...Vzhledem k tomu, že kol. Kastner je elektrotechnik, tak jsem nepředpokládal, že chce vysvětlit, jak rozdělit PEN na PE a N. To ovšem neřešila ani AI, ta pouze vyjmenovala připojované vodiče...
To je právě na té otázce zajímavé a nepředpokládal jsem to také. Ale ta otázka bez znalosti osoby tazatele tak jednoznačně zněla. Po přečtení doplňujícího vysvětlení si už nejsem jistý zda byl ten předpoklad zcela správný. Minimálně jsem z toho zmatený ještě více a o připojení přes chránič zřejmě vůbec nejde. Tím můj "experiment" možná trochu ztrácí smysl.
Nicméně odpověď "vezmete přímo z nulové svorkovnice rozvaděče, nikoli přes chránič" mi ale stále přijde dobrá, vzhledem k povaze a znění dotazu. Jen mi tam vadí, že za pátý vodič označuje N, ačkoli v seznamu ho má na čtvrtém místě. Že to není úplně jasné a že to není jedno je vidět i z doplnění: "...pokud by mělo jít pouze o rozdělení - zdvojení ochranného vodiče". O jakém pátém vodiči se to tedy bavíme?
Poznámka pod čarou: Z diskuse s AI jsem vypustil pokračování kde byly srozumitelné a správné pokyny jak PEN rozdělit, stručné doporučení jak kabel dimenzovat, varování že práce má dělat pouze oprávněná osoba. atd. To už mi přišlo úplně zbytečné sem dávat. Už toto mi přišlo až příliš. Navíc je to to je věc, které je všeobecně dobře známá, často (shodně!) popisovaná, proto se dá i očekávat, že odpověď AI bude poměrně spolehlivá a tím pádem z hlediska "hledání limitů" vlastně nezajímavá.