Domů Nápověda Vyhledávání Přihlásit Registrovat
Novinky:               PROSÍME VŠECHNY UŽIVATELE, PŘED POUŽITÍM DISKUSÍ ČTĚTE MÍSTNÍ PRAVIDLA! ZDE ...!

+  Diskuse Elektrika.cz
|-+  VEŘEJNÁ ZÓNA
| |-+  Témata ještě nezařazená do příslušných rubrik
| | |-+  Jak bastlit bezpečně a odpovědně?
0 uživatelů a 1 Host prohlíží toto téma. « předchozí další »
Stran: [1] Dolů Poslední příspěvky Tisk

Upozornění!
Odpovědi na témata nejsou právně závazné!
Na elektrickém zařízení smí pracovat pouze osoba s příslušnou kvalifikací dle nařízení vlády 194/2022 Sb. Podrobnosti zde!

Autor Téma: Jak bastlit bezpečně a odpovědně?  (Přečteno 429 krát)
Jan Šus.
Neverifikovaný uživatel @6

« kdy: Včera v 08:19 »

A proto jsem si dělal elektroinstala ci v RD celou sám, kromě rozvaděčů i když nemám elektrotechick é vzdělání, jen na VŠ jsme měli jeden semestr elektrotechnik u. Ale dřív jsme jako brigádník na pár stavbách něco udělal ještě za totality. I když mě tady zá mé laické názory odsuzujete, i když jsou praktické a mé příspěvky někdy mažete, když to napíšu tak jak se to dělá!
Pravidla diskusí   Nahlásit moderátorovi   Stěžovat si na moderátora   Zaznamenáno
Jaromír Táborský

« Odpověď #1 kdy: Včera v 09:31 »

A proto jsem si dělal elektroinstala ci v RD celou sám, kromě rozvaděčů i když nemám elektrotechick é vzdělání,
Tak toto je ukázkové!  zle

jen na VŠ jsme měli jeden semestr elektrotechnik u. Ale dřív jsme jako brigádník na pár stavbách něco udělal ještě za totality.
Můj bratr je strojář a s delší praxí na el. zař při instalacích se mnou a neodvážil by se. A když tak koukám, tak si každý potvrzuje praxi jak se mu líbí.

I když mě tady zá mé laické názory odsuzujete, i když jsou praktické a mé příspěvky někdy mažete, když to napíšu tak jak se to dělá!
Doufám, že se tento příspěvek dostane Vaší rodině. Takové krásné přiznání toho, že nemáte absolutně žádnou odpovědnost a sebekritiku. Jsem moderátorem fóra o jiné průmyslové oblasti a vás bych nemazal ale rovnou Banoval. Myslím, že nejen já ale i ostatní očekávají, že se zde píše o tom jak to má být správně bezpečné. A když jsem lezou podobní kutilové tak hledají jak to ojebat a k tomu pootřebují takové hrdiny jako jste Vy. Elektrikáři a revizáci jsou póvl, který to dělá složitý aby měli na čem vydělávát a normy jsou k tomu aby se obcházely.

Ale máte štěstí, že tady asi nad Vámi drží někdo ochrannou ruku.
Pravidla diskusí   Nahlásit moderátorovi   Stěžovat si na moderátora   Zaznamenáno
Jan Šus.

« Odpověď #2 kdy: Dnes v 07:14 »

Pane Táborský, přesně na tuto odpověď jsem čekal. Co je lepší? Nechat si udělt elektroinstala ci od odborné firmy, která ji "sfušuje" nebo udělá tak jak je to v těchto fotkách, nebo si ju udělat podle dnes platných a některých již neplatných norem. Drážky, vodorovně, svisle, do pravého úhlu, vasekat si drážky, vyvrtat díry na krabice, vše si hezky zasádravot, vše pečlivě nafotit kama to vede (pro další vrtání sekání a opravy),  elektrikář navrhne rozvaděče, já si nakoupím jističe chrániče atd. Alektrikář přijde zapojí rozvaděče, společně s ním zapojím zásuvky a vypínače atd. Pak přijde revizák a vše proměří a dá razítko?
Myslíte, že je lepší si to nechat udělt od nějakých cizokrajanskýc h spoluobčanů, kteří neumí česky nebo různých brigádníků a o elektřině ví jen to že kope? Jen proto abych se zaštítil razítkem nějaké firmy která tyto občany zaměstnává?
Jsu na více než 100 % přesvědčen, že moje práce je kvalitnější, než práce těchto firem. O tom mě tady i přesvědčují tyto stránky s různýma fotkama a zkušenostma. (Nehci házet všechny firm do jednoho pytle.
Můžete mě prosím odpovědět, zda tyto firmy to udělají kvalitněji? Já tomu nevěřím!! A o ceně vůběc nehovořím. Stačí se podívat na inzeráty na prodej nového elektromateriá lu a na ceny v obchodech. A teď do mě!!
Pavel Horský
ČESKÝ ŽIVNOSTNÍK
*

Podbořany - projekční a revizní činnost E2A, E2B

« Odpověď #3 kdy: Dnes v 07:51 »

Drážky, vodorovně, svisle, do pravého úhlu, vasekat si drážky, vyvrtat díry na krabice, vše si hezky zasádravot, vše pečlivě nafotit kama to vede (pro další vrtání sekání a opravy)......

Až potud ano

...elektrikář navrhne rozvaděče, já si nakoupím jističe chrániče atd. Alektrikář přijde zapojí rozvaděče, společně s ním zapojím zásuvky a vypínače atd. Pak přijde revizák a vše proměří a dá razítko?

A toto už prostě ne.
A protože se tu chvástáte se svými znalostmi, měl byste vědět proč "NE".
Bude to jeden z důvodů, proč se pak mažou vaše příspěvky a já budu iniciátorem další vaší regulace.

A ještě bych měl k vašemu vyjadřování jednu malou poznámku...chv ástáte se tu studiem na VŠ a neumíte bezchybně poskládat pár vět se sdělením, které chcete předat dál. Už toto něco málo vypovídá o vaší důslednosti, která asi nebude uplně tak TOP jak zde píšete.

Projekce vyhrazených el. zařízení v objektech tř. A + B
Bytová a občanská výstavba, průmysl, zdravotnictví
Návrhy a výpočty umělého osvětlení
Návrhy ochrany před bleskem a přepětím
Revizní technik E2A, E2B
http://www.severocech.cz/ mob. 721 141 602
email: horac@podborany.cz
Miroslav Minařík
"Nejvyšším úkolem není teoretické poznání, nýbrž praktické umění žít!" Sokrates
*

Odborná publicistika v instalační elektrotechnice.

« Odpověď #4 kdy: Dnes v 10:23 »

To je zase vlákno. Stále to stejné dokola. 26 roků se tu něco vysvětluje a marně. Kolik práce to už stálo vysvětlit všechny suvislosti.

A nakonec zase přijde další téma jako by to už vysvětleno nebylo. To je marné. Klíčem k pochopení je znalost významu slova "odpovědnost". Kolem toho se točí úplně všechno.

Nechat si udělt elektroinstala ci od odborné firmy, která ji "sfušuje"  ...
Je docela odvaha napsat na fóru, která má svá pravidla, moderátory, čističe, že odborná firma něco zfušovala. Pokud to zfušovala, nebyla to odborná firma. Kdo ji označil za odbornou? Ona sama? Nebo to byl něčí předpoklad? Kde jsou podklady k ověření? Nebo stačí jen aby anonym někoho označil za fušera a je to argument k porušení všeho ostatního?

Bez nadsázky mohu napsat, že se tu (hlavní diskutující) známe osobně. Zde to neopravuje ai, automat, robot. Zde to moderují ti, které označujete za fušery. Všichni zde vynakládají velké úsilí k pochopení všech technických předpisů a možných nebezpečí.

A co se stane, když přijde pacient ke své obvodní a úvodem ji řekne, že je "blbá kráva" ale, že potřebuje uzdravit. On na to má přece nárok. Platí pojistné a ona přece složila Hippokratovu přísahu. A on ví, protože dělal zdravotníka a taky četl "něco, někde" na internetu. A nemluvě o tom, že kdyby náhodou mluvila jiným slovanským přízvukem ....

Jsme tu parta, která se čtvrtstoletí snaží pomáhat. Pokud osoba neznalá elektrotechnic kých předpisů potřebuje poradit, pak se jí v bezpečné úsečce odpovědi dostává. Pokud tazatel nezná ani základní pravidla odpovědnosti za své činy, pak tu vzniká rozpor.

Pokud zde všichni aktéři a provozovatelé platformy dělají čtvrtstoletí něco špatně nebo nedostatečně, pak zvolte jiné fórum. Myslím, že jich je hodně.

Ale máte štěstí, že tady asi nad Vámi drží někdo ochrannou ruku.
Že by zde držel nad někým ochrannou ruku jsem ještě neslyšel. Je tu několik na sobě nezávislých moderátorů.

Elektrika NENÍ časopis!
Milan Hudec
*

« Odpověď #5 kdy: Dnes v 12:27 »

Díval bych se na to statisticky a namísto "odpovědnost" uvedl "aktivace odpovědnosti po mimořádné události".
Jan Palička
*

« Odpověď #6 kdy: Dnes v 13:57 »

Myslíte, že je lepší si to nechat udělt od nějakých cizokrajanskýc h spoluobčanů, kteří neumí česky nebo různých brigádníků a o elektřině ví jen to že kope? Jen proto abych se zaštítil razítkem nějaké firmy která tyto občany zaměstnává?
..........
Můžete mě prosím odpovědět, zda tyto firmy to udělají kvalitněji? Já tomu nevěřím!! A o ceně vůběc nehovořím. Stačí se podívat na inzeráty na prodej nového elektromateriá lu a na ceny v obchodech. A teď do mě!!
Existuje takový starý vtip, kdy přijde pán k automechanikov i, že auto nejede, už vyzkoušel všechno možné a nic. Mechanik otevře kapotu, prohlédne motor, vytáhne z kapsy šroubek, zamontuje ho a motor se rozběhne jako nový. 50 dolarů. Jak 50 dolarů, šroubek stojí dolar a pracoval jste na tom sotva pět minut? 50 dolarů, šroubek dolar a 49 za znalost jaký tam patřil a kam.....

To je právě ten "nepatrný" rozdíl mezi kutilem a profesionálem. Smontovat dva dráty k sobě jistě není těžká práce a možná právě proto jsou elektromontážn í práce v oblibě - nevím o tom, že by si někdo doma vyráběl výtah nebo rozvod plynu, zásuvek připojených telefonní dvojlinkou jsem v nájemních bytech už pár viděl. Nejen těch

Takže moje odpověď na otázku v titulku je (u elektromontážn ích prací) NIJAK

Je docela odvaha napsat na fóru, která má svá pravidla, moderátory, čističe, že odborná firma něco zfušovala. Pokud to zfušovala, nebyla to odborná firma. Kdo ji označil za odbornou?
......
Pokud zde všichni aktéři a provozovatelé platformy dělají čtvrtstoletí něco špatně nebo nedostatečně, pak zvolte jiné fórum. Myslím, že jich je hodně.
Tady bohužel s pánem nutno souhlasit, odborná firma není vždy zárukou odbornosti a investor, který se v oboru nevyzná, to má občas těžké. Koneckonců i zde se pravidelně objevují příspěvky zoufalých investorů, kteří zadali, obdrželi, zaplatili, pak je dostihla realita a sháněli pomoc.

Ne není to urážka lidí na tomto fóru,  běžný "BFU" většinou shání řemeslníky ne podle odbornosti, ale podle nabídky nízké, ba nejnižší ceny, takže se potkává s úplně jinou skupinou lidí, než kteří píší sem.....
Miroslav Minařík
"Nejvyšším úkolem není teoretické poznání, nýbrž praktické umění žít!" Sokrates
*

Odborná publicistika v instalační elektrotechnice.

« Odpověď #7 kdy: Dnes v 14:54 »

Tady bohužel s pánem nutno souhlasit, odborná firma není vždy zárukou odbornosti a investor, který se v oboru nevyzná, to má občas těžké. Koneckonců i zde se pravidelně objevují příspěvky zoufalých investorů, kteří zadali, obdrželi, zaplatili, pak je dostihla realita a sháněli pomoc.

Ne není to urážka lidí na tomto fóru,  běžný "BFU" většinou shání řemeslníky ne podle odbornosti, ale podle nabídky nízké, ba nejnižší ceny, takže se potkává s úplně jinou skupinou lidí, než kteří píší sem.....
Toto přece nerozporuji. Pokud bych měl psát vlastní příběhy o řemeslnících jiných oborů, tak (obzvlášť toto léto) jsem totálně vytížený. My zde píšeme o nějaké dokumentaci, normativním doporučení, přirozené znalosti oboru, rozhledu vývoje ...? To je pro jiné obory často "řeč neznámého kmene".

Pokud potřebuji infrastrukturu rodinného domu kompatibilní se systémovou elektroinstala cí, pak "odborníci" na příbuzná řemesla znají pouze hesla "chytrá, inteligentní a koupím to na Alze". A to, že reálná skutečnost se v těchto výrazech neskrývá, nemají ani ponětí.

Přes to, si nebudu natahovat plynové, vodovodní potrubí, nebudu zafukovat izolaci, bourat a osazovat dveře ... sám. A že bych argumentů měl!

Pokud jsem psal o odpovědnosti,  to je slovo, které je neviditelné. Tak to je to, co často chybí.

Díval bych se na to statisticky a namísto "odpovědnost" uvedl "aktivace odpovědnosti po mimořádné události".

Ano, ale představivost u lidí bez vědomí osoby znalé problematiky je spíš revoluční než kritická.

Budu parafrázovat Honzu Hájka
"Nic proti ESE nemám, když dodrží Kirchhoffův zákon ... ale pak je ve finále dražší než Franklinův ...,  tím chci říct, že ať si každý doma zbastlí co chce, pokud ovšem nechce aby za to ručil někdo jiný. Stále totiž existuje představa, že existují "bílé koně" jako v devadesátkách, že si to doma zapojím a někdo na to dá razítko nebo to zdarma zkontroluje.

Elektrotechnic i nejsou ...
... a nebudou. Ti, o který se zde bavíme. Je jich méně a vytížení tak, že i já na svého čekám měsíce. A má to být ten argument, že to nechám zbastlit zedníkem nebo někým z IT? Opravdu?

Je to šedá zóna
na kterou jednoznačný recept neexistuje. Ale tento portál vznikl (1998) "o elektrotechnic ích a pro ně" ne o jejich klientech a jak ojebat normativní doporučení. A to je celý problém jako dejavuee ...

Elektrika NENÍ časopis!
Jan Bocek
*

« Odpověď #8 kdy: Dnes v 15:43 »

Jak "bastlit" bezpečně a odpovědně.

Q: co to je bastlíř a něco zbastlit?

Nakoukneme do slovníku a najdeme:

Bastlíř je osoba, která se věnuje kutilství, tedy technickému tvoření a opravám, často amatérským způsobem. Výraz pochází z německého slova "basteln",   což znamená kutit. Bastlíři jsou technicky zdatní a rádi se zabývají různými projekty, ať už jde o opravy elektroniky, stavbu modelů nebo jiné kutilské aktivity.

Ale zůstaneme u "elektriky".
"Zbastlená" elektrika nemá certifikaci. A v tom je ten problém odpovědnosti i bezpečnosti.
Certifikát není jen ten kus papíru, nějaký protokol a dokonce i dokumentace o shodě, ale v  certifikaci je ukryto těch "49 dolarů" za zkušeností a řemeslné umění.

V mládistvé nezkušenosti jsem někdy přistoupil na podobně popisovaný způsob instalace, kde majitel vše vysekal a natahal svoje kabely, zasadroval krabice a chtěl "jen zapojit rozvaděč".
Jenže 80% elektriky jsme museli předělávat, do rozvaděče použit své přístroje a ve finale vyšla cena vyšší, než kdybychom to dělali od počátku sami.

Tato zkušenost mne poučila a již nikdy jsem na podobné manýry nepřistoupil. Dokonce ani revize instalaci pro cizí, neprověřenou firmu jsem odmítal provádět. Podle pravidla, že problémy je nutné řešit a ne je generovat.

Trochu z praxe.
Dovedu si představit elektrikáře, kterého jste ukecál na "jen zapojení rozvaděče". Jak mu budete do jeho práce neustále kecat. Než se v tom vůbec vyzná. Pochybují, že máte všechny kabely oštítkované a správně pospojované. Že máte připravené schéma vnějších spojů, jednopoĺové schéma zapojení celé elektroinstala ce, že máte projekt napojení na distribuční síť včetně měření. Jak máte zabezpečenou instalaci proti přepětí a atmosferickou ochranu....a spousta dalších otázek. Vycházím ze 60 leté praxe, kde je velký rozdíl v elektrice Rd v roce 1960 a v roce  2025.  

Provádět elektriku nového RD systémem "homo domo" svépomocně, pokud nemáte oprávnění k této činnosti a hlavně mnohaletou praxi, tak je nezodpovědnost a hazard.

A vybrat firmu, kde máte zaruku bezpečnosti, odpovědnosti a certofikace?
Za prvé jsou reference a za druhé existuje něco jako smlouva o dílo.
A ve smlouvě je uvedeno, jakým způsobem a za jakých podmínek bude dílo předáno a jakým způsobem bude zaručená záruka.

Pavel Horský vám napsal NE, zde cesta nevede.
Plně souhlasím a jako elektrikář i jako revizní technik by vás poslal "po hnědé stezce".

specializace: průmyslová instalace, kontrola strojů
                   revize elektrického zařízení E1B
telefon:        777 273 732
email:           jan.bocek@safeb.cz
M S

« Odpověď #9 kdy: Dnes v 15:56 »

Přes to, si nebudu natahovat plynové, vodovodní potrubí, nebudu zafukovat izolaci, bourat a osazovat dveře ... sám. A že bych argumentů měl!

Myslim, ze tento nazor je to, co sposobuje podobne temy. Ja osobne si napriklad na stavbe budem robit mnohe veci sam, kedze som sa uz stretol s takym diletantizmom, ze to az pekne nie je. Osobne som programator, pohybujem sa v priemysle, elektircke vzdelanie som musel riesit formou  doplnkoveho studia a to studium stalo za vsetky drobne, hlavne ked prednasajuci popisoval ako funguje rozdelenie prudu ak sa niekto chyti fazy a ako funguje jadrova elektraren, obe chybne.

Kolega prave stavia. Povedal, ze prave dokopali zaklady. Pytam sa - mas projekt na ochranu proti blesku? Aky zemnic sa pouziva, ake budu vyvody z betonu a ako budu osetrene? Plesk, z projektu placem a vyvody klasicke FeZn zapatlane tmeliacim hnusom. Hovorim mu bez kupit nerez a daj na vyvody tu. Nerez nikto v okoli nedrzi a za par hodin sa mal liat beton. Nasiel aspon FeZn v PVC a jeho stavbar nadaval ze co s tym ma robit, takto to robi uz X rokov a vzdy bolo dobre. Bla bla. Dosiel jeho kolega a hovori ze kde je problem, ze ked to odhnije tak to sa stava v zemi pri betone a ze to vydrzi 30 rokov minimalne. To som uz nevydrzal a pytam sa ho, ci si mysli ze po 30 rokoch dom zapalime a postavi sa novy.

Vodar to iste. Vzdelany, vrelo odporucany okolim. Nie nie, heat recovery z krbu sa neda spravit, lebo tam je vysoka teplota a to nemoze ist do podlahovky. Ze by tam musela byt 2000l vyrovnavacia nadrz. O trojcestnom ventile zjavne nikto este nepocul.

O "profesionalnyc h elektro firmach" pomlcim, staci sa pozriet na nadpolovicnu vacsinu instalacii FVE.

IT "profesional" poradi kupit pracovnu stanicu s novym WD 5400rpm 2TB diskom.

Drzim si malu databazu odbornikov v jednotlivych oboroch, ale je fakt velmi mala. A ano, brzdy na aute a aj plnu generalku motora som robil sam.

V elektro oblasti sa obcas stretavam s postupom, kedy si zakaznik nataha a oznaci kable, ale necha konce volne. Elektrikar zapaja zasuvky, svetla, osadi rozvadzac do steny a vybavi ho vnutornostami. Myslim, ze to je uplne v poriadku.

Ak by som bol revizakom, tiez by som sa nepodpisoval pod nieco, kedy laik zapojil 80% instalacie a ja mam zapojit zvysok a povedat ze je to OK. Ak/ked sa stane pruser, pojde to za mnou a to nepotrebujem.

Uplny zaklad je mat v zmluve nepriestrelny zoznam toho, co musi firma splnit/dodat/v akej kvalite. A to snad pre kazdu blbost.
Jiří_Hrubý
Neverifikovaný uživatel @7

« Odpověď #10 kdy: Dnes v 18:28 »

Chápu myšlenkové pochody obou skupin.
Jak skutečných elektrotechnik ů, tak svépomocných bastlířů.
Viděl jsem práci tzv. profi firem, s referencemi a VRZ k zbliti, stejně tak samodělně realizovanou instalaci, která vypadala jak z učebnice.
Viděl jsem rozpočty, kde strojek stál trojnásobek ceny v Bauhausu, kde dotyčný živnostník nakupuje.
Sám bojuju s instalatérem, jeden práci rozdělal, pak šel dělat za kopečky na jatka za eura, další to odmítl dodělat, protože materiál je nakoupený a on s takovým prý dělat nebude, další nedělá odpady, protože je to špinavá práce a ten co by do toho šel hned, odmítl dělat podle projektu s tím, že samotiž je zastaralá a on dělá jen moderní instalace.
Takže se do toho po víkendech pustím sám, protože mi nic nezbývá.
A do takové situace se snadno dostane spousta lidí. Živnostníci jsou zaseklý na developerský výstavbě, nechat to dělat lehkoživku bez papíru je akorát dražší a víc odfláknutý, než si to udělat sám.
Nejvíc mě dojímají paka, co se vysmívají, jak za bolševika byly pořadníky na televizi, auto a vůbec všechno. Teď máme plný krámy televizí, skladem mraky aut, ale prázdný učiliště a blb, co by se dřív nevyučil na zedníka, si dělá druhou fildu.
A stejně jako dřív si lidi dělali sekačky, svářečky, cirkulárky, protože nebyly, dělají si dnes instalace a staví chalupy.
Lopaty z východu nedostatek řemeslníků taky neřeší, ti nejschopnější jdou dál na západ a z těch, co jsou tady, je stejné procento kvalitních řemeslníků, jako mezi našincem.
Gaussova křivka je neúprosná.
Na druhou stranu je fakt, že provozovatel odborného fóra nemůže bezostyšně přecházet některé prezentace kutilů. Že tu jsou a budou je fakt, jen není úplně dobrý prezentovat úplně všechny jejich nápady. Některé prostě patří na fejs a ne sem.
Jan Franěk
Český elektrikář - živnostník
*

váš elektrikář a revizní technik

« Odpověď #11 kdy: Dnes v 18:46 »

Většinou (neříkám že vždy) za špatnou prací "odborné firmy" je to, že se tak pouze tváří. ZA problémy často je stavební firma která má šikovné kluky, kteří "zvládnou" natahat i elektriku a pak jim to "kamarád" RT podepíše. Vždyť na tom nic není a že nejsou elektrikáři jim nevadí, protože už to tahali a prošlo jim to. Pak příjde "cizí" RT a začne sepisovat problém za problémem. Ano, zpravidla se jedná o práci bez projektu a  zároveň firmu která to nabídla nejlevněji. A ano, začíná to problémem který se realizační firmě nedaří odstranit, nebo poté co nereagují na zoufalé volání investorů.
Tyto investory považuji spíš za spoluviníky, než poškozené.
CHápu snahu investorů ušetřit, ale porušení - návrh- projekt- realizační firma - revize nezávislým RT - zpravidla přinese dříve nebo později mnoho problémů. TO že to někomu prošlo, není důležité,  jen výmluva spořílků na nesprávném místě. Jo, také si umím vyměnit brzdové destičky nebo olej v autě sám, přesto jsem to už víc jak 20let sám nedělal. Proč asi?

Nesouhlasím. Odpovědnost má provozovatel vždy a nic se neaktivuje.  Jen to někomu prochází déle a někdo za to "zaplatí" celkem rychle. Podobné výkřiky bohužel jen utvrzují laiky v tom, že právě jim to určitě projde. Jo, mnohým to projde, ale je to jako jízda na černo MHD. 5x vám to projde a pak zaplatíte pokutu která je větší než zdánlivá úspora. Jo, někoho nechytí celé roky a pak se považuje za hrdinu jak okradl dopravce a ještě se tím často veřejně chlubí. Osobně mi jsou podobní lidé spíš odporní.

Pokud chce laik ušetřit, je většinou možné se domluvit s realizační firmou na nějaké spolupráci .
Osobně mi jsou podobní laici u zadele. NEchce se mi jim mnoho radit, protože moje draze získané zkušenosti po mě chce někdo získat zadarmo. Proto po telefonu dám občas jen obecnou radu. Na ty odbornější si mne musí zjednat a zaplatit za ně dohodnutou cenu. Pokud je někdo ochotný k práci zadarmo, má k tomu mnoho možností. ALe mě se to neoplatilo ani u (dnes už bývalých) kamarádů. Často jsem byl po zásluze potrestán. Když už nesu odpovědnost (odborná rada) tak si ji nechám i zaplatit. Kdo chápe rád zaplatí, ostatní si mou radu prostě nezaslouží a vlastně o sebe vzájemně nestojíme. To je taky v pořádku. Právo volby máme všichni. Jak zákazníci, tak řemeslníci.

Kamerové a bezpečnostní systémy, od návrhu po realizaci.
Systémové a MaR instalace, od návrhu po realizaci.
Revize el. a hromosvodů do 1000V
Topné kabely k vytápění i ochraně majetku.

www.fraja.cz ,  revize@fraja.cz ,  tel: 728171585
Milan Hudec
*

« Odpověď #12 kdy: Dnes v 18:46 »

Základní otázkou je proč lidi upřednostňují svépomoc:
1.finanční důvody (sem spadá i termín provedení)
2.mají to coby koníčka
3.nevěří v kvalitu provedení
4.kombinace bodů výše
Taknějak jsem přesvědčen, že to fungovalo/funguje a fungovat bude dále.
Zajímavý by byl graf počtu takto provedených instalací v čase/mimořádných událostí, samozřejmě se netýká pouze elektra, ale i dalších oborů.
Dále pokud se oprostíme od katastrofickýc h myšlenek je to pro profíky vlastně perfektní stav (výdělek na nápravě typ.nedostateč ného počtu vodičů a pod. je vždy větší nežli na hloupém byť správném instalováni)
Z hlediska státu se také nejedná o nějaké nutně řiditelné riziko a pojišťovny si přijdou také na své.
V podstatě vyvážený systém.
Jan Franěk
Český elektrikář - živnostník
*

váš elektrikář a revizní technik

« Odpověď #13 kdy: Dnes v 18:55 »

Jsem za to (jako mnozí další kolegové)  že na odborném fóru se řeší témata odborná, ne bastlířská. Bastlíři mají dost svých vlastních diskusních skupin, kde na odborníky často nadávají, protože trvají na normách, projektech, revizi a "kazí" investorům jejich představy o levné a "funkční instalaci". Jejich cesta a volba.

NApříklad instalace FVE jsou toho zářným příkladem. To co tam některé rádoby odborné firmy předvádí, je tak špatné že se divým že prozatím vyhořelo tak málo objektů. Nicméně mnohem více objektů řeší to, že jim to řádně nefunguje a mnohem pomaleji si to na sebe vydělává. Vím o mnoha domech, kde se investice zaplatí (tedy nezaplatí) daleko za rozumnou hranicí či životností FVE. Rozdíl byl třeba jen 20 tisíc oproti dobré firmě, ale vyhrála cena nad referencemi. Překvapení investorů když žádná firma nechce servisovat jejich FVE poté když jejich původní realizační firma už neexistuje, nebo nereaguje na telefony.

Vznikají první firmy které se na tyto nešťastníky zaměřují, protože ví že najednou není problém zaplatit takovou částku za hodinu práce, o které se jiným firmám může jen zdát. Jo, nikdy dost času a peněz to udělat pořádně, ale vždy se najde dost času peněz to předělat.

Jo, vždy bude dost bastlířů kteří se snaží ušetřit. Ale zdejší fórum má jiné zaměření a osobně doufám že to tak i zůstane. Neznamená to že nad tím zavřeme oči, ale prostě je to mimo moje zaměření a myslím že i většiny zdejších kolegů.

Kamerové a bezpečnostní systémy, od návrhu po realizaci.
Systémové a MaR instalace, od návrhu po realizaci.
Revize el. a hromosvodů do 1000V
Topné kabely k vytápění i ochraně majetku.

www.fraja.cz ,  revize@fraja.cz ,  tel: 728171585
Stran: [1] Nahoru Poslední příspěvky Tisk 
« předchozí další »
SLEDUJTE PODOBNÁ TÉMATA ZDE!

Příbuzné diskuse a články z Elektrika.cz

Mohu provést rozvody v novostavbě RD svépomocí?
 Funguje prirodzeny vyber aj u "bastlirov"?
 Jaké máte zkušeností z podobných domácích kombinací chytrých instalací?
 Jaké je správné pořadí v zapojení podružného rozvadeče?
 Jak zapojím svítidlo jako laik?
 Jak zprovoznit zbastlenou elektroinstalaci ?
 Dělají elektrikáři i stavební práce (sekání drážek a děr pro krabice)?
 Najde se vstřícný revizní technik z Brna pro kutila, který nechce elektrikáře?
 Jaký stykač použít pro sbastlení ovládání hoblovky a jak to všechno propojit?
 Jsou pro troubu lepší nové jističe, nebo nový samostatný obvod?
 Jak namapovat elektricke vyvody na kuchynske spotrebice?
 Jak ohodnotit autora smotaných vodičů v podomítkové krabici?
 Mohu si podle projektu natahat provést instalaci sám i když nemám oprávnění?
 Jak se zapojují zásuvky nejlépe?
 Je TN-C-S sustava s chranicmi a prepatovkou zostavena takto spravne?
 Jak připojit zemnící drát v rozvaděči v bytě?
 Jaký zvolit jistič, kabel a maximalní zátěž na spotřebičích?
 ******* Rozdělení vodičů v bytové rozvodnici při současných sítích TNC i TNC-S ?
 Jaký kabel použít na připojení druhého rozvaděče v bytě?
 Víte, jak to dopadne, když někdo vyrobí pohyblivý přívod s dvěma samci?
 Je mozne ziskat revize elektroinstalace po castecne rekonstrukci bytu?
 Proč nepochopitelně jeden ze spotřebičů vypne bez vybavení jističe?
 Jak zapojit ventilátor zároveň na relé, termostat a regulátor otáček?
 Mohu v domě se starým dvojvodičovým zapojením přidat jeden obvod třívodičový?
 Který odkaz na ČSN použít pokud realizace elektroinstalace není podle projektu?
 Co se u nás peče k AMPERu 2016?
 Jak laicky nebezpečně na výměnu zásuvky?
 VK#1 Nenechte vrtat do zdi úplně každého
 Jak zapojit světelné obvody v krabici když tomu nerozumím?
 Je možná instalace proudového chrániče pro jednotlivé fáze?
 Proč se dnes musí tahat k zásuvkám tolik zbytečných vodičů navíc?
 Vyhláška 50 ještě nic nevypovídá o znalostech!
 Jak zapojit více zásuvek a nepřerušit ochranný vodič?
 Mohou být porcelánky, když jsou akumulačky?
 Lze použít proudový chránič 300mA místo hlavního jističe v rozvaděči RD?
 Co říkají odborníci na tento návod na výrobu prodlužky?
 Revizi resit nemusim, znamy mi ji obstara, jen chci, aby to fungovalo ...
 Jak byste v dnešní době definovali pojem melouch?
 Opravdu si může obecný supermarket dovolit ignorovat legislativu, SUIP nebo ČOI?
 Je LEGÁLNÍ ukončit 230V kabely rozvaděče na nějakých fazovych terminálech?
 Mohu v instalační krabici, pro více prostoru, odstranit její dno?
 Lze ušetřit peníze při výměně hliníkové elektroinstalace v domě 4+1?
 Proc po instalaci elektrokotle firmou vypadava nesouvisejici proudovy chranic?
 Jak provést přechod z průřezu 2,5 na 1,5mm?
 Jak uzemnit rozvaděč pro fotovoltaiku?
 Rychlá sousedská porada nad fotovoltaikou a hromosvodem
 Má smysl si absolvovat získání oprávnění elektrotechnik pro domácí opravy?

