Ai: Kdy Ai pomáhá degeneraci mozku elektrikáře?
Jan Bocek:
V 60. létech nás profesor matematiky na průmyslové škole učil jako elektrikáře
"vědecky pracovat". Jste elektrikáři a rozumíte třífazovému proudu i motoru.
A s tou "vědeckou práci"- kvalitnější práci, je to podobné:
1. fáze je sběr informací
2. fáze je třídění informací
3. fáze je rozhodnutí pro lepší variantu
Pokud AI jako asistent provede 1. a 2. fázi tak na nás zůstane rozhodnutí, kde musíme použit moudrost a schopnost rozlišení, co je dobré a co špatné.
Jako elektrikář v deváté dekádě myslím, že AI nepomáhá degeneraci mozku. Ale naopak je čistí a udržuje v pohotovosti. Bráním se používání mnohým aplikacím v telefonu, ale vnuk mi nedávno nainstaloval super GPS na cesty. Jel jsem tento týden do Zvolena a nedá se to srovnávat s verzi 15 roků starou. Je to jiný svět. Dobrý SW je jako dobrý nápoj, osvěží vás a pomůže optimalizovat daný problém.
Merick Kir:
Citace: Jan Bocek 28.07.2025, 17:37
2. fáze je třídění informací
(poklona)
Já to mám Honzo na našem vlastním modelu Ai takto:
2. fáze je třídění + ověřování informací
Tedy platí stále starý dobrý postup. Ai nám to urychlí a nabízí víc souvislostí, než bychom byli sami schopni najít.
Jan Bocek:
Potěšil jste mne pane kolego,
aniž bych tušil tak úžasnou shodu.
P.S. Profesor matematiky Hošek na Průmyslové škole elektrotechnic ké v Ostravě-Vítkovicích byl v 60. létech také pokladníkem Baníku. Kdo byl na zápase, nemusel k tabuli. O fotbale jsme věděli více než o matematice. On to také u piva přiznal a proto nám dál toto naučení do života. Měl by z toho dneska radost. Vždy nám říkal, že my "třífázovi" jsme nad jiné obory a že máme na víc. Kéž by....
Merick Kir:
Dnes při promoci mé dcery zazněla slova Mistra Jana Husa:
„Hledejte pravdu, slyšte pravdu, učte se pravdě, milujte pravdu, mluvte pravdu, držte pravdu a braňte pravdu až do smrti.“
Hned jsem začal přemýšlet v souvislosti s tímto vláknem!
Jenže Jan Hus ještě neznal systematicky rozdělené druhy pravdy. Takové členění které zde zveřejňuju vzniklo až mnohem později.
Hus prakticky uvažoval o pravdě ve dvou základních rovinách:
Božská pravda věčná, neměnná
Lidská pravda poznaná svědomím a rozumem
Jeho praktická etika pravdy byla silná. Poznaná pravda zavazuje. Pokud víš, že něco je pravda, musíš za tím stát. V jeho případě klidně až na hranici, myslím v Kostnici.
O Platónových pravdách se tehdy vědělo pouze přes jiné, pravděpodobně církevní autory.
Ale co by asi Mistr Jan Hus řekl o výstupech chatu GPT, Gemini, Copilot?
Můj přítel, kněz jedné místní farnosti, (který GPT rád a dlouho používá sám) mi slíbil svou hypotézu Mistra Jana Husa k k interpretacím chatu GPT. Ale mám mu dát čas.
Něco mi napovídá, že jsme blízko zajímavému průniku trianglu (technik, filozof, teolog)!
Jan Bocek:
Citace: Merick Kir 29.07.2025, 22:59
Ale co by asi Mistr Jan Hus řekl o výstupech chatu GPT, Gemini, Copilot?
Můj přítel, kněz jedné místní farnosti, (který GPT rád a dlouho používá sám) mi slíbil svou hypotézu Mistra Jana Husa k k interpretacím chatu GPT. Ale mám mu dát čas.
Něco mi napovídá, že jsme blízko zajímavému průniku trianglu (technik, filozof, teolog)!
O podobnou hypotézu se pokusil před sto léty Jan Karafiát v jedinečném českým fenoménu Broučci. Kniha existuje ve více než sto vydání Karafiátových Broučků a přeložená do desítek dalších jazyků.
Pokračováním této hypotézy a propojením trianglu bylo v roce 2024 vydání ke stému vyročí Jana Karafiáta dílo Šestnáctero kázání v jazyce 21. století.
Málo se ví, že Jan Karafiát strávil podstatnou část svého života revizi Králické Bible, jejiž vydání
v roce 1915 Anglickou biblickou společnosti zapadlo ve stínu válečných hrůz.
K tomu trianglu.
Často jsem se procházel po parku v Bubenči a četl nesmrtelné Karafiatový Broučky. A tam ve šlepějích Karafiáta jsem usedal pod stromy a četl ( jako elektrotechnik) v 7. kázání Jana Karafiáta o předním muži, knězi a filozofovi Nikodémovi. Noční rozhovor s Kristem najdeme ve všech obrazárnách světa. V závěru podání Jana Karafiáta možná najdeme něco k interpretacím chatu GPT.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana