Musím mít 2 zkoušky z odborné způsobilosti v ele. pro dva různé zaměstnavatele?

<< < (3/3)

Velisek:
Já si myslím, že je to také příliš přehnané s tím opětovným přezkoušením pro jiného zaměstnavatele . Pokud bych to dělal jako OSVČ, tak by nebyl problém a nikdo by nezjišťoval na co konkrétně bylo přezkoušení zaměřeno. Dělal jsem u obou zaměstnavatelů velmi podobnou možná i stejnou činnost a to oprava el strojů. Vyhledávání závad na strojích a výměna vadné elektro součástky. Bohužel jsem musel u smlouvy na dohodu činnost ukončit.  :(. Nemluvím o školení na BOZP pro dané pracoviště.

Petr Pavlíček 1:
Já si nemyslím, že by musel mít elektrikář, který vykonává činnost jako zaměstnanec pro dva různé zaměstnavatele, nebo má navíc k zaměstnání OSVČ jako vedlejší činnost dva, nebo více dokladů o zkoušce podle NV 194/2022Sb..

Většinou školení provádí externí organizace, která stejně školí obecnou legislativu, předpisy pro obsluhu a práci na el. zařízeních, bezpečnostní normy v elektrotechnic e a první pomoc.

Tato školící organizace si nechá od pověřeného zaměstnance - osoby odpovědné za elektrické zařízení dle par. 8, NV 190/2022Sb. podepsat přílohu č.4 NV 194/2022Sb. o tom, že školené osoby jsou proškoleny z inetrních bepečnostních předpisů a MPBP zaměstavatele.

Potom si myslím, že takový elektrikář pracující pro dva různé zaměstnavatele by mohl mít jeden doklad o zkoušce, ale musí mít dále od obou zaměstnavatelů školení o interních předpisech a MPBPředpisech.

Nebo jak to vidí ostatní?

Jan Bocek:
Citace: Petr Pavlíček 1  01.07.2025, 14:13

Tato školící organizace si nechá od pověřeného zaměstnance - osoby odpovědné za elektrické zařízení dle par. 8, NV 190/2022Sb. podepsat přílohu č.4 NV 194/2022Sb. o tom, že školené osoby jsou proškoleny z inetrních bepečnostních předpisů a MPBP zaměstavatele.

Nebo jak to vidí ostatní?

To je alfa a omega celé záležitosti.
Pokud se OOzaEZ "dohodne" se školicí organizac na dvou osvědčeních, včetně přílohy, proč ne?
V opačném případě musí OOzaEZ prokazatelně provést školení, případně provést  školení ve smyslu NV 194/2022 celé sám.

Jako dlouhodobé OOzaEZ mne udivuje hledání zkratek proti BOZP.
Přece i za staré 50 a ještě starší ČSN 34 3100 platilo, že nového elektrikáře musí zaškolik předák, nebo mistr ( prostě OOzaEZ) a určitý čas pracovat i pod patronací jiného elektrikáře. A provedl se zápis do ZBP se jmenem patrona a délku " práce pod dozorem nebo dohledem". Za tu dobu byl seznámen s organizaci práce, s napěťovými úrovněmi, s elektrickým rozvodem a hlavně s nebezpečnými místy.
To, že v malých firmách, anebo jednomužných údržbach je praxe jiná, tak o tom by mohl napsat každý RT, který proivádí revize EZ v malých provozovnách. Tam obvyklke schází partner a není zřízená ani funkce OOzaEZ. Když se ptáte po RZ a dokumentaci, tak nenajdete odpověď. Pokud se nenajde partner k revizím, tak takové revize dávno odmínám. Vím, že je to obtížné při revizích na příklad kina, školy, kdy MÚ má v majetku mnoho budov ale OOzaEZ velkého majetku neexistuje. Ono sice existuje a je to starosta, který se moc diví a nechce mít s Elektrikou nic společného. A pak se ptám, proč porušuje zákon? A tak každý zaměstnavatel, který zaměstnává elektrikáře bez řadného a platného osvědčení k tého činnosti v jeho firmě, tak porušuje zákon.
Myslm, že ustanovení OOzaEZ má svůj význam.

Jak by jste konali ve funkcí OOzaEZ ?
Co na to technik BOZP ?
Pokud nemá firma ještě OOzaEZ tak určitě má externího technika za BOZP
a ročně provádí audit bezpečnosti práce.
A souřasti takového auditu je kontrola kvalifikace a náležitosti i u externích pracovníků.

Miroslav Minařík:
Citace: Petr Pavlíček 1  01.07.2025, 14:13

Já si nemyslím, že by musel mít elektrikář, který vykonává činnost jako zaměstnanec pro dva různé zaměstnavatele, ...

Samozřejmě se to nabízí jako logické řešení. Ale pokud zaměstnavatel A nezná zaměstnavatele B, tedy nemá potuchy o jaký rozsah přezkoušení šlo, pak by musel slepě přijmout doklad, který není synchronní s jejich útvarem, pak je to špatně.
To, že zaměstnavatel nechá někoho přezkoušet, snímá ze sebe odpovědnost. Pokud se stane PÚ, pak se šetří z čeho byl proškolen a kým.

Ale Jan Bocek to skvěle rozvedl  O0

Jednou jsem byl v SOLID teamu si poslechnout školení (to ještě byla padesátka) a žasl jsem nad zadáním zaměstnavatele! Bylo to přesně namíru několika montážním skupinám..

Myslím, že správnou odpověď odvodíme od skutečnosti, kdo nese odpovědnost! Pokud se shodneme na tom, že zaměstnavatel, pak ten má právo rozhodnout jakým dokladem o přezkoušení zaměstnance ze sebe sejme.
Je už jasnější princip "zakopaného psa? Nebo kočky?".
 (drinks)

Navigace

[0] Index zpráv

[*] Předchozí strana