Pokud by kutilové (a že jich je) dělali instalace tak nebezpečně, tak se to musí projevit v mimořádném počtu průšvihů, což nepozoruji a je to pro společnost jen dobře.
On se ten průšvih většinou hned neprojeví a dokonce se nemusí nikdy projevit. A tam je zakopaný pes. Světlo svítí, televize a lednice funguje, mohu si nabít telefon...
Před časem jsem byl přizván k revizi bytové jednotky. Nebudu vyjmenovávat všechny chyby. Dám k dobru jen jednu, tu nejzásadnější.
Místo jističe napájecího vedení el. varné desky byl v rozvaděči nainstalován hlavní vypínač. Kabel CYKY-J5x2,5mm2, jištění před elměrem 3x25A/B. Napájecí kabel bytového rozvaděč CYKY-J4x4mm2. Celou elektroinstala
ci spáchal zedník v rámci své činnosti s tím, že to tak dělá léta a všichni jsou spokojení. No aby ne, když vše v běžném stavu funguje...a ani si za to nevzal moc peněz.
Vysekat drážku, zasádrovat krabici, uložit kabel do drážky a přichytit ho sádrou...to umí s mírnou nadsázkou i cvičená opice.
O tom ovšem ale provedení elektroinstala
ce není.
Vše by mělo být prováděno ruku v ruce s bezpečností a ta většinou v laické tvorbě není a nebo tam chybí zásadní prvky (přizemnění bodu rozdělení, správné průřezy vodičů v závislosti na délce a uložení kabeláže, správná instalace el. předmětů a zařízení do a na hořlavé podklady, volba jističe....) Ano, je toho opravdu hodně.
A s tímto mají nemalé problémy i ti, kteří se na své budoucí povolání denně připravovali ve školách. Pak nevěřím, že si to kdejaký kutil vše osvojí během několika dnů četbou internetu a všemožných příruček.
Stačí se podívat na pablba nejhrubšího zrna Pepu L., který předvádí své kutilství v TV a blbne tak hlavu tisícům lidí, kteří ho bezhlavě hltají a obdivují. Já se divím, že ho ještě nikdo nezažaloval za obecné ohrožení.
A když pak někdo prohlásí, že si raději udělá vše sám a lépe, než odborník, kecá.
Tedy, on si myslí, že tomu tak je, ale není to v 95% pravda.
Odborník ví, jak má od samého začátku postupovat a jak má pak dílo předat k jeho užívání.
A neptejte se tu, jak že poznáte odborníka. Toho si ve vyhledávači na Elektrika.cz najdete tolik, že to za 1/2 roku nepřečtete.
PS: a to se mi od jedné bodré hospodyně dostalo dotazu, proč nemůže být zásuvka ve dvojrámečku s vypínačem osvětlení blíže u dveří...tak jako to má Vojta ze seriálu Ulice ve svém pokojíku. A ten to tam má došparkované ještě otočením zásuvky ochranným kolíkem dolů.
Jooooo kulisáci, to jsou borci.
Já jen doufám, že si pak nedělají doma "elektriku" svépomocí.