Jak utestit chranicku s kabelem proti proudeni vzduchu?

(1/2) > >>

PettyPolygraph:

V RD mám malou místnost s IT technikou, ve které jsou zakončeny chráničky (25, 30, 50) vedoucí datové kabely z ostatních místností a z (nevytápěné, ale odvětrávané) půdy.

Z místnosti je v případě potřeby aktivně odvětráváno odpadní teplo do garáže (ventilátor sepne při překročení teploty). "Čerstvý" vzduch je nasáván z technické místnosti skrze ventilační mřížku ve dveřích.

Na občasné odvětrání to je OK, ale problém nastává v případě dlouhodobějšíh o/intenzivního odvětrávání. Ventilátor prakticky "požere" co může i ze sousední technické místnosti, která je docela utěsněná (Hliníkové dveře na zahradu, protipožární do garáže a dveře s padacím prahem do obytné části, což je defakto jediná malá netěsnost). Další zdroj přisávání je právě skrze chráničky z ostatních místností, půdy či garáže.

Jakým způsobem nejlépe utěsnit chráničky, ve kterých již jde kabel(y) a zabránit tak nechtěnému přisávání?

Nechci to ucpat vše, ať si to klidně bere z kanclu (kde přes den větrám),    chodby, zádveří, případně z (suché) půdy, ale rád bych zamezil přístup z ložnice, dětských pokojů, kde to akorát krade kyslík a způsobuje profuk kolem zásuvek, a garáže (riziko nasátí zplodin a podobně).

Nechci do toho patlat silikon nebo foukat montážní pěnu, protože bych to pak z toho nemusel dostat, kdybych jednou potřeboval něco přitáhnout. U chrániček, co jdou ze stropu bych defakto mohl kabel/svazek omotat el.páskou a vzít to i s koncem chráničky (ale zní to jako čuňárna). Chráničky zespod jsou zakončené v podlahové krabici a seříznuté s hranou, takže tam není co "chytit",    takže jedině něco "dovnitř".

Někde jsem četl "medvědí hovno",    ale to mi přijde strašné ulepený. Pak jsem se dočetl o protipožárním tmelu (který by snad měl jít jednodušeji "vytáhnout" než silikon/pěna"?),    ale opět v případně moc velké dávky to skončí někde v útrobách odkud to už nedostanu.

Dále mě napadlo si vzít zbytky chrániček a nařezat je třeba na 5cm kousky. Přichytit to na kousek dřeva "na stojáka",    doprostřed dát příslušný počet kabelů a fouknout do toho trochu montážní pěny a nechat to vyzrát. Klasicky část pěny vyleze ven a tím mi vznikne jakýsi "špunt",    který pak mohu z onoho kousku chráničky vyloupnout, vytáhnout provizorní kabel, zboku naříznout, nasadit na existující kabely a jakoby zatlačit pár cm do chráničky. Nebude to úplně perfektně utěsněné, ale mělo by to stačit na to, aby si to "přisávalo odjinud".

Pozn: Nemám jak tam dostat vzduch zvenku, aniž bych musel složitě tahat viditelnou vzduchotechnik u. Okolo místnosti je ona tech místnost, garáž, obývák. Nad místností je pokoj a koupelna.

M S:
Gumove zatky s oslabenim v strede. Rozrezat do polovice a nastrcit na kable. Ak to chcete vzduchotesne, tak nasledne stred vyplnit protipoziarnou penou.
https://www.irt.cz/sk/kategoria/gumove-zatky/

Jan Palička:
Tohle jsou  dobře fungující ucpávky instalačních "krků"  https://www.kaiser-elektro.de/de_DE/produkte/elektro-installation/unterputz/geraetedosen-geraete-verbindungsdosen/17/dichtstopfen-econ-m20?c=9
Nicméně základní problém je v provozu ventilátoru v podtlaku, což nedělá dobře ani peněžence ani funkčnosti ventilátoru.

PettyPolygraph:
Citace: M S  24.05.2025, 13:59

Gumove zatky s oslabenim v strede. Rozrezat do polovice a nastrcit na kable. Ak to chcete vzduchotesne, tak nasledne stred vyplnit protipoziarnou penou.
https://www.irt.cz/sk/kategoria/gumove-zatky/

Tak tohle je naprostá paráda za pár kaček, díky!

Citace: Jan Palička  24.05.2025, 23:01

Nicméně základní problém je v provozu ventilátoru v podtlaku, což nedělá dobře ani peněžence ani funkčnosti ventilátoru.

Ja vím, žel aktuálně s tím nemám moc co udělat. Uvidím v/po létě a v případě nutnosti asi budu muset řešit nějaké přisávání "odněkud" ... každopádně díky za reakci.

Václav Třetí:
Odněkud musí být možnost přisávání, jinak pouze hlučí ventilátor na prázdno a zařízení neuchladíte. Je třeba vybrat odkud bude přisávání způsobovat nejméně problémů.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana