Jaké je správné pořadí barev u zapojení třífázových zásuvek?

<< < (4/5) > >>

Zdeněk Skalka:
,
 také jsem se setkal s montéry ČEZu, kteří chtějí zapojení šedá - hnědá - černá.
Vysvětlení jsem dostal vcelku logické: šedá je vedle zelenožluté, na místě černé, která se dávala jako L1. ;)
 ... Zdeněk Skalka

Josef Prouza:
Zrovna dneska jsem připojoval LIC pilíř, pro ČEZ a postupoval sem jako vždy celou svou praxi, od nuly první 1. a je jedno jestli je to starší kabel nebo nový u nového je to snazší o to že je šedá. Identifikace žíly první od nuly napravo je praktická věc, staré kabely AYKY měly od nuly napravo černá-hnědá-černá, pak černá-černá-hnědá. A podle starších AYKY zůstalo pořadí. Je to dobrý se toho držet při spojkování. Odpadá fázování.

Jaroslav Kotlán:
   Snad ani nemám na mysli pořadí barev ale kde je připojeno uzemnění a kde nulový vodič u čtyřkolíkové a u pětikolíkové třífázové zásuvky a v jakém směru (po nebo proti směru pohybu hodinových ručiček) mají být zapojeny fáze.
    Za odpověď  (poklona) .
                         Jaroslav Kotlán

Josef Nosek:
Vyšla nová norma ČSN EN 60446 ed.2 (33 0165) březen 2008.
V normě je nová příloha s označením barev vodičů.
L1 - černá
L2 - hnědá
L3 - šedá

Jura Krikl:
Už se to tady probíralo. Každy na to ma jiný nazor. v zasadě je to jedno, protože všechny vodiče maji stejnou duležitost i nebezpečnost. Z dob minulych, tedy v dobach bez šede v kabelech bylo brano jako ostra faze a faze L1 barva hněda, a to zduvodu zapojovaní, třeba přepínaču č.6, protože se nemuselo prozvoňovat, ktery černý je ostry a ktery jen propojovací. U zapojovaní 3f. spotřebiču, jsem viděl hnědou uprostřed (L2) aby to prý bylo symetrické. Osobně držím pořadí Hněda, černá šeda. A nebudu na tom nic měnit. :-D

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana