Jaromír Táborský
Neverifikovaný uživatel @6

|
 |
« kdy: 06.05.2025, 19:18 » |
|
Představte si městskou zástavbu, nájemní dům se čtyřmi podlažími, starý pavlačák.. Budova přes půl století bez hromosvodu. Nyní rozvaha pro fotovoltaiku na střeše jasně říká, že se tu hromosvod objevit musí. Situace pro vedení svodu více, než nešťastná. Když pominu kritickou oblast sběračů barevných kovů, tak míst pro zemniče mnoho není. Vlastně pouze dvě. Nechci za někoho řešit celý projekt, jen mě zamrazilo odhodlání jeden ze dvou svodů (pravděpodobně HVI) má skončit v těsné blízkosti prostupu různých vedení stěnou a sloupku odkud se napojují další přípojky.
Byl bych rád, pokud by se toto téma opravdu týkalo toho umístění zemniče. Možnost přesunu je otázkou peněz a architekta hned po té, co se od někoho jiného dozví, že připojit svod na PEN energetiky není zrovna dobrý nápad. :-)
|
|
|
|
|
|
|
|
Jiří Schwarz

|
 |
« Odpověď #4 kdy: 16.05.2025, 12:55 » |
|
...Viděl jsem už izolované hromosvody spojené do jednoho zemniče což je špatně. Hromosvod má 3 základní části : Jímací soustavu - svody - uzemnění . Kde norma požaduje izolovaný hromosvod musí být izolované logicky všechny jeho části. ....
Nechci se hádat. Ale žil jsem v představě, že se potřebná vzdálenost s počítám mimo jiné podle vzdálenosti od země, kde je vše spojené kvůli vyrovnání potenciálů. Jak tu vzdálenost budu počítat když to spojené nebude?
|
Jako tvrdá Chodská palice nemám rád přísloví o tom, že moudřejší ustoupí. Když moudřejší ustoupí, hlupák si prosadí nesmysl! Příspěvky psané kurzívou berte s velkou rezervou a nadhledem :-)
|
|
|
František Šohajda

RT E2-A
|
 |
« Odpověď #5 kdy: 16.05.2025, 13:23 » |
|
Pokud je blízko vodič uzemění distribuční sítě (tažen v souběhu s vodiči distribuce), většinou hromosvod spojí i s ní! Pak vychází odpor hromosvodu řádu pod 1 ohm. (Myšleno v zemi)
|
RT -EZ - elektroinstala ce domovní, specializace na zdravotnické rozvody... revize ve zdravotnictví ...už 40 let....
|
|
|
Pavel Horský
ČESKÝ ŽIVNOSTNÍK

Podbořany - projekční a revizní činnost E2A, E2B
|
 |
« Odpověď #6 kdy: 16.05.2025, 13:27 » |
|
Viděl jsem už izolované hromosvody spojené do jednoho zemniče což je špatně.
Chápu dobře vaše tvrzení, že izolovaný hromosvod nemohu spojit se zemničem, ze kterého je napojená MET? 
|
Projekce vyhrazených el. zařízení v objektech tř. A + B Bytová a občanská výstavba, průmysl, zdravotnictví Návrhy a výpočty umělého osvětlení Návrhy ochrany před bleskem a přepětím Revizní technik E2A, E2B http://www.severocech.cz/ mob. 721 141 602 email: horac@podborany.cz
|
|
|
Jan Franěk
Český elektrikář - živnostník

váš elektrikář a revizní technik
|
 |
« Odpověď #7 kdy: 17.05.2025, 07:32 » |
|
Pokud děláte FVE na střeše, tak děláte též izolovaný hromosvod dle ČSN 62305-4 ed.2 pro ochranu elektrických a elektronických systémů v budově. Pokud je konstrukce kovová nebo PV mají kovové rámy ,připojí se k jinému zemniči. mohou se využít svody a uzemnění původního hromosvodu. Viděl jsem už izolované hromosvody spojené do jednoho zemniče což je špatně. Hromosvod má 3 základní části : Jímací soustavu - svody - uzemnění . Kde norma požaduje izolovaný hromosvod musí být izolované logicky všechny jeho části. ......
Můžete to více rozvést? Ideálně sem vložit nějaký nákres? S podrobnostmi je možné se dotázat na ČFA . Dělají školení na montáže FVE a souvisejících hromosvodů.
Máte nějaké takové podklady, nebo něco z toho školení? A můžete mi to poslat na mail, nebo sem vložit? To mne i kolegy zajímá Případně o jakou normu/předpis (konkrétní článek normy) se opíráte?
|
Kamerové a bezpečnostní systémy, od návrhu po realizaci. Systémové a MaR instalace, od návrhu po realizaci. Revize el. a hromosvodů do 1000V Topné kabely k vytápění i ochraně majetku. www.fraja.cz , revize@fraja.cz , tel: 728171585
|
|
|
Milan Hudec

|
 |
« Odpověď #8 kdy: 17.05.2025, 09:13 » |
|
Chápu dobře vaše tvrzení, že izolovaný hromosvod nemohu spojit se zemničem, ze kterého je napojená MET?  Proboha, naopak musíš. Výjimkou by mohl být případ hodně oddáleného hromosvodu (nějaké vysoké stožáry řekněme 15, 20m od domu s vlastní zemí, která by byla taknějak izolovaná/oddálená. Typ.příkladem jsou muničáky, kde je izolace tvořena vrstvou kamení (ten výkop měl snad 5m do hloubky a ještě pokryt folií), což není úplně typické místo pro FVE 
|
|
|
|
Pavel Horský
ČESKÝ ŽIVNOSTNÍK

|
 |
« Odpověď #9 kdy: 17.05.2025, 10:48 » |
|
Proboha, naopak musíš. Výjimkou by mohl být případ hodně oddáleného hromosvodu (nějaké vysoké stožáry řekněme 15, 20m od domu s vlastní zemí, která by byla taknějak izolovaná/oddálená. Typ.příkladem jsou muničáky, kde je izolace tvořena vrstvou kamení (ten výkop měl snad 5m do hloubky a ještě pokryt folií), což není úplně typické místo pro FVE  Ale Milane, já to přece vím  Chtěl jsem jen vysvětlení tvrzení od p. Zuny a koukám, že se ho asi nedočkám. Zajímají mě myšlenkové pochody některých kolegů. Nic jiného v tom nehledej. Kdybych v této záležitosti jako projektant neměl jasno, bylo by to se mnou dost špatné 
|
Projekce vyhrazených el. zařízení v objektech tř. A + B Bytová a občanská výstavba, průmysl, zdravotnictví Návrhy a výpočty umělého osvětlení Návrhy ochrany před bleskem a přepětím Revizní technik E2A, E2B http://www.severocech.cz/ mob. 721 141 602 email: horac@podborany.cz
|
|
|
Radim Strycharski

|
 |
« Odpověď #10 kdy: 17.05.2025, 22:39 » |
|
Hromosvod má 3 základní části : Jímací soustavu - svody - uzemnění . Kde norma požaduje izolovaný hromosvod musí být izolované logicky všechny jeho části.
Podle této teorie byste musel vodič HVI zaústit do země a v ní ho vést ke svému zemniči vzdálenému 15 metrů od zemniče u domu pro MET pospojování elektroinstala ce. Takže tudy cesta asi nepovede.
|
|
|
|
Pavel Horský
ČESKÝ ŽIVNOSTNÍK

|
 |
« Odpověď #11 kdy: 18.05.2025, 09:53 » |
|
Radime, kde jsi vzal oněch 15m? To je izolační vzdálenost? :-D "A není to málo Antone Pavloviči?" 
|
|
|
|
|
|