Příbuzné diskuse a články z Kutil.elektrika.cz

Ako spravit poriadok vo "sfusovanom" rozvode?
 Funguje prirodzeny vyber aj u "bastlirov"?
 Jak zapojit zásuvku se světly?
 Jaký je přípustný počet vodičů v husím krku ?
 POLICIE: Neoprávněný zásah do elektroinstalace
 Jaké je správné zapojení vypínače ve světelném obvodě?
 Je vhodné následující zapojení rozvaděče (PL) pro rodinný domek?
 Jaké je správné pořadí v zapojení podružného rozvadeče?
 Jak zprovoznit zbastlenou elektroinstalaci ?
 Dělají elektrikáři i stavební práce (sekání drážek a děr pro krabice)?
 Najde se vstřícný revizní technik z Brna pro kutila, který nechce elektrikáře?
 Mohu si podle projektu natahat provést instalaci sám i když nemám oprávnění?
 Jak zapojit jednoduchý rozvaděč?
 Jak se zapojují zásuvky nejlépe?
 Jaký zvolit jistič, kabel a maximalní zátěž na spotřebičích?
 ******* Rozdělení vodičů v bytové rozvodnici při současných sítích TNC i TNC-S ?
 Mohu v domě se starým dvojvodičovým zapojením přidat jeden obvod třívodičový?
 Který odkaz na ČSN použít pokud realizace elektroinstalace není podle projektu?
 Jak laicky nebezpečně na výměnu zásuvky?
 Jak zapojit světelné obvody v krabici když tomu nerozumím?
 Je možná instalace proudového chrániče pro jednotlivé fáze?
 Jak rozdělit třífázový proud a napětí?
 Jak nainstalovat LED pásku do skříně se spínačem?
 Proč se dnes musí tahat k zásuvkám tolik zbytečných vodičů navíc?
 Jaký zvolit proudový chránič pro chatu?
 Kam zapojit ochranný vodič na N svorkovnici za proudovým chráničem?
 Je toto zapojení obvodu s proudovým chráničem správné?
 Mohu dát tři jednofázové jističe 25A na třífázový jistič 3x16A?
 Lze přepojit tlustší kabel na tenčí?
 Vyhláška 50 ještě nic nevypovídá o znalostech!
 Jak zapojit stropní světlo?
 Jak zapojit více zásuvek a nepřerušit ochranný vodič?
 Lze k CYKY-B 4x10 vést dodatečný N vodič ?
 Mohou být porcelánky, když jsou akumulačky?
 Môžem za elektromerový rozvádzač nainštalovať bytový rozvádzač?
 Lze použít proudový chránič 300mA místo hlavního jističe v rozvaděči RD?
 Co říkají odborníci na tento návod na výrobu prodlužky?
 Kdo nese odpovědnost za finální zapojení elektroinstalace?
 Mohu si jako laik postavit vlastni nejistenou zasuvkovou rozvodnici?
 Není lampička s kovovým tělem s přívodem bez ochranného vodiče nebezpečná?
 Jaký adaptér nebo řešení zvolit pro propojení ochranného vodiče?
 Mohu dodatečně černým vodičem propojit fázi s pracovním?
 Jaký zvolit vnitřní elektroměrný rozvaděč na zeď místo staré desky?
 Kdo mi odstraní potíže s výměnou termostatu?
 Opravdu si může obecný supermarket dovolit ignorovat legislativu, SUIP nebo ČOI?
 Jak zprovoznit elektrický předřadník a LED trubici?
 Lze ušetřit peníze při výměně hliníkové elektroinstalace v domě 4+1?
 Proc po instalaci elektrokotle firmou vypadava nesouvisejici proudovy chranic?
 Mohu odjistit jedním jističem celý výstupní modul PLC, tedy 8 svítidel?
 Je vhodné použít wago svorky pro prodloužení kabelů k zásuvce na 230V?
 Lze modul Shelly 1PM k vypínači i jako bezdrátový vypínač?
 Proč někdy proud kabelem proudí a někdy ne?
 Jak instalovat nové jističe do stavebního výklenku původního rozvaděče?
 Jaké je správné zapojení odporové svářečky?
 Kde by mohl být v panelákovém bytě věneček?
 Je vodič PEN, společný pro více obvodů nebezpečný problém?
 Jak zapojit oddělovací trafo na 400V?
 Odpovídá uvažovaná instalace hromosvodu legislativě?
 Jak opravit zapojení v rozvaděči?
 Jak ovladat bojler pres Shelly EM nezavisle na HDO?
 Je možná revize po přepojení zásuvek svépomocí?
 Lze takto udělat nový rozvod z TN-C?
 Natáhl jsem cyky kabely v betonu a pod lepenkou bez chráničky. Je to špatně?
 Co může být příčinou 0V na výstupu jističe v sepnutém stavu?
 Jaký triak zvolit jako náhradu?
 Aký materiál a postup je vhodný na predprípravu dodatočnej montáže bleskozvodu?
 Jak použít stejnosmerné napěti jako spínač střídavého napětí?
 Jak zapojit podružný rozvaděč pro kuchyň z obvodu pro tepelnou spirálu?
 Jak v koupelně přípojit ventilátor a LED osvětlení přes toroidní trafo?
 Jak správně nasmyčkovat zásuvku a vypínač?
 Co vše si majitel může provést sám bez elektrikáře?
 Jak si svépomocí provést rekonstrukci staré elektroinstalace?
 Bude mít revizní technik problém se zásuvkami připojenými lanky?

Aktuální slova (1)

Aktuální slova KUTIL (1)

Poháněno MySQL Poháněno PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006, Simple Machines Validní XHTML 1.0! Validní CSS!
+420 910 100 100
Stránka vytvořena za 0.326 sekund, 24 dotazů.