Jak připojit elektrokotel Protherm bez ochrany proudovým chráničem?
Juraj Rojko:
Citace: Václav Třetí 09.08.2025, 05:58
... podá informace zbytečné, přímo nesouvisící nebo nepotřebné a žádané chybí...
Objektivně vzato, vaše informace nejsou zbytečné, jsou související a k vyřešení připojení jsou pro myslícího elektrikáře potřebné. Ale na otázku jste žádnou odpověď nedal, ačkoli to AI vytýkáte. AI žádané dodala, ale doplnila (po žádosti o podrobnosti) nepřesné informace, které myslícího ale neznalého elektrikáře mohou zmást a nevysvětlují podstatu problému. Z mého pohledu je zajímavé, že ani AI ani lidé neprojevili snahu lépe porozumět tomu co vlastně tazatel chce. Bez ohledu na faktickou správnost odpovědí je to vlastně velmi podobný přístup který cestu ke správné odpovědi spíše komplikuje. (Když se nad tím zamýšlím, tak na AI mi asi nejvíc vadí právě to, že se málo ptá a rovnou se snaží být chytrá - stejně jako lidé. ChatGPT 5 jde v tomto směru ještě dál a obšírně odpovídá na opravdu velmi mlhavé otázky. Podle mě to není cesta správným směrem.)
Václav Třetí:
Otázka není zadána již kol. Kastnerem úplně jednoznačně - doufám, že se ozve a svůj dotaz doplní a nasměruje požadovaným směrem.
Vzhledem k tomu, že kol. Kastner je elektrotechnik, tak jsem nepředpokládal, že chce vysvětlit, jak rozdělit PEN na PE a N. To ovšem neřešila ani AI, ta pouze vyjmenovala připojované vodiče S ohledem na v dotazu zmíněný proudový chránič jsem řešil použití proudového chrániče ve spolupráci se zmíněným typem kotle a ovládacím povelem z HDO.
to kol. Hruda:
Proudový chránič předřazený před elektrokotel nebo boiler je užitečný mimo jiné také proto, že pomáhá odhalit počínající problém isolačního stavu stárnoucích topných těles. To, že není povinný není na závadu - i když jak kde, ve dřevostavbách by měl být.
Milan Hudec:
Za mne:
HDO přes opakovač
Kotel přes chránič, taknějak co kdyby? a diagnostika vadných topných těles
Mezi L napájející elektroniku a N doplnit solidní přepěťovou ochranu, za leta mám vypozorován velký přínos, objekty s ochranou opravář nikdy nenavštívil a to již leta.
David Hruda:
Citace: Václav Třetí 09.08.2025, 11:41
to kol. Hruda:
Proudový chránič předřazený před elektrokotel nebo boiler je užitečný mimo jiné také proto, že pomáhá odhalit počínající problém isolačního stavu stárnoucích topných těles. To, že není povinný není na závadu - i když jak kde, ve dřevostavbách by měl být.
Unikající proudy u tepelných spotřebičů mohou být až 1mA/kW. U kotle nad nějakých 21 kW by tedy chránič 30mA zřejmě byl jen obtížně aplikovatelný.
Navíc, jak známe zákony schválnosti, chránič by vybavil na Štědrý den odpoledne, na Silvestra večer nebo při odjezdu na zimní dovolenou.
Instalovat ho k odhalení snížení izolačního stavu těles bych považoval za pověstný kanón na vrabce.
Takže bych se spokojil s ochranným pospojením.
Pokud by si ho vysloveně přál zákazník, snažil bych se.mu to rozmluvit, pokud by se nedal, nechal bych si od něj podepsat, že přebírá veškerou zodpovědnost za případné potíže.
Protože jsem si jist, že dříve nebo později k potížím dojde.
Kastner Lubomír:
Páni kolegové, pokud jsem si dobře přečetl vaše příspěvky, tak jsem nabyl dojmu, že výrobce použil "nějakou neznámou kličku" kterou požaduje zapojení 5 vodiči bez jakéhokoli důvodu pokud by měli jít pouze o rozdělení - zdvojení ochranného vodiče. Jestliže tedy kotel bude připojen 4 nebo 5 vodiči je v podstatě jedno. Na funkci kotle ani na bezpečnost, na provoz to nemá vliv. Jen to prodraží realizaci když místo kabelu 4 žilového se musí tahat 5 žilový.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana