Musí mít nutně zásuvka v koupelně vlastní okruh?
Franta Vrána:
Projektant mne při rekonstrukci tlačí do vlastního okruhu pro jedinou zásuvku v koupelně místo toho, aby se připojila na okruh ložnice, která je hned vedle (plánovány 4 zásuvky).
Jaké je pro to opodstatnění? Chce si jen zjednodušit práci, nebo to jinak nejde, aby to bylo podle předpisů?
Pračka je umístěná v technické místnosti (do koupelny by se stejně nevešla). Manželka se fénuje buď v ložnici, nebo v koupelně. Dva fény nemáme. Zásuvka v koupelně se jinak využívá jen na nabíjení kartáčku a holicí strojek. Někde jsem četl, že snad ČSN dává za povinnost projektantovi pracovat tak, aby bral do úvahy i ekonomiku věci a ostatní faktory. Přijde mi jako zbytečné mrhání prací, penězi i místem v rozvaděči tahat 20 m kabelu kvůli jediné zásuvce, která je využívána velice sporadicky.
Miroslav Minařík:
Citace: Franta Vrána 25.04.2025, 14:32
Manželka se fénuje buď v ložnici, nebo v koupelně. Dva fény nemáme. Zásuvka v koupelně se jinak využívá jen na nabíjení kartáčku a holicí strojek. Někde jsem četl, že snad ČSN dává za povinnost projektantovi pracovat tak, aby bral do úvahy i ekonomiku věci a ostatní faktory. Přijde mi jako zbytečné mrhání prací, penězi i místem v rozvaděči tahat 20 m kabelu kvůli jediné zásuvce, která je využívána velice sporadicky.
Myslím, že by se tato citace měla dávat na školeních jako zábavný kousek. Což takhle to poslat jako připomínku TNK k další edici 4-41?
(dance)
Milan Hudec:
Proč by musela mít zásuvka v koupelně vlastní okruh a nemohla být součástí okruhu ložnice.....
Vlastně nevím, bezpecnost bude zajištěna, ostatní by měla být věc investora.
Do počtu okruhů nějakým způsobem sice promlouvá 33 2130, ale u ní čtenář nikdy neví jestli se jedná o chybu či úmysl.......
Z hlediska rizika vybavení jističe 16A v kombinaci spotřebičů fén+ další žravý spotřebič to nebude také tak horké.
Jaromír Táborský:
Citace: Milan Hudec 25.04.2025, 22:11
Proč by musela mít zásuvka v koupelně vlastní okruh a nemohla být součástí okruhu ložnice.....
Vlastně nevím, bezpecnost bude zajištěna, ostatní by měla být věc investora.
Souhlasím, ale pak se v rámci úspor vracíme jednofázovemu přívodu, k jedinému okruhu, jednomu proudovému chrániči a nejlépe se zlodějkami v paticích světelných zdrojů pro připojení pračky (chybějící PE vem čert). Problém vidím v tom, že těch E27 kam zlodějky daly našroubovat rapidně ubývá.
Což takhle zůstat u běžných standardů, tedy normativních doporučení? Co kdyby takovými úsporami vznikaly skryté problémy?
Milan Hudec:
S těmi normadoporučen í začíná být ovšem jaksi problém, zvláště po tom, kdy se chráničem jistí ( budiž překlep...), nicméně je to v normě i po opravě, takže to normotvůrce asi myslí vážně (zle)
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana