu a budu k tomu v revizní zprávě i takto přistupovat... . přiznávám že na odborném fóru jsem nečekal mezi techniky tak velký odpor vůči dodržování pravidel a norem

Citace: Jiří_Hrubý  13.08.2025, 19:47

..... a nikterak nenapadám váš přístup k fázi po žluto zeleném. Sám jsem toho odpůrce,  

(drinks)

Miroslav Revús:
Citace: Jan Franěk  10.08.2025, 07:51

Napadlo mě díky reakcím na sociálních sítích, kolik zábavných pouček jsme se vlastně naučili a které nás vedou "správným směrem".

zkuste přidat nějaké další  (drinks) (drinks) (drinks)

Elektrike na farbe nezáleží. Ale elektrikárovi áno!

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana