Domů Nápověda Vyhledávání Přihlásit Registrovat
Novinky:               PROSÍME VŠECHNY UŽIVATELE, PŘED POUŽITÍM DISKUSÍ ČTĚTE MÍSTNÍ PRAVIDLA! ZDE ...!

+  Diskuse Elektrika.cz
|-+  VEŘEJNÁ ZÓNA
| |-+  Témata ještě nezařazená do příslušných rubrik
| | |-+  Jak bys navrhl elektrikářskou Hippokratovu přísahu ty?
0 uživatelů a 1 Host prohlíží toto téma. « předchozí další »
Stran: 1 [2] Dolů Poslední příspěvky Tisk

Upozornění!
Odpovědi na témata nejsou právně závazné!
Na elektrickém zařízení smí pracovat pouze osoba s příslušnou kvalifikací dle nařízení vlády 194/2022 Sb. Podrobnosti zde!

Autor Téma: Jak bys navrhl elektrikářskou Hippokratovu přísahu ty?  (Přečteno 8636 krát)
Petr Matuška
Neprůstřelná revizní zpráva - nejlepší OOP revizního technika!
*

« Odpověď #18 kdy: 04.09.2025, 15:32 »

odpověď na Odpověď #11

Nic ve zlém pane Minaříku, ale Velkomoravská říše za vlády Svatopluka zahrnovala dnešní Čechy, Moravu, část Slezska, většinu Slovenska a část Rakouska. Tak kam by měl kolega Franěk zavítat?
 Asi na Moravu, do Brna.
Jsem taky moravský patriot a když se mě někdo anglicky ptá Where are you from? odpovídám From Czech republic, Moravia region.

Jinak - ten etický kodex, jak ho formuloval pan Yossarian, je fakt silný. 
Pravidla diskusí   Nahlásit moderátorovi   Stěžovat si na moderátora   Zaznamenáno

Petr Matuška, Zaměstnanec, dřív konstruktér jednoúčelových strojů, dnes RT EZ E2A
Miroslav Minařík
"Nejvyšším úkolem není teoretické poznání, nýbrž praktické umění žít!" Sokrates
*

Odborná publicistika v instalační elektrotechnice.

« Odpověď #19 kdy: 04.09.2025, 19:37 »

odpověď na Odpověď #11

Nic ve zlém pane Minaříku, ale Velkomoravská říše za vlády Svatopluka zahrnovala ...
Jasně!  tanecek! To jsou dějiny, o kterých netřeba diskutovat! To je na jiné téma, asi bychom se hodně nasmáli tomu, co nám říká dnešní generace o dnešních Čechách a Moravě.

A na otázku "where are you from" je nutné přihlížet k tomu kdo se ptá. U jedné staré benzínové pumpy (s mechanickými stojany) na cestě mezi Bakersfield a Death Valley se nás ptala stará paní, stařenka jak z pohádky, odkud jsme. Chtěl jsem vyhrknout, že z Brna, pak jsem to v myšlence rozšířil na Českou republiku, ale nakonec jsem řekl "we are from Europe". Asi jsem udělal dobře, že jsem ji nezkoušel ze zeměpisu. Znale pokývala hlavou a odpověděla něco jako "I know Europe real good. That's where they had that Second World War".

Úpřimně. Pokud se podívám na poměr rozlohy ČR a USA, tak taky pátrám po mapě, kde je, která "díra" třeba tak velká jako ČR.
 na zdravi

Pravidla diskusí   Nahlásit moderátorovi   Stěžovat si na moderátora   Zaznamenáno

Elektrika NENÍ časopis!
Petr Matuška
Neprůstřelná revizní zpráva - nejlepší OOP revizního technika!
*

« Odpověď #20 kdy: Včera v 08:25 »

Upřímně:

V Americe jsem nebyl a asi bych z hlavy taky nedal dohromady všech 50 států USA, natož abych věděl, kde jsou. A to jsem ještě odchovaný školním drilem a zeměpis mě bavil. Ale USA tehdy byly "na indexu"
 Tak nemá cenu posuzovat, jestli jsou "hloupější" Amíci nebo Evropani. Natož babičky někde ze středozápadu USA.

Ale to odbočujeme od tématu a, jestli se potkáme u piva, můžeme se o tom pobavit.

Petr Matuška, Zaměstnanec, dřív konstruktér jednoúčelových strojů, dnes RT EZ E2A
Miroslav Minařík
*

« Odpověď #21 kdy: Včera v 23:05 »

Ale to odbočujeme od tématu a, jestli se potkáme u piva, můžeme se o tom pobavit.
Ono nejde zrovna o USA. Každý má přátele, rodinu, byznys někde jinde. Ale tím cestováním člověk zjistí, že jsou mraky od země všude stejně :-) I ten americkej elektrikář má rodinu, koníčky a práci kterou má třeba rád. Vypadá stejně jako našinec, třeba jako Horác nebo Pigi ... Všichni jsme ovlivnění "vnějšími vlivy",  které si do jisté míry vytváříme sami. :-) Nakonec zjistíme, že tu "hloupost" musíme předefinovat na jinou vlastnost která je součástí každého člověka.

Když to vezmeme z filozofického hlediska, tak pospojovaný život je hrozná nuda. Bílý trička, červený trenýrky. Bez rozdílu potenciálu proud neteče  ... Schopenhauer, Platon, Seneca ...
Ale to je na ten pokec osobně.

A tak si lidé vytváří desatera, pravidla, zákony, náboženství  na zdravi A elektrikáři ČSN  jupí

Elektrika NENÍ časopis!
Václav Třetí
*

« Odpověď #22 kdy: Dnes v 05:02 »

Amerika (míněno USA a Kanada) je jiný svět. Všechno je větší a oni na to jsou zvyklí a tak pohlížejí na celý svět, tedy i na nás.  Kdysi si v našich televizích dělali reportéři legraci, že nějaký americký novinář řekl, že v  ČR je vesnice  Brno blízko Prahy (village Brno near Prague).
Co tím ukázali?
 Dvě věci - že neumí pořádně anglicky
               - že neznají souvislosti

Protože "village" znamená nejen vesnici, ale zejména obec, tedy nejen Brno, ale také Praha je village.
   Vzdálenost Praha - Brno je 200km, což je pro nás hodně, ale pro ně nic moc. Mám hodně vzdálenou příbuznou v Minneapolis, Minnesota a ta jezdí několikrát týdně do St. Paul (druhé velké město v Mn. Vzdálenost je také zhruba 200km, ale ona to bere asi tak, jako když my jedeme do vedlejší vesnice nebo města 5 až 10 km. Když se podíváme na mapu USA, jsou puntíky, které vyznačují tato dvě města přilepené k sobě. Kamarád, který utekl v 80. létech do USA tak do prvního zaměstnání dojížděl denně 128km tam a zpět. Když jsme se o tom později bavili, tak říkal, že tehdá měl v onom zaměstnání kolegy, kteří dojížděli ještě z daleko větší vzdálenosti. To není hloupost, to je realita a zkušenost.

A že američan nezná celý svět, nám přijde divné, ale to je specifikum, způsobené naším školstvím za Rakouska - Uherska a I. ČSR a tento stav svým způsobem přetrvává dodnes - snaží se do žáků vtlouci encyklopedické znalosti všeho možného, ale ubíjí samostatné uvažování.

Takže si nic nedělejte z toho, že neznáte všechny federální státy USA. Je důležité vědět, že existují a kde potřebné detailní informace lze nalézt. Protože, když něco potřebuji a přesně neznám, tak si to nastuduji, dnes je to velice jednoduché, máme počítače a internet!

Václav 3

Stejně jako u kol. Jiřího Schwarze jsou příspěvky psané kurzivou myšleny ironicky.

Řidič tvrdej život má... ,  stejně tak vesnickej elektrikář
Miroslav Minařík
*

« Odpověď #23 kdy: Dnes v 09:30 »

Takže si nic nedělejte z toho, že neznáte všechny federální státy USA. Je důležité vědět, že existují a kde potřebné detailní informace lze nalézt.

Pokud vycházíme z předpokladu, že má každý z nás nejdřív znát vlastní zemi, historii a kulturu a teprve pak koukat přes plot, pak vzhledem k poměru velikosti USA a ČR "Amík" nemá šanci to všechno obsáhnout. Před deseti lety jsem sesbíral kompletní sérii amerických čtvrťáků (viz příloha),  a jejichž rubu je vždy jeden ze států. To se nedá za život do hloubky poznat! U nás by byly čtvrťáky dva: Česko a Slovensko. A světe div se, někdo za život nezná ani tyto dva. tanecek

Ale zpět k našemu oboru. Jak my sami známe svou historii a mapu české elektrotechnik y? Někdo surfuje po povrchu, jiný se noří do hlubin. Jeden zvedne na "elektrikářskou Hippokratovu přísahu" prostředníček, jiný ji má vyvěšenou na štítu firmy i v hlavě …

A tak každému dle jeho směru. :-)

* ctvrtaky_50_states_plus_dc_2009.xls (28 KB - staženo 7 krát.)

Elektrika NENÍ časopis!
Jan Franěk
Český elektrikář - živnostník
*

váš elektrikář a revizní technik

« Odpověď #24 kdy: Dnes v 17:18 »

Desatero elektrotechnik a je dobrá vize a zajímá mne to. Nicméně čím jsem starší tak jsem stále více přesvědčen o tom, že k mé spokojenosti by stačilo být prostě jen slušný a poctivý. V tom je obsaženo vlastně všechno co potřebujete k tomu, aby jste uspokojili potřeby všech zúčastněných stran. Tedy za předpokladu že tyto vlastnosti a "touhy" mají obě strany, mezi kterými vznikla jakákoliv dohoda.
Jak jsme stále více a pevněji svazováni předpisy a pravidly, tak mě takové zjednodušení prostě vyhovuje a přes jednoduchost naplňuje všeobecná společenská očekávání   tanecek angel Afro alespoň dle mého názoru

DOmnívám se že společnost je zkřivena roky tím, jak byl vnímám jakýkoliv podnikatel a řemeslník. Za každou cenu musel vytvářet velké zisky (jinak byl neschopný),  i když to mnohdy znamenalo i podvody na zákaznících. Přetvoření "dojné krávy" na vzájemně výhodnou spolupráci, prospívá nejen dílu, ale i pohledu na lidi a svět kolem nás.

Nechci být zas tak moc sluníčkovej, ale někdy postačuje opravdu málo a hned je lépe

Kamerové a bezpečnostní systémy, od návrhu po realizaci.
Systémové a MaR instalace, od návrhu po realizaci.
Revize el. a hromosvodů do 1000V
Topné kabely k vytápění i ochraně majetku.

www.fraja.cz ,  revize@fraja.cz ,  tel: 728171585
Miroslav Minařík
*

« Odpověď #25 kdy: Dnes v 17:44 »

Zůstávám nohama na zemi.

Všechna X...tera vnímám jako technické doporučení "nezávazné" (kupodivu bezplatné know-how) ke kterému přihlížím abych věděl zda se některým bodům přibližují, vzdaluji nebo jsem v některým až moc jak bylo řečeno "sluníčkovej". Hodnocení se odehrává v hlavě a tam by mělo zůstat. Skutečnost zjistí ostatní podle činů, ne podle testu. 

Elektrika NENÍ časopis!
Stran: 1 [2] Nahoru Poslední příspěvky Tisk 
« předchozí další »
SLEDUJTE PODOBNÁ TÉMATA ZDE!

Příbuzné diskuse a články z Kutil.elektrika.cz

Aktuální slova (1)

Poháněno MySQL Poháněno PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006, Simple Machines Validní XHTML 1.0! Validní CSS!
+420 910 100 100
Stránka vytvořena za 0.032 sekund, 21 dotazů.