Lze nahradit pět LED předřadníků jedním napájecím zdrojem v rozvaděči?
Juraj Rojko:
Kupte si jedno svítidlo a zjistěte jak je to se skutečnou potřebou chlazení zdroje. Vzhledem k výkonu to možná nebude tak horké (obrazně i skutečně) a položení na SDK bude stačit i když nad tím bude vata. Jak to tam dostanete a jak vyřešíte parotěs bude možná větší problém. Ale i na přímé připojení kabelu bez zdroje byste potřeboval nějaký prostor. Nebudu psát, že jste si to měl rozmyslet a připravit předem, ale připomenu, že do SDK se dá vyříznout větší otvor a pak to opravit tak, že to nikdo nepozná. Je to piplačka, ale možná byste si tím otevřel cestu i k jiným typům svítidel, např. k zapuštěným bodovkám.
Martin Kurka:
Dobrá finta je keramický květináč položený jako klobouk nad driver. Oddálí paronepropustn ou fólii a izolační vatu od povrchu elektropřístro jů. Dřív se dával i nad podhledová halogenová bodová svítidla a ta pěkně topila.
Karel Malina:
Citace: Martin Kurka 27.06.2025, 10:53
A tady je trochu ouha, pokud bude svítidlo instalované v koupelně v zóně kde smí být jen SELV napětí, pak toto řešení nelze použít.
(poklona) !
Ano, to jedno světlo nad sprcháčem bude v zóně 2 (na stropě ve výšce 2,4 m), pokud chápu správně, musí být SELV. Čerpám ze stránky: https://www.ventilatory.cz/slovnik-bezpecnostni-zony
mohu poprosit o vysvětlení co to znamená, že musí být SELV? Může být na 230 V? Pokud ano, za jakých podmínek. Pokud ne, znamená to, že musím použít svítidlo 12 V? (poklona) .
Citace: Jiří Kantner 27.06.2025, 11:52
(...) je asi správné připomenout, že zdroj bezpečného napětí má být umístěn mimo zóny 0 a 1. Ten krátký kablík od přiloženého zdroje to v některých případech moc neusnadňuje.
(poklona) !
Já myslím, že v případě těch SDK podhledů se to bere tak, že nad SDK deskou je už mimo zóny, tedy "bez omezení". A na to ten krátký kablík asi stačí.
Karel Malina:
Citace: Juraj Rojko 27.06.2025, 15:57
Kupte si jedno svítidlo a zjistěte jak je to se skutečnou potřebou chlazení zdroje. Vzhledem k výkonu to možná nebude tak horké (obrazně i skutečně) a položení na SDK bude stačit i když nad tím bude vata. (...) Nebudu psát, že jste si to měl rozmyslet a připravit předem (...)
(poklona) !
Předřadník ani ledky skutečně moc netopí. Pokud to porovnám se stávajícíma žárovkama GU5,3 na 12 V co mám ve stávající koupelně v podhledu nebo G4 na zrcadle, tak hřejí mnohem méně, na těch G4 dokonce neudržím ruku.
To, že jsem si to měl rozmyslet a připravit předem, tak to je možná pravda, ale taky taková obecná rada po bitvě. Já si myslím, že mě měl hlavně upozornit můj elektrikář, na to jaké jsou možnosti, což neudělal i když v době, kdy tahal kabely, tak podhledy ještě nebyly hotové. Další věcí je, že mě skutečně ani zdaleka nenapadlo, že v dnešní době nebude možné sehnat přisazená svítidla na 12 V a ta, která mají specifikaci IPx4 a vyšší. Věděl jsem, že v podstatě nepůjde realizovat vestavná svítidla do SDK desky, to jsem řešil už před realizací SDK podhledu.
Citace: Martin Kurka 27.06.2025, 16:41
Dobrá finta je keramický květináč položený jako klobouk nad driver. (...)
(poklona) !
Na toto jsem také narazil, dokonce si někdo nechával vyrobit různé plechové kastlíky, nebo se prodávali k tomu vyrobené plastové krabice. Dnes už se ale asi ani nedají sehnat. A proč asi? Asi protože to musí být hrozná práce. Nejenom že musíte vynechat v tom místě izolaci, nebo izolaci stlačit, ale kastlíky pak je třeba oblepit parotěsnou fólií. To už pak vyjde snadněji udělat dvojití rastr s instalační mezerou. Když je parotěsná fólie, obzvláště ta s alu, dobře nalepená na rastru, tak neumožňuje skoro žádný průhyb, protlačení, možná tak 1 cm, víc nic.
Karel Malina:
Popíšu tady obecněji problém který řeším.
Stropní svítidla v koupelně, je jich 5, součástí koupelny je walk-in sprchový kout a i tam je na stropě připravený kabel pro jedno ze svítidel. Vývody kabelů, jejich množství a umístění, jsem připravil na základě inspirace z koupelny z bytu, kde nyní bydlím, jsou tam vestavná v SDK s paticemi GU5,3 na 12 V, na SDK je položeno jedno trafo.
V nové koupelně není možné použít vestavná svítidla a z důvodu sprchového koutu bych preferoval řešení na 12 V (možná je to i nutné ve vztahu k normám?) a s třídou ochrany IPx4 a vyšší. Bohužel jsem zjistil, že jiná svítidla na 12 V, než vestavná pro patici GU5,3 nejsou nikde v nabídce (žádná!).
Dále jsem zjistil, že lze jen stěží sehnat přisazená svítidla IPx4. Stav je často takový, že deklarovaná vysoká třída ochrany, například IP65, je jen uvedená na papíře, protože přívodní kabel a místo, kde se spojuje se svítidlem není nijak zakrytované. Viz například toto svítidlo, kde to je vidět na 4. obrázku, pokud ho rozkliknete, je to 3D-pohled, který se otáčí:
https://www.svet-svitidel.cz/brilagi-led-stropni-prumyslove-svitidlo-sima-led-12w-230v-ip65-bila/
Případně toto IP44, stejně řešený přívodní kabel viz obrázek:
https://www.ledsviti.cz/led-svitidlo-isda-7w-bile-3/
Pak se dělají vestavná svítidla, která splňujou vysokou třídu ochrany, typově, jako to EMOS VIXXO, které jsem tu už odkazoval, nebo toto:
https://www.panluxlounge.cz/stropni-a-nastenna-svitidla/vestavne-prisazene-led-svitidlo-12w-downlight-round-ip66-neutralni-bila/
a ke kterým se dělají rámečky, které z vestavného svítidla udělají přisazené. Problém je ten, že se použitím rámečku stane z vysokého IP66 nízké IP20, patrně proto, že je předřadník umístěn v místnosti a ne v podhledu.
Pak jsou svítidla, která jsou podstatně dražší a jsou určená hlavně do exteriéru jako například:
https://www.danlux.cz/stropni-led-svitidlo-vanduo--8-cm--1xgu10-8w--ip65/
Tam přívodní kabel prochází dovnitř svítidla skrz pružnou těsnící průchodku a až uvnitř se spojuje se svítidlem. Deklarované IP65 je uvěřitelné.
Jelikož preferuji LED a nízký profil svítidla líbí se mi toto svítidlo, na které jsem náhodou narazil v hobbymarketu:
https://www.globo-lighting-cz.cz/stropni_svitidla/5030-lasse-12379-6w-g26094.html
Nemá externí předřadník, svorky se vejdou do prohlubně na horní straně svítidla (ta instalační krabice co je na obrázku tedy není nutná). Bohužel je pouze IP20.
Mohu v koupelně do prostoru, který je vně zóny 3 použít svítidlo 230 V s IP20?
Mohu zlepšit ochranu tím, že svorky zaizoluju izolční páskou nebo smršťovačkou?
Vysvětlíte mi, prosím, jak je pro mě důležitý požadavek na SELV a co to fakticky znamená?
Moc (poklona) !
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana