Domů Nápověda Vyhledávání Přihlásit Registrovat
Novinky:               PROSÍME VŠECHNY UŽIVATELE, PŘED POUŽITÍM DISKUSÍ ČTĚTE MÍSTNÍ PRAVIDLA! ZDE ...!

+  Diskuse Elektrika.cz
|-+  VEŘEJNÁ ZÓNA
| |-+  Témata ještě nezařazená do příslušných rubrik
| | |-+  Jak připojit elektrokotel Protherm bez ochrany proudovým chráničem?
0 uživatelů a 2 Hostů prohlíží toto téma. « předchozí další »
Stran: 1 [2] Dolů Poslední příspěvky Tisk

Upozornění!
Odpovědi na témata nejsou právně závazné!
Na elektrickém zařízení smí pracovat pouze osoba s příslušnou kvalifikací dle nařízení vlády 194/2022 Sb. Podrobnosti zde!

Autor Téma: Jak připojit elektrokotel Protherm bez ochrany proudovým chráničem?  (Přečteno 1391 krát)
František Šohajda
*

RT E2-A

« Odpověď #18 kdy: Dnes v 20:48 »

Citace
Z dlouhodobých zkušeností vím, že ten únikový proud nebývá tak velký a topná tělesa běžně neodcházejí.

Máme 5 ks průmyslových praček, projektant tam navrhl ke každé vypínač + chránič (doba dřívější 30mA AC).Jedna pračka tělesa o příkonu 15kW.Jeli na dvě směny a tak jednou za 2-3 měsíce to vyhodilo ten chránič.Těleso se vyndalo, bylo dobré jen v jednom ohybu prosakovalo.Da lo se nové a pračka zase prala (špinavé nemocnicční prádlo se silnou chemií) zase tu dobu bez potíží ,je to už co to jede 15 let tak na chrániče bez zásadních závad .
Proto podle mne (dle výšše popasané zkušenosti)  by mohl jít i kotel na chránič bez problémů.Voda v topení není agresivní jako v pračkách!
Pravidla diskusí   Nahlásit moderátorovi   Stěžovat si na moderátora   Zaznamenáno

RT -EZ   - elektroinstala ce domovní, specializace na zdravotnické rozvody... revize ve zdravotnictví ...už 40 let....
Juraj Rojko
*

« Odpověď #19 kdy: Dnes v 21:58 »

...Vzhledem k tomu, že kol. Kastner je elektrotechnik, tak jsem nepředpokládal, že chce vysvětlit, jak rozdělit PEN na PE a N. To ovšem neřešila ani AI, ta pouze vyjmenovala připojované vodiče...

To je právě na té otázce zajímavé a nepředpokládal jsem to také. Ale ta otázka bez znalosti osoby tazatele tak jednoznačně zněla. Po přečtení doplňujícího vysvětlení si už nejsem jistý zda byl ten předpoklad zcela správný. Minimálně jsem z toho zmatený ještě více a o připojení přes chránič zřejmě vůbec nejde. Tím můj "experiment" možná trochu ztrácí smysl.

Nicméně odpověď "vezmete přímo z nulové svorkovnice rozvaděče, nikoli přes chránič" mi ale stále přijde dobrá, vzhledem k povaze a znění dotazu. Jen mi tam vadí, že za pátý vodič označuje N, ačkoli v seznamu ho má na čtvrtém místě. Že to není úplně jasné a že to není jedno je vidět i z doplnění: "...pokud by mělo jít pouze o rozdělení - zdvojení ochranného vodiče". O jakém pátém vodiči se to tedy bavíme?

Poznámka pod čarou: Z diskuse s AI jsem vypustil pokračování kde byly srozumitelné a správné pokyny jak PEN rozdělit, stručné doporučení jak kabel dimenzovat, varování že práce má dělat pouze oprávněná osoba. atd. To už mi přišlo úplně zbytečné sem dávat. Už toto mi přišlo až příliš. Navíc je to to je věc, které je všeobecně dobře známá, často (shodně!) popisovaná, proto se dá i očekávat, že odpověď AI bude poměrně spolehlivá a tím pádem z hlediska "hledání limitů" vlastně nezajímavá.
Pravidla diskusí   Nahlásit moderátorovi   Stěžovat si na moderátora   Zaznamenáno
Stran: 1 [2] Nahoru Poslední příspěvky Tisk 
« předchozí další »
SLEDUJTE PODOBNÁ TÉMATA ZDE!

Příbuzné diskuse a články z Kutil.elektrika.cz

Aktuální slova (1)

Poháněno MySQL Poháněno PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006, Simple Machines Validní XHTML 1.0! Validní CSS!
+420 910 100 100
Stránka vytvořena za 0.131 sekund, 22 dotazů.